Stihne se schválit zvýšený rodičák? Senát nechce schválit novelu

27.11.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Senát 4. prosince nejspíše pošle novelu o zvýšení rodičovského příspěvku zpět do poslanecké sněmovny. Stihne se růst rodičovského příspěvku schválit do konce roku? Co senátorům na novele vadí? A kdo může za zmatky kolem rodičovského příspěvku?

O tom, pro koho bude určen zvýšený rodičovský příspěvek, se rodiče nejspíše dozví až těsně před vánočními svátky.

Česká televize se dotázala opozičních senátorů na schválení novely o růstu rodičovského příspěvku. A opoziční senátoři se vyjádřili tak, že neschválí nynější podobu návrhu. Proč nechtějí schválit novelu zvyšující rodičovský příspěvek o 80 000 Kč pro rodiče, kteří budou 1. ledna 2020 aktivně pobírat rodičovský příspěvek? 

Dočkají se rodiče vyššího rodičovského příspěvku až pod vánočním stromečkem?

Vyšší rodičovský příspěvek

Zdroj: Shutterstock

Kdo je proti vyššímu rodičovskému příspěvku?

Nikdo, i senátoři jasně deklarovali, že růst rodičovského příspěvku je nezbytný. Ovšem opozičním senátorům (zástupci STAN, ODS, KDU-ČSL) vadí to, že na vyšší rodičovský příspěvek nedosáhnou ti rodiče, kteří rodičovský příspěvek již vyčerpali, ale mají dítě mladší 4 let.

Rodičů, kteří si vybrali rodičovský příspěvek rychleji a jejich dítě bude mladší 4 let k 1. lednu 2020, je přibližně 70 tisíc.

Jedná se většinou o pracovité lidi, kteří jsou přínosem daňového i sociálního systému. A trestat někoho, kdo jde pracovat na úkor starání se o dítě, je nelogické.

Variantu novely, která by zvýšila rodičovský příspěvek pro všechny rodiče, kteří mají dítě mladší 4 let k 1. lednu 2020, zvažovaly také vládní strany.

Tato varianta by ovšem přišla státní rozpočet na 11,2 miliardy korun, kdežto nynější varianta přijde státní rozpočet přibližně na 8,6 miliardy korun.

I tak je státní rozpočet na rok 2020 schodkový a další výdaje navíc jsou pro vládu nemyslitelné.

Navíc vláda se již nemůže spoléhat na silný ekonomický růst a musí volit, které voličské základně přispěje více.

Co dalšího chtějí senátoři?

Senátoři také chtějí pro rodiče (pobírající rodičovský příspěvek) možnost pracovat u stejného zaměstnavatele na stejné pracovní pozici.

Nynější znění zákona neumožňuje rodičům pracovat na stejném místě při pobírání rodičovského příspěvku.

Rodiče, kteří nechtějí ztratit kontakt se svým zaměstnáním, pak musejí uzavírat se svým zaměstnavatelem novou dohodu či pracovní smlouvu na jinou pozici a přitom vykonávat práci, kterou vykonávali před odchodem na rodičovskou dovolenou.

Tip: Jak se připravit na růst rodičovského příspěvku?

Stihne se schválit vyšší rodičovský příspěvek?

Vládní představitelé ujišťují, že se vše stihne do konce roku vyřídit a rodiče se tedy nemusí bát, že by o zvýšený rodičovský příspěvek přišli.

Vládní strany a komunisté stihnout senátní veto přehlasovat, poslanecká sněmovna bude zasedat týden před Vánoci.

Zachrání rodiče prezident?

Prezident Miloš Zeman již dříve zvýšení rodičovského příspěvku podpořil a vládní návrh podepíše do několika dnů od schválení Senátem či od přehlasování senátního veta.

Vládním stranám se nelíbí, že senátoři se chystají vetovat novelu zákona, která má začít platit od 1. ledna 2020 a spoustu rodičů tím vystavují nejistotě. Ale nebyla to právě vláda, která se nedokázala rozhodnout, kterým rodičům nakonec přidá?

Zlý senát, hodná vláda?

Házet vinu na Senát je jednoduché, ale kořeny dlouhého schvalovacího procesu musíme hledat u vlády, která se nedokázala pořádně dohodnout na podobě růstu rodičovského příspěvku přes rok a půl.

Vládní koalice dokonce i vítězoslavně prohlašovala, že rodičovský příspěvek poroste pouze dětem narozeným v roce 2020. Avšak pár týdnů před tím zástupci vlády jasně deklarovali, že ve hře jsou jen dvě varianty (ta, kterou nyní prosazuje vláda a ta senátní).

Až po nátlaku rodičů se vláda vrátila k nynější vládní novele, která je pro vládu schůdnější, protože je o 2,6 miliardy korun nižší.

 

Pro rodiče, jež si vybrali rodičovský příspěvek dříve, je ovšem tato varianta diskriminující, což vádí senátorům.

Navíc senátoři opozičních stran si jistě také chtějí přihřát svoji polívčičku tím, že podpoří návrh pro všechny rodiče. Ale senátoři si tím mohou naopak zavařit, protože rodiče jsou již neustálým prodlužováním a nejasnostmi ohledně růstu rodičovského příspěvku otrávení a nemohou rozumně plánovat své příjmy do dalších let.

Vládní politika by měla jasně stanovovat mantinely (ať již daňové či rodinné politiky), dle kterých by se mohli občané řídit. Nynějším vládním krokům chybí konzistentnost (v podobě hlubších reforem) a jednotlivé vládní kroky působí často velmi nahodile, nepromyšleně a populisticky.

Řada nařízení a novel se schvaluje až na poslední chvíli (například určení minimální mzdy pro rok 2020, mýto, rodičovský příspěvek či plánovaná digitální daň) a občané pomalu neví, co si na ně vláda příště vymyslí.

Vládní rozhodování opravdu nepřipomíná efektivní řízení firmy, ani jasnou koncepční levicovou politiku, což vládní strany deklarovaly před volbami.

Takže ano, rodičům bude líp. Alespoň některým a snad od 1. ledna 2020.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY