Tržby ve službách ve 3. čtvrtletí stouply o 0,3 procenta

08.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Tržby ve službách v Česku v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostly o 0,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby služeb tak zaznamenaly nejnižší růst od konce roku 2014, sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Po očištění o kalendářní vlivy dokonce tržby o 1,1 procenta klesly, protože v loňském třetím čtvrtletí bylo o tři pracovní dny méně. Mezičtvrtletně poklesly sezonně očištěné tržby o 0,9 procenta.

Zatímco v prvním čtvrtletí tohoto roku sezonně neočištěné tržby ve službách meziročně stouply o 2,4 procenta, ve druhém čtvrtletí už růst činil podle revidovaných údajů pouze 1,1 procenta a ve třetím 0,3 procenta. Postupně letos klesaly také očištěné údaje o vývoji tržeb.

Tržby ve třetím čtvrtletí stouply například v sekci informačních a komunikačních činností, a to o 5,9 procenta. Mírně, o 0,7 procenta, se zvýšily také tržby v ubytování, stravování a pohostinství.

V ostatních sekcích služeb ale tržby klesly. Nejvýraznější pokles postihl činnosti v oblasti nemovitostí, kde se tržby snížily o 1,7 procenta. V této oblasti vykázaly největší propad realitní kanceláře a správa nemovitostí, kde tržby klesly o 7,7 procenta. Shodně o 1,5 procenta se snížily tržby v profesních, vědeckých a technických činnostech a v administrativních a podpůrných činnostech.

Klesly také tržby v dopravě a skladování o 0,7 procenta. Z nich se nejvýrazněji snížily tržby v letecké dopravě, a to 10,9 procenta. \"Odvětví, kterému se však v tomto čtvrtletí dařilo, byly poštovní a kurýrní služby, které vykázaly nejvyšší meziroční růst za posledních 18 let,\" uvedla Boušková. Růst tržeb poštovních a kurýrních činností činil 18,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK