Ifo: Podmínky ve světové ekonomice jsou nejslabší za deset let

11.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov (Německo) 11. listopadu (ČTK) - Podmínky ve světové ekonomice se v letošním čtvrtém čtvrtletí dostaly na nejslabší úroveň za posledních deset let. Vyplývá to z nejnovějších výsledků celosvětového hospodářského průzkumu institutu Ifo. Index globálního ekonomického klimatu ve čtvrtém čtvrtletí podle průzkumu klesl na minus 18,8 bodu z minus 10,1 bodu ve třetím kvartálu. Sestoupil tak nejníže od jara 2009.

Výrazně se podle průzkumu zhoršilo hodnocení současné ekonomické situace i hospodářských vyhlídek. \"Hodnocení současné situace bylo nepříznivé zejména na rozvíjejících se trzích, zatímco ve vyspělých ekonomikách se zhoršovala zejména očekávání pro příští měsíce,\" upozornil prezident institutu Clemens Fuest.

Průzkumu se zúčastnilo 1230 expertů ze 117 zemí. \"Odborníci očekávají výrazně slabší růst světového obchodu, slabší soukromou spotřebu a nižší investiční aktivitu,\" uvedl Fuest.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc předpověděl, že růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na tři procenta, což bude nejslabší tempo od globální finanční krize v letech 2008 a 2009. Zhoršil tak svůj červencový odhad, podle kterého fond letošní růst odhadoval na 3,2 procenta.

Za letošním zpomalením expanze světové ekonomiky stojí podle MMF mimo jiné rostoucí obchodní bariéry, zvýšená geopolitická nejistota a strukturální faktory, například nízký růst produktivity a stárnutí populace ve vyspělých zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK