Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly o 0,1 pct méně peněz

07.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly za tři čtvrtletí firmám a podnikatelům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 114,9 miliardy Kč, meziročně o 0,1 procenta méně. O 1,5 procenta kleslo financování domácností úvěry či leasingem, o 1,7 procenta stouplo financování podnikatelských investic a o 4,8 procenta se snížilo financování provozu firem factoringem, tedy odkupem pohledávek. ČTK o tom informovala asociace.

\"Zatímco financování firemních investic meziročně mírně vzrostlo, a to zejména díky příznivému vývoji v kategorii strojů a zařízení, financování spotřebitelů vykázalo lehký pokles způsobený propadem v prodejích nových osobních automobilů. Výsledkem je celková stagnace trhu,\" komentoval čísla Jiří Matula, předseda představenstva ČLFA. Ta sdružuje 43 poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Ze souhrnných 114,9 miliardy korun bylo 95,13 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 19,78 miliardy na financování zboží či služeb pro domácnosti.

Financování podnikatelských investic vykázalo meziroční růst o 1,7 procenta při celkovém objemu obchodů 74,38 miliardy korun. Čtvrtina těchto investic se uskutečnila pomocí operativního leasingu.

Členové ČLFA uzavřeli za tři čtvrtletí nejvíce kontraktů na financování aut. Na silniční dopravní prostředky poskytli 55,55 miliardy korun, o 3,3 procenta méně než ve stejném období loni. Z toho 34,17 miliardy bylo určeno na pořízení nových osobních automobilů, meziročně jde o pokles o 5,8 procenta. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 54.697 nových osobních vozidel, což představuje 29 procent všech prvně registrovaných nových osobních aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK