Stres je všudypřítomný. Jak se jej zbavit?

06.12.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Všichni to známé – blížící se termíny, vršící se uzávěrky, vrácené zakázky k doplnění, nespokojení zákazníci, naštvaný šéf. A to jsme v práci. Doma zlobí děti a jejich prospěch – škoda mluvit, k tomu vyhořelí učitelé. Partnera skoro nevidíte, protože má ještě víc práce než vy. Tedy doufejme, že je to práce. Stres jak vyšitý. Co s tím?

Ještě před rokem jste to necítili, ale dnes to fakt nestojí za nic. A nejen dnes, trvá to už delší dobu. Vršící se únava, v práci se moc nedaří a ani okolí vás nepovzbudí. Je to už syndrom vyhoření? To snad ještě ne, začíná se u vás „jen“ projevovat dlouhodobé velké zatížení – stres. A protože to není nic ojedinělého, dnes už spíš být běžný jev, firmy se začínají starat o to, jak své pracovníky stresu zbavit.

Mně se to nestane?

Před nějakou dobou jste četli článek o moderátorovi, který si bral tolik práce, že měl nakonec dojem, že se bez jeho přičinění nebude otáčet zeměkoule. Bral každou nabídku, u všeho musel být, nic nenechával na druhých, protože on je přece odpovědný a nejlepší a úkol zvládne nejlíp. Vyhořel. Nemohl vstát měsíce z postele. Nechtělo se mu žít. Postupně, snad až po půl roce úplné pracovní pauzy, pomalu začal zase pracovat. Tomu jste se pousmáli, protože vám se to stát přece nemůže.

Ale ouha. Je před Vánoci, honí se termíny, kolegové jsou nepříjemní, do toho shánění dárků, nevíte, kam dřív skočit. Začínáte být nepozorní a už se to projevilo i v práci. To je nepříjemné a na sebevědomí to nepřidá.

Někteří zaměstnavatelé dobře vědí, co jejich pracovníci zažívají za stavy, a to nejen koncem roku. A také jsou si vědomi toho, že vystresovaný člověk neodvede stejně dobrou a kvalitní práci, jako jedinec v úplné pohodě. A tak se o duševní stav svých lidí začínají podniky zajímat a starat.

Jak bojovat se stresem v práci, doma, ve vztahu

Zdroj: Pixabay

Jiné benefity

Lidí, kteří pociťují velký tlak, je zhruba stejně, jako těch, kteří si to tak neberou a pracovní věci jsou jim spíš ukradené. Ale mezitím je většina, u které stres začíná klíčit, jsou neklidní, nervózní, prostě zažívají v práci nepříjemné pocity. Ti hodně vystresovaní spějí k tomu, aby si buď výrazně a dlouze odpočinuli, nebo vyhledali odbornou pomoc. Většinu ostatních se snaží podpořit někteří zaměstnavatelé.

Určitě jste si všimli, že dnešní benefity pro zaměstnance se v mnohém liší od těch, co se inzerovaly před 15 lety. Dnes podniky svým zaměstnancům nabízejí například relaxační kurzy, jógu, masáže nebo sportovní vyžití. Můžete také navštívit kurz, kde se naučíte lépe soustředit nebo začít chodit na jógu.

Pětina podniků si dokonce najímá odborníky na štěstí zaměstnanců – kouče, kteří zjišťují, proč jsou zaměstnanci ve stresu a snaží se jim pomoct. A třeba vám doporučí i naučí umět lépe odpočívat a užívat si obědy s kolegy. Anebo na oběd chodit raději osamoceně. V takových případech lidem svědčí, když si od kolektivu a vůbec prostředí v práci odpočinou tzv. home office, tedy prací doma. Výkon i nálada se rapidně zlepší.

 

Když jsem na to sám

V některých firmách se na své zaměstnance spíš ještě dívají, než by jim pomohli a při poklesu jejich výkonu je prostě vymění. Škodí sami sobě. Nejen proto, že fluktuace pracovníků je značná, ale lidí s velkými zkušenostmi je najednou velmi málo a nikdo nepředává zkušenosti, neučí mladší, méně zkušené kolegy. Proto je dobré dodržovat několik zásad, když už na nás začne útočit: jasně informovat šéfa o tom, že už je toho na náš trošku moc. Jasně si říct, že nebudu pracovat ani v sobotu a v neděli a pořádně si odpočinu. Jasně si uvědomit, že tahle práce je moc fajn, ale zdraví je jen jedno.

A taky je dobré se začít obklopovat jen tím příjemným, ať už se to týká věcí a zážitků, ale hlavně lidí. Pokuste se odbourat kontakty s těmi, kteří jsou vám nepříjemní, nebo se s nimi musíte stýkat jen ze společenských důvodů. Při odpočinku si uvědomte, co vám vlastně nejvíc vadí a pokuste se to vyřadit z běžného života. A uklidněte se. Pokud totiž nejde o život, nic se vlastně dohromady neděje.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel