Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku v příštím roce

17.12.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodičovský příspěvek od ledna 2020 pravděpodobně vzroste na 300 tisíc korun. Vypočítejte si, kolik budete moci maximálně čerpat v roce 2020.

Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 000 Kč, ale pouze pro rodiče, kteří budou k 1. lednu 2020 aktivně pobírat rodičovský příspěvek. Navýšení 80 000 Kč ovšem musíte stihnout vyčerpat do 4. narozenin dítěte, jinak vám na nevyčerpaný zbytek rodičovského příspěvku nárok zaniká. Kolik budete moci čerpat v roce 2020.

V případě vícerčat budete mít nejspíše od roku 2020 nárok na rodičovský příspěvek ve výši 450 000 Kč

Vypočítejte si výši vaší rodičovské

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský příspěvek 2019

Rodičovský příspěvek měl do konce roku 2019 hodnotu 220 tisíc korun, které si mohl rodič rozdělit dle uvážení až do 4 let věku dítěte. Rodičovský příspěvek u vícerčat byl ve výši 330 000 Kč.

Omezená je minimální výše čerpání, která měsíčně činí 50 Kč. Další omezení bylo maximální částkou čerpání rodičovského příspěvku, která závisela na příjmu rodiče. Nejvíce mohl rodič čerpat 40 080 Kč měsíčně, u vícerčat maximálně 60 120 Kč.

Jestliže měl příjem rodič nízký (či žádný), tak maximální měsíční rodičovský příspěvek činil 7 600 Kč, u vícerčat pak 11 400 Kč.

Kalkulačka rodičovského příspěvku 2020

Rodičovský příspěvek pravděpodobně od 1. ledna 2020 vzroste na 300 tisíc korun a nárok na něj budou mít ti rodiče, kteří budou v té době aktivně pobírat rodičovský příspěvek. Rodičovský příspěvek u vícerčat se zvýší na 450 000 Kč.

Problém ovšem budou mít lidé, jejichž děti brzy budou mít 4 roky. Kolik můžete maximálně čerpat v roce 2020? To si vypočítejte v naší nové kalkulačce rodičovského příspěvku.

Maximálně můžete čerpat měsíční rodičovský příspěvek ve výši vaší peněžité pomoci v mateřství (ta se vypočítá na základě vašich předchozích příjmů), avšak hranice maximálního měsíčního příspěvku bude mít v roce 2020 hodnotu 42 720 Kč, v případě rodičů vícerčat pak 64 080 Kč.

Další změnou je rovněž nejvyšší měsíční dávka rodičovského příspěvku pro rodiče, kteří pobírali nízký příjem či neměli příjem žádný (například studenti, nezaměstnaní atp.). Ta bude v roce 2020 činit nově 10 000 Kč měsíčně, u rodičů vícerčat 15 000 Kč, což určitě mnoha rodičům udělá radost.

Minimální měsíční příspěvek zůstává stejný, a to ve výši 50 Kč měsíčně.

Jestliže se vašemu dítku tedy blíží oslava 4. narozenin, tak doporučujeme šlápnout na plyn a zvolit si od 1. ledna 2020 maximální měsíční částku čerpání, kterou si můžete vypočítat v naší kalkulačce.

Kalkulačka rodičovského příspěvku 2020

Co další se od roku 2020 mění u rodičovského příspěvku?

Vedle zvýšení maximálních měsíčních příspěvků se rovněž mění možnost přivydělávání si pro rodiče, kteří mají dítě mladší 2 let.

Doposud si pobiratelé rodičovského příspěvku mohli přivydělávat maximálně 46 hodin měsíčně. Od roku 2020 se tato doba zvyšuje na 92 hodin měsíčně. Jestliže máte dítě starší 2 let a pobíráte rodičovský příspěvek, tak můžete pracovat neomezeně. Avšak ve všech případech musíte zajistit péči o vaše dítě.

Další změnou je to, že maximální rodičovský příspěvek se bude vypočítávat dle příjmů u rodiče, který doloží své příjmy. Doporučujeme tedy dokládat příjmy u obou rodičů, či u toho, kdo bude mít příjem vyšší.

Tip: Jak se připravit na vyšší rodičovský příspěvek?

Kdy bude schválen vyšší rodičovský příspěvek?

Bohužel, situace ohledně rodičovského příspěvku je dosud nejistá.

Senátní zástupci opozice 3. prosince vrátili novelu Poslanecké sněmovně, protože vládní variantu novely považují za diskriminační a rádi by vyšší rodičovský příspěvek viděli u všech rodičů, jejichž děti budou 1. ledna 2020 mladší 4 let.

Zástupci vlády ujišťují, že senátní veto přehlasují a vše se stihne ještě před Vánoci, protože prezident Miloš Zeman slíbil udělení svého podpisu novele zákona v rámci pár dní po schválení Poslaneckou sněmovnou či Senátem.

Je lehké odsoudit Senát, ale za zpoždění může jednoznačně vláda, která se nedokázala dohodnout více než 1 rok na finální podobě růstu rodičovského příspěvku. Tak doufejme, že rodiče dostanou vyšší rodičovský příspěvek pod stromeček.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY