Máte depresi? Možná je to nedostatkem světla

30.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jaké to vlastně bylo v létě? Jasně, bylo teplo, ale když se zatáhlo a začalo pršet, ještě se nemuselo svítit. Teď je to jiné. Tma je už od čtyř, mnohdy prší, lidé bez nálady. Typický pošmourný podzim. Ani si neuvědomujeme, jak na nás nedostatek světla může působit.

V současném období to slyšíme ze všech stran: lidé se vzájemně svěřují, že mají depresi, není jim psychicky dobře. Odborníci to znají. Říká se tomu sezónní afektivní porucha. Je to zhoršení nálady, které se objevuje se zkracováním dne, tedy na podzim.

Příznaky deprese: Hádky a hlad

Že podobnou náladu vůbec neznáte? Pak ji musíme podobnému šťastlivci přiblížit. Nejčastěji se projevuje únavou, nechutí cokoli dělat, nadlidský úkol je se vůbec přinutit k nějaké aktivitě. Když už se k tomu přinutíte, pak vám to nejde a krom jiného se nesoustředíte. No a máte smutnou náladu a trpíte poruchami spánku – spali byste prostě pořád.

Lidé také bývají podráždění, nejraději by se s každým pohádali a pokud jste měli z něčeho strach, pak se z obav mohla stát úzkost. Takové stavy si lidé „léčí“ sami nejčastěji přejídáním, zvýšenou potřebou sladkostí,“ popisuje klinický psycholog Ilja Rumenec.

Deprese

Zdroj: Shutterstock

Neschopenku i na depresi

Jestliže zažíváme podobné stavy, nemůžeme se divit, že se projevují i na naší práci. Jsme nevýkonní a nekoncentrovaní. Nemáme vůbec chuť do práce jít, setkat se s kolegy. Nemáme chuť vstát z postele. Máme dojem, že nestojíme za nic, že si nic nepamatujeme. „To ovšem není nějaký druh demence. Lidé se prostě špatně soustředí. Na podobný stav dokonce můžeme dostat neschopenku. Pokud jde o lehkou depresi, za pár týdnů pomine. Vážný stav může trvat i déle než měsíc,“ říká psycholog Rumenec.

S depresí pomůže fototerapie

Možná jste typ člověka, který popisované stavy dobře zná, protože se mu prostě každoročně vrací. Tak je se jim vyhnout? Podle Ilji Rumence si musí každý uvědomit, že den se zkracuje a tmy bude prostě víc, než se situace zase neobrátí. „Více světla souvisí s uvolňováním melatoninu, který má pro tělo prokazatelné antidepresivní účinky. Ale světlo můžeme doplnit i v domácích podmínkách,“ říká psycholog.

Jestliže u nás dochází na podzim k opakovanému zhoršování nálady, mohli bychom zkusit fototerapii tedy léčbu světlem. Můžeme si koupit lampu, která produkuje denní světlo o intenzitě asi 10 tisíc luxů. Postavíme ji přibližně do výšky očí a občas na světlo pohlédneme. Můžeme si k lampě sednout a číst si u ní nebo poslouchat hudbu. Pokud je světlo skutečně silné, mělo by nám stačit kolem půl hodiny denně, aby se nám za pár dní zlepšila nálada, do 14 dnů bychom se už měli cítit výrazně lépe. Jinak bychom se měli dobře, pravidelně a zdravě stravovat, hodně chodit ven, zkrátka se nezavírat doma.

Vánoce pohodě nepřidají

Někteří jedinci jsou také citliví na jakékoli narušení denního rytmu. Nejenže je rozladí posunutí času směrem do tmy, ale zřetelně cítí, že se na ně řítí další pohroma. Tou jsou pro ně Vánoce. Ačkoli by je měli cítit, jako svátky klidu, míru a rozjímání, podlehnou svodům konzumní společnosti a začne pro ně skutečná vánoční mela. Začnou se strachovat, kde, co seženou, jestli z toho budou mít obdarovaní radost, jsou prostě plní pochybností. Do toho se konají nejrůznější vánoční večírky, takže se nestíhá uklízet a navštívit ty známé, které skutečně vidět chceme.

To všechno vyžaduje další síly a energii a ty nejsou bezedné. Nakonec se všechny faktory sečtou a nám je skutečně psychicky zle. Rada psychologa: odpočívat, spát a čerpat energii z pozitivních zdrojů.

 

Depresí trpí častěji ženy

Obětí depresí jsou spíše ženy kolem 40 let. A pokud je jeden z partnerů v depresi, obyčejně se to projeví na kvalitě vztahu, navíc může chování partnera k depresi druhého dovést.

Možná si říkáte, že město nabízí plno zábavy, takže vás v něm chmurná nálada „nedostane“. Ale místo, kde žijeme, není podle odborníků tak důležité. Spíš záleží na osobnosti každého z nás a nakolik ze vztahů s lidmi dokážeme čerpat podporu. A stejně tak musíme být empatičtí vůči druhým.


Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel