Zásady, jak nakupovat v e-shopu bezpečně

23.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Většina z nás nakupuje přes internet a dost z nás má s podobným nákupem i špatnou zkušenost. Zboží nedorazilo, přišlo úplně něco jiného, přišli jsme o peníze. Jak se tomu napříště vyhnout?

Nakupovat přes web je příjemné a pohodlné. Ale stále jsou mezi námi takoví, kteří se snaží webu zneužít a nechají si vyrobit falešný e-shop. Tam nabízejí atraktivní zboží za velmi nízké ceny. Nákup se většinou hradí kartou, jiná možnost není. Kontakt je sice uveden, ale na maily nikdo neodepisuje a telefon nefunguje.

Ani cz by vás nemělo uklidnit

Existují ale náznaky či stopy, které nám napovědí, že tady bychom nakupovat neměli. Jedním z nich je jazyková stránka. Už název webových stránek by měl trochu korespondovat s tím, co nabízejí.

Policisté, kteří se zabývají internetovou kriminalitou varují, že některé adresy, které byly u nás zanechány osudu a mají tedy koncovku „cz“, si kupují lidé z jiných zemí i světadílů a budují na nich právě internetové obchody. Ty ale ve skutečnosti jen lákají z lidí peníze pomocí bankovních karet. Zboží nepřijde. Všimněte si také, že banky, nebo skutečně velké portály mají úplně vlevo v adresním řádku zámek, což je znak šifrovaného zabezpečení.

Na e-shopu by krom kontaktů měla být i adresa, takže je hned jasné, odkud obchodník je a kde má své sídlo.

Produkt by také měl být dobře, a pokud možno česky popsán. Pokud některé parametry chybí, jistě je na stránkách uveden kontaktní a-mail nebo telefon, kde se můžete zeptat. Pokud kontakt chybí, nebo nikdo neodpovídá, jděte raději o dům dál. Možná nejde o vyložené podvodníky, ale komunikovat s klienty by měli. Oblíbený je také formulář, do kterého sice můžete napsat, co vás trápí, ale bůhví, jestli si ho vůbec někdo přečte a vy nemáte kopii.

Jak nakupovat bezpečně na e-shopu

Zdroj: Shutterstock

Podmínky a doporučení

Většina internetových obchodníků si na svých webech dává záležet, což se týká i grafiky. Pokud je na první pohled odfláknutá, nejsou tam kvalitní obrázky, a navíc popisy jsou češtině skutečně vzdálené, je skutečně lepší si najít jiný e-shop. Nezapomeňte také, že jeho součástí jsou také obchodní podmínky, které musí být na stránkách podle zákona uvedeny. I když to tedy nikdo nedělá, protože se cítí doma za počítačem v bezpečí, odborníci doporučují si je přečíst. Můžeme tak předejít překvapení, když s podmínkami bez čtení odkliknutím souhlasíme.

Velmi oblíbená jsou pak doporučení. Už jejich text by vás měl upozornit, že něco není v pořádku, zde opět může jít o otrocký překlad z nějakého jazyka do češtiny, což většinou prozradí špatný rod. U některých doporučení jsou taky fotografie. Není problém si ale udělat kopii fotky, zadat ji do vyhledávače a může se stát, že pan Karel, který byl s nákupem tolik spokojen, se jmenuje v Německu Wolfgang a v Rusku Vladimir. Doporučení si tedy napsali majitelů webu sami. Pryč od nich.

 

Platím hotově. Že to nejde?

Seriózní e-shop by vám měl nabídnout několik forem úhrady za zboží. Platbu kartou, převodem z účtu, nebo hotově, pokud vám přijede kurýr domů, nebo si zboží vyzvednete na nějaké určeném místě ve skutečné prodejně.

Pokud je vám ale nabízen vějíř možností, jak produkt uhradit, nemusíte váhat zaplatit kartou. Pokud totiž dojde k nějakým nesrovnalostem, můžete získat prostřednictvím banky zboží zpět.

Existuje také služba zaslání peněz přes Western Union. Pokud posíláte peníze za zboží, nebo prostě neznámým lidem, nikdy tuto službu nevyužívejte. Vystavujete se totiž riziku ztráty peněz. Na stránkách firmy přímo zjistíte, že pokud takový převod odešlete, děláte to výhradně na vlastní riziko. Western Union neodpovídá za správné a řádné dodání zboží nebo služeb zaplacených prostřednictvím převodu pod svou značkou.


Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel