Co radí expert ohledně pojištění dětí?

26.11.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Uvažujete o tom, že své děti necháte pojistit? Na co byste se při výběru pojištění měli dívat? A nebude lepší nejdříve začít u sebe? Přečtěte si, co o pojištění pro děti říká expert.

Pojistky dětí mají svá specifika. Nejdůležitější je sjednat je přímo na míru dle věku a potřeb dítěte, jinak nelze očekávat, že v případě pojistné události splní vaše očekávání. Alespoň tak to tvrdí expert z online pojišťovací služby DOK, Lubomír Piko.

Nejdříve by se měli pojistit rodiče

V prvé řadě by na pojištění měli myslet samotní rodiče. Právě ti totiž dítěti zajišťují péči, komfort a životní standart. Úraz nebo nemoc rodiče může způsobit výpadek příjmu a ohrozit tak rodinný rozpočet. To, že rodiče spíše než sebe pojišťují hlavně své děti, bývá jednou z nejčastějších chyb, kterou Češi v oblasti úrazového pojištění dělají.

„Úraz, zdravotní komplikace nebo ztráta zaměstnání se vždy promítne také do života dítěte. Výběr správné kombinace pojištění vám může tyto starosti ušetřit, takže v pohodlí je celá rodina,“ říká Lubomír Piko z online pojišťovací služby DOK.

Často je však při pojištění dospělého možnost nechat si připojistit i dítě. Částka by se přitom měla navýšit jen minimálně.

Na kolik se nechat pojistit?

Každá rodina má určitý standard. Další a častou chybou proto bývá, když se klient chce pojistit na všechno nízkou částkou. Může se tak stát, že dojde k pojistné události, ale vyplacené peníze nebudou takové, jaké očekáváte. Zatímco pojištění pro trvalé následky či vážné úrazy jsou poměrně důležitá, je jenom na vaší úvaze, zda necháte dítě připojistit i na ošetřovné nebo na vyplacení bolestného.

Rodina Novotných má malé dítě, rodiče tráví hodně času na pracovních cestách a jejich syn Tomáš je musí doprovázet. Jednoho dne si Tomáš zlomí nohu a musí zůstat v domácím ošetřování, rodiče se u něj střídají, musí rušit pracovní závazky, a tím se mění také příjem rodiny.

„V takovém případě dává smysl promyslet částku, která by pokryla výdaje rodiny, aby se jeden z rodičů mohl starat o dítě bez pomoci ošetřovatelky,“ říká Lubomír Piko a dodává, že: „Vždy záleží na situaci. Kdyby šlo o rodinu, kde jeden z rodičů pracuje z domova, péče o dítě pro něj tedy není problém, je zbytečné platit připojištění pro tyto případy.“

Rodinné úrazové pojištění pro děti na tábor, hory, sport

Zdroj: Shutterstock

Do kolika let pojistí dítě?

Pojištění dítěte můžete uzavřít prakticky od jeho narození. Každá pojišťovna má však jiný parametr na určování toho, zda se ještě jedná o dítě anebo už o dospělého.

„Jedná se o věkový paradox, na který se nevztahuje zákonem stanovená lhůta 18 let. Pokud chcete pojistit patnáctiletého syna, může se stát, že jeho pojištění bude stát stejně jako u dospělého. Nicméně pokud pojistíte své děti třeba v 10 letech, mohou mít dětskou pojistku a platit stejnou částku až do svých 26 let. Jedná se o vysoce individuální přístup pojišťoven, který je dobré konzultovat s odborníkem,“ radí Lubomír Piko.

Pojištění dítěte a sporty

U sportů většinou bývají přirážky. Právě proto by je rodiče neměli zapomenout zmínit i při sjednávání pojistky.

„Sport je často diskutovaným rizikem. Zatímco jedna pojišťovna bere ohledy pouze v případě, kdy se vaše dítě věnuje sportu vrcholově, jinde je považováno za riziko i navštěvování skautského oddílu. Při sjednávání pojistky je dobré zmínit všechny záliby dítěte, protože mohou nastat situace, které vás vůbec nenapadnou, a později mohou mít zásadní vliv při posuzování žádosti o výplatu pojistného,“ říká Lubomír Piko.

 

Kdy sjednat krátkodobé úrazové pojištění?

Poměrně novou záležitostí jsou i krátkodobá připojištění. Tak jako si cestovní pojištění sjednávají dospělí, zapomínat by se nemělo ani na děti. Úraz vážnějšího rázu se navíc může přihodit i v našich končinách. Pokud tedy vaše dítě pojede na hory anebo na tábor, měli byste začít uvažovat o krátkodobém pojištění.

„Zima je období, kdy výrazně stoupá počet dětských úrazů. S odřeným kolenem nebo rozbitým nosem se u dětí musí počítat, bohužel ne všechny úrazy jsou takto triviální. Pro vážnější případy, které mohou mít i trvalé následky, slouží úrazové pojištění. Jeho význam určitě nelze podceňovat, bohužel mnoho rodičů jej, podle statistik, uzavře až po prvním úrazu dítěte,“ uzavírá Lubomír Piko.

Zdroj: DOK


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ