Analytici: Inflace zůstane v dalších měsících blízko tří pct.

11.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Meziroční inflace se kolem současných úrovní udrží i ve zbytku letošního roku a na počátku příštího by mohla stoupnout krátce nad tři procenta. Následně se kvůli dopadu daňových změn udrží nad dvěma procenty. Za celý letošní rok by měla být průměrná inflace 2,7 až 2,8 procenta, uvedli dnes ekonomové v reakci na říjnová čísla.

Meziroční inflace v říjnu zůstala na zářijových 2,7 procenta. Hlavní vliv na růst cen má nadále vyšší nájemné, dražší elektřina a další ceny spojené s bydlením. Rostly i ceny potravin. Meziměsíčně ceny obnovily růst a stouply o 0,5 procenta, zatímco v září letos poprvé klesly o 0,6 procenta.

\"Inflace se bude po zbytek roku pohybovat nadále mírně pod třemi procenty a za celý letošní rok tak dosáhne 2,8 procenta, což bude nejvyšší úroveň od roku 2012. V příštím roce by měl růst cen mírně zpomalit, díky daňovým změnám se však udrží poblíž 2,5 procenta,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Na počátku příštího roku bude podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky růst cen ovlivněn zvýšením spotřební daně na alkohol a tabák. \"Souhrnný dopad těchto změn odhadujeme na zhruba půl procentního bodu. Naopak ve směru nižší inflace by pak mělo působit snížení DPH u některých služeb od května. S přispěním těchto administrativních vlivů by se inflace měla v příštím roce pohybovat nad dvěma procenty,\" uvedl.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se ve zbytku roku inflace udrží výrazně nad dvěma procenty. \"Na začátku příštího roku poté nelze vyloučit dočasné zvýšení meziroční inflace nad tři procenta,\" uvedl.

Inflaci podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy podporuje citelný růst mezd. \"Nadále svižně porostou ceny bydlení, ale na vyšší úrovni zůstane také dynamika cen v oblasti energií nebo potravin, což jsou tradičně kolísavé složky. Za celý letošní rok by inflace měla vykázat tempo 2,7 procenta,\" uvedl.

Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň upozornil na srovnání inflace uváděné Českým statistickým úřadem a Eurostatem, který uvádí 1,2 procenta. \"Příčinou je jiné složení spotřebního koše. Ten evropský je jednotný po celé EU a nezapočítává nájemné. Velkou část inflace tedy způsobuje nedostatek bytů na trhu hlavně v populárních místech,\" upozornil Bartoň.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK