EK zatím nehodlá s Itálií zahájit řízení kvůli rozpočtu

07.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. listopadu (ČTK) - Evropská komise (EK) prozatím s Itálií nezahájí disciplinární řízení kvůli rozpočtovým plánům této země na příští rok. Uvedl to dnes eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Komise minulý měsíc varovala, že návrh italského rozpočtu na příští rok by mohl být v rozporu s fiskálními pravidly Evropské unie.

Moscovici dnes nicméně uvedl, že Brusel zatím nehodlá rozpočtový návrh odmítnout či zahájit disciplinární řízení. Zároveň vyzval Itálii, aby uskutečnila strukturální reformy, které by zajistily snížení dluhu a podpořily hospodářský růst.

Evropská komise dnes také potvrdila svou prognózu, podle které by se měl hrubý domácí produkt (HDP) Itálie v letošním roce zvýšit pouze o 0,1 procenta. Odhad růstu italské ekonomiky na příští rok pak komise snížila na 0,4 procenta z dříve předpokládaných 0,7 procenta. Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny.

Komise také předpověděla, že zadlužení Itálie se v příštím roce zvýší na 136,8 procenta z letošních 136,2 procenta HDP. V roce 2021 by zadlužení mělo vystoupit na 137,4 procenta HDP. Itálie má v absolutních číslech nejvyšší dluh v eurozóně a poměr jejího dluhu k HDP je pak druhý nejvyšší po Řecku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK