Kdy letos chodí Mikuláš?

20.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Mikuláš v roce 2019 bude chodit ve čtvrtek 5. prosince, tak na to připravte své děti či vnoučata. Kdy začíná letos advent? A proč chodí Mikuláš s čertem a andělem?

Mikuláš v roce 2019 bude chodit ve čtvrtek 5. prosince, tak na to připravte své děti či vnoučata. Svátek Mikuláše slavíme 6. prosince.

Svatý Mikuláš chodí 5. prosince

Svatý Mikuláš s čertem a andělem chodí tradičně 5. prosince, tedy den před jeho svátkem. Advent začíná 5 dní před Mikulášem, tedy v neděli 1. prosince nás čeká první adventní neděle.

Nynější podoba Mikuláše - vysoký, starší muž s plnovousem je stará přibližně 100 až 200 let. Dříve byl spodobňován s kratším vousem a většinou bez vlasů (hlavně ve východních větvích křesťanské víry).

Proč Mikuláš chodí 5. a ne 6. prosince?

Zvyk chození Mikuláše pochází ještě z dob, kdy nový den nezačínal po půlnoci či s východem slunce, ale již po setmění, tedy v době kdy vyšla první hvězda na obloze.

 

Kdo byl svatý Mikuláš?

Svatý Mikuláš (datum narození nejspíše 15. března 270, datum úmrtí nejspíše 6. prosince 342) byl křesťanský biskup ve starověkém Řecku, ve městě Myra v Lykii (dnešní jihozápadní Turecko). Svatý Mikuláš obdarovával potřebné, zastával se nespravedlivě obviněných a také bránil křesťanství před pohanskými zvyky a tradicemi.

Jedná se o jednoho z nejvíce uctívaných svatých v křesťanství, ve východních církvích se jedná dokonce o nejvíce uctívanou osobnost hned po Panně Marii. Svatý Mikuláš je rovněž patronem Ruska, Lotrinska a řady měst (Bari, Amsterdam a další)

Svatý Mikuláš je uctíván jako patron námořníků, obchodníků, lékárníků, právníků, studentů, lukostřelců, bývalých prostitutek a vězňů.

Na postavě svatého Mikuláše je postavena rovněž osobnost Santy Clause, který rozdává dárky po celém světě na Vánoce a i české malé děti si jej často pletou s naším Ježíškem.

Santa Claus je zkomolenina slov (Saint Nicholas či Sinterklaas), jehož slávu pozvedla společnost Coca-Cola

Víte, že svatý Mikuláš dříve zkoušel malé děti z katechismu?

Svatý Mikuláš bude chodit ve čtvrtek 5. prosince

Zdroj: Shutterstock

Proč v Česku a na Slovensku chodí svatý Mikuláš, anděl a čert

Mikuláše v Česku a na Slovensku doprovází neodmyslitelně čert s andělem.

Čert má trestat zlé skutky a dle legendy pomohl Mikuláš lodi, která se na širém moři dostala doprostřed bouře a námořnici začali žádat svatého Mikuláše o pomoc. Svatý Mikuláš se zjevil a ukázal na zadrhnutá lana, na kterých seděl čert.

Anděl chodí s Mikulášem nejkratší dobu, přibližně 200 let.

Legenda praví, že když Bůh chtěl povolat Mikuláše k sobě, tak světec prosil Boha, aby pro něj poslal anděly. A protože Mikuláš se vždy zastával chudých a utiskovaných, tak Pán své anděly pro Mikuláše poslal. Anděl má symbolizovat dobro a vlídnost v lidech.

Anděla či Čerta nemají všude po Česku, například na Valašsku doplňují Mikuláše čert, smrtka, nosič a Turek se šavlí na dřevěném koni.

Chození Mikuláše s čertem sahá pravděpodobně ještě do předkřesťanských slavností, protože ve skandinávských a germánských bájích se na začátku zimy setkáváme s pochodem démonů, duchů a smrti. Jedná se o tzv. Divoký hon, kdy z oblohy sestupují mrtvé duše a démoni.

Tyto postavy rovněž chodily v masopustních průvodech, které mají kořeny také v pohanských zvycích.

Kdy budou Vánoce 2019?

Vánoční svátky letos připadají na úterý, středu a čtvrtek. Během vánočních svátků budou také zavřené obchody, kromě 24. prosince, kdy obchody zavírají až v poledne, dopoledne můžete ještě nakupovat.

Děti pak mají na přelomu roku vánoční prázdniny, které trvají od pondělí 23. prosince 2019 do pátku 3. ledna 2020. Nový rok připadá na středu.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel