Chceme, aby studenti neplýtvali časem a firmy penězi, propojujeme je smysluplně, říkají zakladatelé Xflow

09.12.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Měli jste někdy problém najít stáž? A pokud se náhodou zadařilo, vzpomínáte na ni jen v negativním slova smyslu a s tím, že vám vlastně nic nedala? To se snaží změnit Lukáš Apolenář a Dominik Růžička, zakladatelé projektu Xflow.

Na otázky pro Finance.cz budou odpovídat Lukáš Apolenář a Dominik Růžička, zakladatelé projektu Xflow, který má pomoci studentům najít vhodnou stáž, usnadnit propojení s firmami a budovat stážistickou kulturu.

Co vás vedlo k založení platformy Xflow?

Jedním z faktorů byla určitě právě touha podnikat. Oba jsme už na škole uvažovali o tom, že se do nějakého projektu pustíme. K založení Xflow ale vedla i osobní zkušenost se stážemi během našich studií.

Viděli jsme nedostatky v celém procesu školních praxí a stáží a mnohdy také na straně firem. To má samozřejmě následky na trh práce. Přesně tyto nedostatky jsme se rozhodli řešit. Na jednu stranu chceme studentovi přinést potřebné informace pro správné rozhodování, budovat jeho sebevědomí a eliminovat překážky, se kterými by se mohl setkat. Celý proces ale chceme zjednodušit pro obě strany. Ať už se jedná o vyhledávání pozic a informací o pozici a společnosti nebo jejich vzájemnou komunikaci a poskytování zpětné vazby. Zároveň ale chceme pomoct také firmám najít ty správné kandidáty a budovat funkční stážistickou kulturu.

To všechno souvisí s naším příběhem a životními cestami. Na jedné straně stál student, který již od základní školy chodil po různých brigádách a pomocných pracích, aby si vydělal peníze. Na druhé straně student zklamaný systémem, který si zvolil tu nejlehčí možnou cestu. Nechal si praxi raději jen potvrdit v rodinné firmě. To jsou naše příběhy, které nás do jisté míry spojily. Potkali jsme se na vysoké škole s rozdílnou minulostí, ale stejným cílem. Pomáhat a postupně měnit český vzdělávací systém.

Projekt Xflow: stáže pro studenty, firmy, stážistická kultura

Zleva Lukáš Apolenář a Dominik Růžička

Chodí u nás studenti často na stáže?

Čeští studenti mají o stáže určitě zájem. Vnímají stáž jako příležitost se něco naučit a hlavně teoretické znalosti konečně uvést do praxe. Často jsou pak ale zklamaní, když na ně firma vlastně nemá čas nebo nemá správně nastavené procesy.

Vždy záleží na samotném studentovi, jakou si zvolí cestu a o jaký typ práce má zájem. Často záleží také na škole, kterou studenti studují, jinak je to na odborných učilištích, kde mají rozsáhlé povinné praxe, na středních odborných školách a gymnáziích, kde student není příliš flexibilní kvůli fixnímu rozvrhu nebo na vysoké škole, kde je to opět o něco volnější a student se může lehčeji přizpůsobit potřebám zaměstnavatele. Našim cílem je především spojení mezi firmami a studenty usnadnit.

Jakým způsobem pomáhá Xflow studentům, ale i firmám?

Studentům hlavně v tom, aby měli přehled o svých možnostech. Jednáme s mnoha zajímavými firmami, které mají projekty, na kterých by mohli studenti v rámci praxí a stáží pracovat. Mnohé z nich také nabízí různé trainee programy. Největším úspěchem pak je, když oběma stranám dává stáž smysl až do takové míry, že si stážistu nechají a nabídnou mu delší pracovní poměr. To je to, čeho chceme dosáhnout. Aby firmy našly ty správné lidi a už během stáží s mladými lidmi dokázali pracovat efektivně. Firmám tak vlastně pomáháme budovat stážistickou kulturu a hledat ty správné lidi.

Můžete uvést některé firmy, které s vámi již spolupracují?

Jsme moc rádi, že se jich už od začátku zapojilo tak velké množství. Stáže studentům budou nabízet skrze naši platformu Xflow třeba velikáni jako Coca Cola, Unilever, Siemens, Kooperativa nebo Kiwi.com. Najdete u nás už profily firem jako je Economia, Bohemia energy, Story TLRS nebo Aures Holdings a dalších. Desítky firem, které se už zapojily, na svých profilech teprve pracují a my nezahálíme a jednáme s množstvím dalších společností. Takže je opravdu na co se těšit a z čeho vybírat.

Mají firmy na studenty vysoké požadavky?

Ano, firmy, které naberou čerstvé absolventy, se pak často setkávají s tím, že takový nováček nemá potřebné zkušenosti a stejně musí do jejich “výchovy” investovat. Studenti tak nemají na trhu práce úplně snadnou situaci. Požadavků je obecně čím dál více. Pokud se nám ale podaří propojit vzdělávání s praxí, můžeme společně tento problém vyřešit. Studenti se dostanou do reálné praxe ještě před dokončením školy a firmy pochopí, že mladí lidé přinášejí do jejich organizace novou energii. Zjistí, že jim mohou svěřit i zodpovědné úkoly a stážisté se tak stanou důležitou součástí pracovního procesu.

Napadá vás, co studenti od stáží nejvíce očekávají? Co je pro ně klíčové?

Bezesporu zkušenosti. Nečekají, že budou druhý den rozhodovat o chodu firmy, ale také nechtějí dělat zbytečnou práci jen proto, aby je firma “nějak” zaměstnala. Chtějí se něco naučit, vidět, jak pracují zkušení profesionálové v daném oboru a ukázat, že i oni mají firmě co nabídnout.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: STUDENT