Kdy nejlevněji nakoupíte potraviny a nápoje na Vánoce a Silvestr?

27.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Kvůli Vánocům a Silvestru se pořádně utrácí. Nejde přitom jen o dárky, ale i o potraviny, které jsou spojené např. s pečením cukroví anebo štědrovečerní večeří. Na Silvestra pro změnu dominuje alkohol. Kdy tedy potraviny a nápoje nakoupíte co nejlevněji?

Přehled o tom, kdy jaké nápoje a potraviny nakoupíte co nejlevněji, připravil Petr Miklík, analytik vývoje retailových cen Kupi.cz.

Kdy koupit rum na vánoční cukroví?

Akční cena dražších rumů podle dat nákupního rádce Kupi.cz ke konci roku stoupne. Z klasických rumů se ve slevových letácích nejčastěji objevuje klasický půllitrový Tuzemák, který bude už v listopadu možné koupit výhodněji. Nejlevněji ho v akci pořídíte za necelých 80 Kč. Jeho akční cena se ale průměrně pohybuje okolo 90 Kč za půllitrovou láhev a nákupem v akci se dá ušetřit až 38 %.

Slevy na čokoládové výrobky a cukrovinky

Největší slevy na čokoládové výrobky se očekávají těsně před Mikulášem, kdy řetězce cukrovinky masivně vyprodávají. Tehdy se je také vyplatí nakupovat. Pokud se nebojíte čertů, můžete si podle dat nákupního rádce Kupi.cz pochutnat na figurkách inspirovaných jejich podobou i s více jak 40% slevou.

Ceny piva a šumivých sektů před Vánoci a Silvestrem

Klasikou vánočních svátků zůstává pivo, za které si ale letos připlatíme. Běžná cena se v posledních letech průměrně zvýšila zhruba o desetinu. U ležáků to bylo ještě výraznější. Při štědrovečerní hostině se často objevují prémiová a luxusnější piva. Často se před Vánocemi prodávají piva v limitovaných dárkových edicích, které mají speciální design. Hledejte je v nabídkách supermarketů již na začátku prosince. Jelikož se jedná o limitované edice, bývají ty nejzajímavější kousky rychle pryč.

Bublinky pro změnu nakupujte až těsně před Novým rokem. Opravdové slevy na alkohol totiž přicházejí až mezi Vánocemi a Silvestrem. Nevyplatí se tedy dělat si zásoby, ale je lepší si počkat na období po Štědrém dnu. Sleva na alkohol se pak pohybuje mezi 20 až 30 %.

Akce a slevy na nákup potravin, nápojů, alkoholu v prosinci

Zdroj: Shutterstock

Kdy můžete ušetřit s kaprem a kuřecími nebo vepřovými řízky?

Co by to bylo za Štědrý večer bez kapra nebo řízků. Kapra většina lidí nakupuje v blízkosti nákupních řetězců, které tak dávají prostor specializovaným prodejcům živých ryb. Nákup v obchodě se vám vyplatí pouze tehdy, když chcete nakoupit už naporcovanou a vykostěnou rybu, popř. když nenakupujete pro celou rodinu. Kapři by po loňském zvýšení cen mohli mírně zlevnit, ale žádné výrazné akce nečekejte. Jedná se o výrobky, které si svou cenu drží až do Vánoc a prodejci dobře ví, jak ji zásobit.

Naopak kuřecí nebo vepřové na řízky v řetězcích nakoupíte v akci výrazně levněji. Zpravidla se ale akce odehrávají několik týdnů před Štědrým dnem. Pokud tedy vaříte pro početnější rodiny, vyplatí se maso nakoupit dříve a zamrazit ho. Ušetříte tak oproti běžné ceně průměrných 27 %.

Kdy budou zelenina a brambory v akci?

Zelenina v poslední době výrazně podražila. Rekordmanem byla petržel, jejíž cena se zvýšila až o 40 %. Nečekejte proto, že bude kupovaný bramborový salát levnější než v minulých letech. Rozhodně se ale vyplatí volit ten doma dělaný, i když bude cena surovin o něco vyšší. Ušetřit můžete na bramborách, které se od začátku prosince objevují v akcích se slevou okolo 20 %.

Co je Kupi.cz?

Kupi.cz je největší český portál, který se zaměřuje na online distribuci slevových letáků a katalogů. Dále také uživatelům umožňuje sledovat slevové akce v supermarketech a prodejnách v ČR.

Kupi.cz má i mobilní aplikaci, kde kromě sledování letáků a akčních nabídek můžete srovnat i ceny vámi vybraného zboží a vytvořit si nákupní seznam, ke kterému se při uložení dostanete i bez internetu. V aplikaci si lze také nahrát věrnostní karty jednotlivých obchodů a akční ceny si nechat hlídat.

 

Další aplikace na srovnání cen nejen potravin a nápojů

  • AkcniCeny.cz
  • Najdislevu.cz

Jak budou o Vánocích a Silvestru otevřené obchody?

Na Štědrý den 24. prosince budou otevřené obchody jen do 12:00. 25. a 26. prosince na 1. i 2. svátek vánoční zůstanou obchody zavřené. 31. prosince budou otevřené, protože Silvestr není státní svátek. Ten je až 1. ledna, kdy se slaví Nový rok, ale i den vzniku České republiky. V tento den obchody neotevřou.

Zdroj: Kupi.cz


Čtěte také:


Co víte o Vánocích a adventu?

Otestujte si v krátkém kvízu, jaké jsou vaše znalosti o Vánocích a adventu.

Z jakého jazyka pochází slovo Vánoce?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel