Minimální mzda v roce 2020: kdy budeme znát její výši?

21.11.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Výše minimální mzdy byla 27. listopadu stanovena na 14 600 Kč za měsíc. Jaké byly varianty minimální mzdy? Jaké byly návrhy odborů, vlády a jednotlivých ministerstev?

Minimální mzda bude v roce 2020 činit 14 600 Kč, což je ta téměř nejnižší vládní varianta. V roce 2020 budeme mít nejnižší minimální mzdu ve střední Evropě a předběhnou nás v její výši i Slováci a Poláci.

V roce 2019 byla výše minimální mzdy 13 350 Kč a v roce 2020 vzroste na částku, která bude nejspíše v rozmezí 14 500 Kč až 15 000 Kč. Minimální mzda je stanovena nařízením vlády, které vychází z dohody odborů a zaměstnavatelů. Bohužel, letos nepanuje shoda na výši minimální mzdy a vláda ji stanoví sama.

Bude minimální mzda v ČR nejnižší v regionu?

Minimální mzda v roce 2020

Zdroj: Shutterstock

Tripartita se (opět) nedohodla

Odboráři, zaměstnavatelé a vláda se již po několikáté neshodli na zvýšení minimální mzdy a to i přesto, že konec roku se pomalu blíží a za měsíc již pomalu budeme krájet brambory na štědrovečerní večeři.

O růstu minimální mzdy rozhodne vláda, která má ovšem do jednotného názoru také ještě poměrně daleko. Na stole jsou nyní 3 varianty 14 500 Kč, 14 700 Kč a 15 000 Kč.

Zástupci ČSSD (ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr vnitra Jan Hamáček) chtějí minimální mzdu blížící se 15 000 Kč

Maláčová se zatím klonila ke střední verzi s navýšením o 1 350 Kč na 14 700 Kč, ale 15 000 Kč je pro ní rozumné řešení.

Naopak zástupci ANO (například ministryně financí Alena Schillerová) vidí reálně spíše nižší variantu, která by se blížila tempu růstu ostatních mezd (dle odhadů poroste průměrná mzda mezi 5,5 % až 6,0 %).

"Je potřeba si uvědomit, že je nutné zvážit, aby rostla přiměřeně, protože ekonomika zpomaluje a může to vytvářet potom tlak na propouštění," dodala ministryně Schillerová.

A k jakému zvýšení se přiklání premiér Andrej Babiš (ANO)?

"Já, k co nejvyššímu, samozřejmě."

premiér Andrej Babiš

Zaměstnavatelé a minimální mzda

Zaměstnavatelé kritizují to, že ani jedna ze tří verzí nezohledňuje jejich návrh. "Velice se nám nelíbilo, že ani jedna z variant není od zaměstnavatelů. Ani jedna z částek není také zdůvodněna," uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Podle Svazu průmyslu a dopravy by minimální mzda měla růst nejvíce o 700 Kč.

Stejný názor má hospodářská komora. Konfederace zaměstnavatelských svazů se kloní ke zvýšení o 500 Kč. Zaměstnavatelé poukazují na to, že s minimální mzdou roste i zaručená mzda. Ta představuje nejnižší výdělek, na který má pracovník podle složitosti vykonávané práce a podle odbornosti nárok. Zaručená mzda se pohybuje od minimální mzdy do jejího dvojnásobku.

Odbory a minimální mzda

Odbory mají hlavní dva trumfy v ruce - česká minimální mzda patří v EU k nejnižším (Polsko a Slovensko ji budou mít pravděpodobně příští rok vyšší). a také to, že máme minimální mzdu pod hranicí příjmové chudoby.

Tyto fakta doplňuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula: "Česká ekonomika se přitom pyšní tím, jak je dobrá. Že je země budoucnosti. Ale zaplatit to mají zaměstnanci. Požadavek na 15.000 korun je z našeho pohledu jediný možný."

Minimální mzda v okolních zemích

Minimální mzdu budou mít od roku 2020 vyšší téměř ve všech okolních státech (Rakousko nemá institut minimální mzdy zaveden).

Minimální mzda na Slovensku bude mít v roce 2020 hodnotu 580 eur (přibližně 14 865 Kč)

Minimální mzda v Polsku bude od roku 2020 ve výši 2 600 zlotých (tedy cca 15 600 Kč).

V Německu bude od roku 2020 činit minimální mzda 9,35 eur za hodinu, tedy cca 240 Kč za hodinu. Měsíční mzda v roce 2020 v Německu bude tedy ve výši přibližně 43 500 Kč, což je o téměř 10 000 Kč více než činí průměrná mzda v Česku.

 

Jak probíhalo rozhodování v minulých letech?

Minimální mzda se začala zvyšovat až za minulé "Sobotkovy" vlády. O jejím navýšení bylo jasné vždy v srpnu či září, před volbami v roce 2017 to minulé vládě trvalo nejdéle, do začátku října.

Babišův kabinet loni růst minimální mzdy schválil 14. listopadu, letos budou koaliční strany o částce teprve jednat.

"Čekali jsme do dnešního dne, jak dopadnou jednání odborů a zaměstnavatelů. Rozptyl je skutečně zásadní. Zatím se pohybuje mezi 14 000 a 15 000 korun. Nečekali jsme, že se takto fatálně nedohodnou," uvedl vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) si zaměstnavatelé a odbory nejsou ochotny naslouchat a najít kompromis. "Návrhy odborů by znamenaly dvakrát takový růst minimální mzdy než průměrné mzdy. Čili myslím, že by obě strany měly někde ustoupit, každopádně to se nestalo. Bude muset rozhodnout vláda, bude to předmětem koaliční rady během 14 dnů," řekla.

Kdy bude o výši minimální mzdy rozhodnuto?

Ministryně Maláčová požádala premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání zástupců koaličních stran, aby se dohodli na růstu minimální mzdy, co nejdřív.

Babiš uvedl, že koaliční rada bude o minimální mzdě jednat příští středu, tedy 27. listopadu. Do 26. listopadu je možné podávat připomínky.

Systémové řešení na obzoru?

Nejlepším řešením by dle premiéra bylo najít mechanismus, kterým by se minimální mzda každoročně zvyšovala pro následující rok na určitý procentuální podíl průměrné mzdy za třetí čtvrtletí. I zde se ale představy v tripartitě liší. Podle zaměstnavatelů by to mohlo být 40 %, odboráři chtějí 50 %.

V ekonomice a vůbec v podnikatelském prostředí by vláda měla představovat stabilní loď, která určuje směřování pravidel. Ovšem vláda se rozhoduje velmi pomalu a to není případ prvního váhání vlády. Okolní země již mají minimální mzdy na příští rok stanoveny (kromě Rakouska, které institut minimální mzdy není zavedeno), ale Češi opět přešlapují na místě.

Zdroje: ČTK, ČT

 

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: DANĚ