Británie úroky nezměnila, někteří ale hlasovali pro snížení

07.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. listopadu (ČTK) - Britská centrální banka dnes v souladu s očekáváním ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na 0,75 procenta. Dva členové měnového výboru však překvapivě hlasovali pro snížení sazby, a to kvůli známkám prohlubujícího se útlumu ekonomiky. Britská libra následně sestoupila na dvoutýdenní minimum vůči americkému dolaru.

Britská centrální banka se zatím nepřipojila ke snižování úrokových sazeb, ke kterému přikročily Evropská centrální banka (ECB) i americká centrální banka (Fed). Britská ekonomika se přitom potýká s přetrvávající nejistotou kolem připravovaného odchodu země z Evropské unie i se zpomalováním globálního hospodářského růstu, za kterým stojí především obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že dnešní rozhodnutí devítičlenného měnového výboru o zachování základní úrokové sazby na dosavadní úrovni bude jednohlasné. Michael Saunders a Jonathan Haskel dnes ale jako první členové výboru od srpna 2016 hlasovali pro snížení sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK