Průmyslová výroba v Německu v září klesla více, než se čekalo

07.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu se v září snížila o 0,6 procenta. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali pokles jen o 0,4 procenta. Údaje podle analytiků signalizují přetrvávající útlum v německém průmyslu a naznačují, že německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vstoupila do recese.

Německý průmysl se v poslední době potýká se zpomalováním růstu světové ekonomiky. K jeho potížím přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a také přetrvávající nejistota kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie. V srpnu ale výroba po zpřesnění dat vzrostla o 0,4 procenta, zatímco předběžné údaje hovořily o růstu o desetinu procentního bodu slabším.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,1 procenta po růstu o 0,4 procenta v prvním kvartálu. Pokud by HDP vykázal pokles i ve třetím čtvrtletí, znamenalo by to, že německá ekonomika vstoupila do technické recese. Ta se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Ekonom Jens-Oliver Niklasch z finanční společnosti Landesbank Baden-Württemberg poznamenal, že je nyní téměř jisté, že HDP ve třetím čtvrtletí opět mírně klesl.

\"Zářijovým poklesem průmyslové výroby se nyní technická recese stává téměř oficiální,\" poznamenal ekonom Thomas Gitzel ze společnosti VP Bank. Německý statistický úřad zveřejní údaje o vývoji HDP za třetí čtvrtletí příští týden.

Výbor ekonomických poradců německé vlády nicméně ve středu uvedl, že navzdory přetrvávajícímu útlumu německé ekonomiky teď neočekává žádnou hlubokou hospodářskou recesi. Dodal, že nevidí potřebu žádného zvláštního programu na podporu ekonomiky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK