Ceny ropy žene vzhůru naděje na ukončení obchodní války

07.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes po včerejším poklesu zamířily vzhůru. Reagovaly na oznámení čínského ministerstva obchodu, že se Čína a Spojené státy dohodly na postupném odstraňování dovozních cel. Tím posílily naděje na ukončení dlouhotrvajícího sporu obou největších světových ekonomik, který ohrožoval globální hospodářství a brzdil poptávku po ropě.

Severomořská ropa Brent si krátce před 18:00 SEČ připisovala 1,28 procenta na 62,53 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 1,97 procenta na 57,46 dolaru za barel.

Žádný časový harmonogram rušení cel sice zveřejněn nebyl, ale na zprávu zareagovaly růstem akciové i ropné trhy. Ropu ještě stále povzbuzuje i středeční oznámení americké vlády, že se tamní zásoby ropy minulý týden zvýšily o 7,9 milionu barelů, a tedy výrazně více, než očekávali analytici.

Generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammed Barkindo tento týden uvedl, že vyhlídky vývoje poptávky po ropě v příštím roce by mohly být příznivější, než se předpokládalo. Kartel OPEC a jeho spojenci se začátkem července domluvili na prodloužení dohody o omezení těžby o devět měsíců, tedy do konce března příštího roku. O své těžební politice budou znovu jednat 5. a 6. prosince ve Vídni.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 62,53 61,74 New York - NYMEX WTI prosinec 57,46 56,35

vjn šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK