Jak připravit auto na zimu

07.12.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Už jste řádně připravili auto na zimu? Sněžit sice začalo teprve jen na horách, to ale ještě neznamená, že vozidlo nepotřebuje v období zimy pečlivou kontrolu a údržbu. Na co byste se tedy měli zaměřit? Životnost automobilu správným servisem můžete prodloužit i o několik sezón a nejen to.

Kdy přezout zimní pneumatiky?

Zákon o provozu na pozemních komunikacích a změnách některých zákonů č. 361/2000 Sb. ukládá řidičům povinnost používat zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března, a to v případě, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zimní pneumatiky musí mít u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3500 kilogramů hloubku dezénu, hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 milimetry. U motorových vozidel nad tuto hmotnost musí být vzorek nejméně 6 milimetrů.

Pokuta za jízdu bez zimních pneumatik

Při jízdě na nevhodných pneumatikách vám hrozí v případě silniční kontroly pokuta. U nehody je pak pojišťovna oprávněna krátit náhradu škody. Některé úseky komunikací v Česku zimní výbavu pro řidiče výslovně předepisují. Pokuta může být až 2500 korun. V zahraničí jsou mnohem vyšší. Například v Rakousku se mohou vyšplhat až na tisíc euro.

Příprava auta na zimu: pneumatiky, pojištění, povinná výbava

Zdroj: Shutterstock

Povinná výbava osobního automobilu

Počet složek, které by měla obsahovat povinná výbava osobního automobilu, se s 1. říjnem 2018 výrazně zúžil. Aktuálně s sebou řidiči musí vozit výstražný trojúhelník, reflexní vestu a autolékárničku.

Ze seznamu byly vyškrtnuty náhradní pojistky a žárovky. Hever, klíč na matice kol, náhradní kolo nebo lepicí sadu na opravu pneumatiky s sebou nemusíte vozit, pokud máte sjednanou asistenční službu anebo má vozidlo vybavení pro bezmontážní opravu pneumatiky pro nouzové dojetí.

I přesto, že náhradní kolo nebo lepicí sada není povinná, se vřele doporučuje. V případě, že rezervu nemáte, je obvykle nutný odtah do servisu. To je bezpochyby složitější než výměna náhradního kola.

Co musí obsahovat autolékárnička?

I obsah lékárničky do auta se změnil. Vozit v ní musíte obvaz hotový s 1 polštářkem, obvaz hotový s 2 polštářky, hladkou náplast v cívce, latexové rukavice a isotermickou fólii s minimální velikostí 200 x 140 cm. Dále se také už nebere ohled na datum expedice. Autolékárničku s sebou tedy můžete beztrestně vozit, i pokud datum expedice vyprší.

Co s sebou v zimě vozit v autě?

Do auta si přibalte nemrznoucí kapalinu do odstřikovačů, škrabku na okna, rukavice, deku, ruční svítilnu, sněhové řetězy, rozmrazovací sprej a startovací kabely. Pokud se chystáte do hor, přijde vhod pytlík s pískem. Před jízdou nezapomínejte auto očistit od sněhu a ledu. Sníh a špína nesmí zakrývat poznávací značku. Za takový přestupek hrozí pokuta.

Havarijní pojištění vozu na zimu

Riziko autonehody je v zimě vyšší, a právě proto výrazně stoupá i počet nehod. Důvodem je náledí, kluzká vozovka, zhoršené klimatické podmínky, časté mlhy, déšť, sníh, brzké stmívání způsobující únavu atd. Proto by měli řidiči, kteří v tomto období pravidelně jezdí, přemýšlet nad vhodným havarijním pojištěním, které je schopno kompenzovat finanční náklady na případnou opravu auta.

Ideální je výběr pojištění all risk, které by obecně mělo pokrývat všechna pravděpodobná rizika. Tato pojistka patří mezi ty dražší a není vhodná pro všechny řidiče. Určitě se vyplatí sjednávat havarijní pojištění společně s povinným ručením. Získáte tím výhody v podobě slev, převodu bonusů, a tím pádem výhodnější konečnou cenu pojistného.

Jaké pojištění zvolit při cestě na hory v zahraničí?

Pokud plánujete cestu na hory do zahraničí, je stěžejní sjednat si pojištění léčebných výloh. Překontrolujte si zároveň, zda máte vyhovující pojištění odpovědnosti v občanském životě. Bude se hodit, způsobíte-li někomu úraz či nechtěnou nepříjemnost. Využít jej může celá vaše domácnost včetně domácích mazlíčků.

Plánujete-li na horách provozování sportu, přesvědčte se, zda právě vámi vybraný sport máte zařazen do svého balíčku. Pojišťovny nabízí k cestovnímu pojištění mnoho doplňků. Nejde jen o asistenční služby, které se od sebe vzájemně liší. Můžete si například sjednat pojištění opuštěné domácnosti, pojištění lyžařské výstroje a výzbroje, nevyužité lyžařské služby v případě úrazu či možnost pojištění, ze kterého se hradí zásahy horské služby a lékařských sborů bez následného lékařského ošetření.

Zdroj: TZ Broker Consulting
 

Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel