Jsou čeští hokejisté v NHL na ústupu?

13.12.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Čeští hráči začínají v NHL o sobě opět dávat řádně vědět a začínají být klíčovými hráči svých týmů. Jak se měnil počet českých hráčů v NHL za posledních 10 let? Jak jsou na tom Slováci a další státy?

Nejlepší hokejová liga NHL i letos dokazuje, že čeští hráči se pomalu vrací na výsluní. Ovšem počet českých hokejistů v NHL spíše klesá.

Jakub Voráček patří mezi stálice českého hokeje

Počet českých hráčů v NHL roste či klesá?

Zdroj: Shutterstock

Počet Čechů v NHL

Počet českých hokejistů v NHL se dlouhodobě pohybuje kolem 35. Letos zatím zasáhlo 28 hráčů do pole a 3 brankáři, ale toto číslo nejspíše ještě do konce ročníku poroste, protože na konci roku týmy, které nemají naději na play off, zkouší hráče z farmy.

Zatímco u jiných evropských zemí je trend spíše rostoucí, Švédsko, Finsko i Rusko dodávají do NHL více hráčů (a to ještě část Rusů dává přednost KHL), tak čeští hráči si mohou o počtech z přelomu tisíciletí nechat jen zdát.

Češi se tak postupně propadli na šestou pozici v počtu hokejistů v NHL dle národností a nejspíše se tato pozice nebude příliš měnit. Tomu nasvědčují i umístění na mistrovství světa a dalších vrcholových akcí, když jsme si během posledních pěti let odnesli pouze stříbro z mistrovství světa 18letých.

Ovšem v tomto ročníku NHL začínají vystrkovat růžky (spíš rohy) čeští mladíci David Pastrňák a Jakub Vrána, kteří patří k nejlepším střelcům NHL.

Pomalu nám začíná dýchat na záda Švýcarsko, které má letos zatím 13 hráčů, kteří nastoupili v NHL a má více hráčů než Slovensko.

Tip: Kdo byl na MS v hokeji nejlépe placeným Čechem?

Slováci v NHL? Stěží složí dvě pětky

Slováků letos na kluzištích NHL krouží málo. Dvě pětky s brankářem, tedy 11 hráčů, z čehož ani polovina hráčů neodehrála polovinu zápasů svých týmů. Pouze 4 hráči slovenského národního týmu nastupují v prvních dvou pětkách svých týmů (Chára, Tatar, Sekera, Čerňák).

A nejspíše to u našich východních sousedů lepší nebude, protože jejich elitní hráči stárnou a na draftu přichází slovenští hráči na řadu až v pozdějších kolech.

Nejstarším aktivním hráčem NHL je Zdeno Chára, který zanedlouho oslaví 43 let a díky své skvélé fyzické kondici si jeho mohutnou postavu v nejlepší lize světa snad ještě pár let v NHL užijeme.

Andrej Sekera má 33 let a trápí ho častá zranění. V nejlepším hokejovém věku je Tomáš Tatar, který se v Montrealu našel, a v tomto hokejovém městě hraje pravděpodobně svůj nejlepší hokej a drží si téměř 1 bod na zápas.

Radost ovšem Slovákům může dělat Erik Čerňák, který se dokázal prosadit v nabité sestavě Tampy Bay a ve svých 22 letech patří do první čtyřky hvězdné obrany Blesků.

Za touto čtveřicí ovšem ční velká bodová mezera. Richard Pánik ve Washingtonu a Tomáš Jurčo v Edmontonu se spíše hledají.

Jaroslav Halák z Bostonu je jedna z nejlepších dvojek NHL a pokud Boston přijde o hvězdného Tuuku Raska kvůli zranění, tak se vůbec nemusí o gólmanský post bát.

Bohužel Slováků nenajdeme příliš ani v KHL, kde jich pravidelně hraje pouhých 6. 

Skandinávská síla roste

Finové zažívají progres a letos jich nastoupilo do kolotoče NHL již 45 (37 hráčů do pole a 8 brankářů), přitom před 10 lety na tom byli Finové nedobře a v NHL je drželi zkušení hráči Teemu Selänne a Saku Koivu. Nyní ovšem zažívá jejich juniorský i seniorský hokej zlaté období a finští hráči patří k tomu nejlepšímu v NHL.

Švédové jsou nejpočetněji zastoupeným evropským národem a celkově jich NHL letos již okusilo 85 hráčů v poli a 8 gólmanů a přitom před 10 až 15 lety byly na stejné úrovni jako čeští hokejisté. Nicméně švédsky hokej se obrovsky posunul a severská země plodí ty nejlepší hokejisty (hlavně obránce) na světě.

 

Jaký je počet Rusů v NHL

Počet Rusů v NHL stoupá, je to způsobeno tím, že KHL ztrácí na atraktivnosti a řada klubů KHL musela kvůli finančním potížím ligu opustit. Navíc kurz rublu značně oslabil, a proto mnoho hráčů dá přednost NHL či AHL.

Ovšem stoupající počet Rusů v NHL souvisí i s tím, že ruští hokejisté patří ve všech věkových kategorií k těm nejlepším a sbírají individuální ocenění v NHL jako na běžícím páse.

Rusů letos nastoupilo 38 hráčů a 6 brankářů.

Počet evropských hokejistů dle národností

Počet hokejistů dle národností

*Výluka
**Ročník 2019/2020 právě probíhá 

Severoamerická NHL zůstává severoamerická?

Američanů letos nastoupilo 211 hráčů do pole a 14 brankářů. Hokej v Americe se těší vzrůstající se oblibě a univerzitní hokej zažívá velký boom, což se projevuje na počtech hokejistů v NHL. Před deseti lety jich nastupovalo cca 200 a poslední sezóny jich nastupuje přibližně 250.

Kanadských hokejistů ubylo za posledních 10 let v NHL přibližně o pětinu a každoročně NHL hraje přibližně 400 kanadských hráčů v poli a 30 brankářů. Zatímco letos v NHL nastoupilo 341 kanadských útočníků a obránců a 30 brankářů. Klesající zájem o hokej v Kanadě se projevuje i řídnoucí návštěvností na některých kanadských stadionech (například v Ottawě), ovšem hokej je v Kanadě stále sportem číslo 1.

Tip: Který sport je v Česku sportem číslo 1?

Českých hokejistů v NHL ubývá, což se odráží i na jejich potenciální účasti na Světovém poháru, která může být komplikovaná. Ale o tom až v dalším článku.

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel