Bankovní rada ČNB dnes nechala úrokové sazby beze změny

07.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Důvodem dnešního rozhodnutí je podle ekonomů nadále především nejistý vývoj v zahraničí. \"Ačkoli bankovní rada pravděpodobně opět vedla debatu o možném zvýšení úroků z titulu domácích inflačních tlaků, nakonec v rozhodování převážila nejistota pramenící ze zahraničního vývoje,\" uvedl například hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Další vývoj sazeb ČNB se podle něj bude do značné míry odvíjet od vývoje v zahraničí. Nejpravděpodobnějším scénářem je ale nyní podle Seidlera stabilita sazeb.

\"Sdílím názor, že stabilita úroků je v rámci všech nejistot nejlepším řešením a změnu úroků ČNB nečekám ani pro prosincové zasedání. Zvýšení úroků, k němuž ČNB přistoupila v květnu, tak bude představovat jediný posun v sazbách české centrální banky za celý letošní rok,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Zveřejnění rozhodnutí bankovní rady dnes ČNB posunula o půl hodiny na 13:30. Naposledy tak učinila letos v únoru.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm jejích členů. Tisková konference po jednání rady začne ve 14:45, kde guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámí důvody dnešního rozhodnutí a představí novou makroekonomickou prognózu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK