Nezávazná přihláška jako poukázka na potíže. Pozor na některé aukční firmy

22.11.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Na začátku bývá nezávazná přihláška do aukce elektřiny nebo zemního plynu. Na konci složenka s tučnou sumou. Když si špatně přečtete podmínky aukcí, můžete se dostat do potíží. Na co si dát pozor? A jak bezpečně soutěžit o nejlevnější energii? 

Počet stížností na aukční společnosti roste. Upozornil na to v polovině letošního roku Energetický regulační úřad. V pomyslném žebříčku potíží jsou na prvním místě problémy s dodavateli, s fakturacemi a platebními podmínkami. Na druhém místě jsou problémy se zprostředkovateli, poradci a aukčními společnostmi. Jak předejít problémům?

Aukce energií - dokáží finance ušetřit, ale mohou nadělat také mnoho škod

Aukce energií - dobro, či zlo?

Zdroj: Shutterstock

Přeprodej elektřiny a plynu

Tato skupina obchodníků v podstatě přeprodává energie. Zprostředkovatelé vám zavolají nebo se zastaví u vás doma a přislíbí toho nejlepšího dodavatele. „Na podobném principu fungují i aukční společnosti. Ne všechny jsou špatné. Některé mají dobře postavené obchodní podmínky a skutečně se snaží odběrateli vysoutěžit toho nejlepšího dodavatele. Aukce u nich můžete například sledovat on-line z domova, říká Lukáš Paleček z projektu EnergetickaPoradna.cz.

Přibývajících stížností na zprostředkovatele a aukční společnosti si všímá i spotřebitelská organizace dTest. „Většina dotazů směřuje na aukce energií, kdy zprostředkovatel navštíví spotřebitele a slíbí mu, že pro něj vysoutěží nejlevnějšího dodavatele. Ačkoliv zprostředkovatelé lákají spotřebitele na to, že za jejich služby nic nezaplatí, má to háček. Když se spotřebitel rozhodne smlouvu s vysoutěženým dodavatelem neuzavřít nebo ji ukončit, naúčtuje mu zprostředkovatel smluvní pokutu,“ upozorňuje EduardaHekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Pozor na závazné přihlášky

Hlavním nebezpečím aukcí je to, že jsou obchodníky prezentovány jako nezávazné. Běžná je taková praxe, že se u vás zastaví prodejce, nabídne vám přihlášku do aukce, poví k tomu pohádku o tom, že vás přihláška k ničemu nezavazuje a že to „jen zkusíte“. Skutečnost ale bývá často jiná.

„Přihlášky jsou ve skutečnosti smluvním závazkem, v němž spotřebitel odsouhlasí tisícové sankce. Ty na něj mohou být uvaleny ve chvíli, kdy odmítne uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem,“ vysvětluje Lenka Ferčáková, ředitelka Odboru právní ochrany spotřebitele Energetického regulačního úřadu. Dodává, že se nemusí konat ani samotná aukce a jde tak o obyčejný převod spotřebitele k jinému dodavateli, za nějž zprostředkovatel dostane provizi.

Dvojí smlouvy a plná moc

Další rizika vycházejí z rozdílné právní úpravy smluv. Smlouva mezi dodavatelem a odběratelem se totiž řídí energetickým zákonem, ale smlouva mezi zprostředkovatelem (aukční firmou) a spotřebitelem se uzavírá podle občanského zákoníku. To mimo jiné vede například k rozdílným lhůtám pro odstoupení nebo výpovědi smluv.

„Snad největší riziko se pak ukrývá v udělení v podstatě neomezené plné moci, kterou spotřebitel nechává zprostředkovateli volnou ruku ve sjednání smluvních podmínek dodávkové smlouvy a ztrácí smluvní volnost vůči dodavateli energií,“ doplňuje Eduarda Hekšová.

 

Vědět, co podepisujete

Zatímco na dodavatele si Energetický regulační úřad může došlápnout, na zprostředkovatele a aukční firmy je krátký, protože aukce nejsou ošetřeny energetickým zákonem. „Regulace aukcí a dalších forem zprostředkování, které se dnes vymykají energetickému zákonu, a tedy i našim kompetencím, musí být co nejdříve vyřešena legislativně i ve spotřebitelské praxi,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu. Úřad společně s ministerstvem průmyslu a obchodu spolupracuje na přípravě nové legislativy.

Vůbec nejúčinnějším nástrojem je prevence a čtení předložených smluv. Ani přihlášku, která je prezentovaná jako nezávazná, byste neměli podepisovat bez pořádného prostudování. „Ostražitost je na místě, nenechte se především nikým do ničeho nutit. Pod tlakem se nezavazujte podpisem pod smlouvu ani souhlasem po telefonu,“ nabádá Lenka Ferčáková.

Pokud si chcete dodavatele vybrat prostřednictvím aukce, požadujte možnost rozhodnout se až po jejím ukončení a poté, co se seznámíte s podmínkami smlouvy uzavírané s dodavatelem. „Nikdy nepřijímejte předem závazek, že uzavřete smlouvu s dodavatelem, který teprve bude vysoutěžen,“ uzavírá Lenka Ferčáková.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ