Nasdaq a S&P oslabily, Dow Jonesovi pomohl Boeing

11.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes převážně oslabily. Po komentářích amerického prezidenta se jich opět zmocnila nejistota ohledně pokroku v americko-čínských obchodních jednáních. Na devizovém trhu ztrácel dolar.

Index Dow Jones posílil o 0,04 procenta a obchodování uzavřel na 27.691,49 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 0,20 procenta na 3087,01 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,13 procenta na 8464,28 bodu.

Akciový trh v uplynulých dnech táhl nahoru optimismus, že se podaří uzavřít první část chystané dohody mezi oběma největšími světovými ekonomikami. Ten ale zchladila Trumpova sobotní poznámka, že Washington uzavře s Pekingem dohodu pouze tehdy, pokud bude dobrá pro USA.

\"Všechno závisí na americko-čínské obchodní dohodě,\" řekl agentuře Reuters analytik Michael Arone z poradenské společnosti State Street Global Advisors. \"Dokud nebude jasno, myslím, že se akcie budou nějakou dobu pohybovat nahoru dolů,\" dodal.

Vzpruhou byl pro dnešní obchodování růst akcií Boeingu. Výrobce letecké techniky oznámil, že komerční provoz jeho letadel 737 MAX, který byl letos v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, bude obnoven v lednu. Akcie firmy zakončily obchodování se ziskem 4,56 procenta a byly hlavním růstovým motorem Dow Jonesova indexu.

Na devizových trzích dnes kvůli obnovené nejistotě ohledně obchodní dohody slábnul dolar. Dařilo se ale libře, která těžila rozhodnutí lídra britské protiunijní Strany pro brexit Nigela Farage, že jeho uskupení v prosincových předčasných volbách nepostaví kandidáty v obvodech, kde v předchozích volbách v roce 2017 vyhráli vládní konzervativci.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:00 SELČ ztrácel 0,15 procenta na 98,20 bodu. Euro si k dolaru ve stejnou dobu připisovalo 0,15 procenta na 1,1033 USD. Libra k dolaru zpevňovala o 0,6 procenta na 1,2851 USD. Euro pak na libru ztrácelo 0,45 procenta na 0,8585 GBP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK