Slovenský průmysl v září dál klesal, stavebnictví se zlepšilo

11.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. listopadu (zpravodaj ČTK) - Slovenský průmysl a stavebnictví zaznamenaly v září rozdílný vývoj. Zatímco produkce průmyslu pokračovala v meziročním poklesu, stavebnictví si proti loňsku polepšilo. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Za první tři čtvrtletí průmysl meziročně ještě rostl, stavebnictví ale kleslo.

Produkce slovenského průmyslu v září v meziročním srovnání zpomalila tempo poklesu na 2,5 procenta ze srpnového propadu o 8,1 procenta. Pokračoval pokles výkonů ve výrobě dopravních prostředků, která je hlavním tahounem slovenské ekonomiky. Za první tři čtvrtletí roku průmysl ještě proti stejnému období loni vykázal růst o 2,3 procenta, hlavně díky lepšímu vývoji na začátku roku.

Stavební firmy na Slovensku v září zaznamenaly letos podruhé lepších výsledků v porovnání s loňskem, produkci zvýšily po očištění údajů o inflaci o 2,5 procenta. Za první tři čtvrtletí ale vykázaly zhoršení výkonů o 2,3 procenta.

Slovensko se v EU řadí mezi nejprůmyslovější země. Slovenská centrální banka i ministerstvo financí v září výrazněji zhoršily výhled růstu ekonomiky Slovenska na tento i příští rok. Důvodem je hlavně očekávané oslabení zahraniční poptávky, na které je slovenské hospodářství závislé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK