Žádáme o hypotéku: uzná se příjem ze sociálních dávek či z prací na dohodu?

03.12.2019 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Uzná vám banka při žádání o hypotéku příjmy z rodičovského příspěvku a z peněžité pomoci v mateřství? Jak je to s příjmy z práce na dohodu? Které příjmy ze sociálních dávek vám banka neuzná?

V minulém díle jsme se podívali na to, jak se uznávají příjmy ze zaměstnání či podnikání u žádosti o hypotéku. V dnešním článku se podíváme na to, jaké další příjmy vám banka pravděpodobně uzná a které vám nejspíše nebudou uznány:

Uzná vám banka příjmy z rodičovského příspěvku a z mateřské?

Hypotéka a rodičovská dovolená

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský příspěvek, mateřská, invalidní důchod a hypotéka

Banka vám uzná příjmy, které vám plynou z rodičovského příspěvku, invalidního důchodu či z doživotní renty.

Sjednání hypotéky při pobírání peněžité pomoci v mateřství (mateřské) je trošku složitější, protože každá banka uznává z příjmu z rozdílnou část peněžité pomoci v mateřské.

Každá banka veskrze přistupuje k sociálním dávkám individuálně, takže jestliže pobíráte nějaké sociální dávky, tak oslovte jistě více bank.

Mějte nachystané rovněž potvrzení o vašem příjmu z různých sociálních dávek (od ČSSZ nebo například výměru rodičovského příspěvku od Úřadu práce ČR).

Příjmy z pronájmu při žádosti o hypotéku

Příjmy z pronájmu movitých věcí i nemovitostí se často počítají do vašich příjmů, ovšem mělo by se jednat o pravidelný příjem.

I zde ovšem platí, že každá banka k těmto příjmům přistupuje odlišně. I příjmy z pronájmu se započítávají pouze poměrnou částkou.

Kvíz: otestujte si, jaké jsou vaše šance na získání hypotéky

Příjmy z kapitálu a žádost o hypotéku

Příjmy z investičních fondů, dividend a další příjmy z kapitálu se většinou do příjmů u žádosti o hypotéku započítávají, ale posouzení je vždy individuální.

Tip: Budou hypotéky luxusem?

Jak je to s dohodami (DPP a DPČ) a žádostí o hypotéku?

Příjmy z dohody o provedení práce (DPP) či dohody o pracovní činnosti (DPČ) u bank poskytujících hypotéku příliš nezabodujete. O jejich uznání záleží na řadě faktorů, ale v současné době tyto příjmy uznává menší část bank.

Banky vám většinou neuznají dohody, ze kterých neodvádíte sociální a zdravotní pojištění. Naopak u dohod ze kterých odvádíte sociální a zdravotní pojištění budou shovívavější (ale není to pravidlem).

Důležité je u obou dohod doložit také to, že jsou dlouhodobé. Například, že chodíte na základě DPP uklízet, programovat či zpívat k jednomu zaměstnavateli již poslední dva roky.

Váš zaměstnavatel s vámi rovněž může podepsat dohodu o provedení práce déle dopředu, což bude pro banky také berná mince, protože tím ukážete, že je na vás spoleh a budete bonitní i v budoucích letech.

Jestliže pracujete na dohodu nárazově a za pár stovek měsíčně, tak vám takové příjmy nebudou u žádosti o hypotéku příliš platné.

 

Které příjmy ze sociálních dávek vám neuznají?

Do neuznatelných příjmů patří také některé sociální dávky, jako je například částečný invalidní důchod, podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, přídavky na děti.

Výživné na dítě se uznává pouze někdy

Výživné je také příjem a banky ho mohou uznat. Nicméně i zde jsou další podmínky, většinou se nesmí jednat o váš jediný příjem. Výše výživného se uznává ve výši stanovené soudem a banky uznávají výživné jen do určité výše.

Doklad o placení výživného doložíte výpisem z účtu, proto se se svým bývalým partnerem domluvte na této platbě.

Ostatní příjmy a žádost o hypotéku

Dalšími uznatelnými příjmy jsou například odměny pěstounů nebo honoráře.

Ovšem opět se tyto příjmy musí doložit výpisem z účtu, banky chtějí doložit, že vám tyto příjmy chodí pravidelně a dlouhodobě (většinou za předchozích 12 měsíců).

Jako příjmy banky uznávají i cestovní náhrady, ale opět pouze jejich část.

Žádat s partnerem či na vlastní pěst?

S jedním příjmem dosáhnout na hypotéku je velmi složité. Proto partneři většinou žádají o hypotéku společně. V manželství jsou u hypotečního úvěru automaticky manželé bráni jako spoluručitelé. Pokud to manželé nechtějí, tak musí uzavřít smlouvu o zúžení společného jmění manželů.

Bohužel, někdy při žádosti o hypotéku nestačí ani společný příjem partnerů a banky žádají dalšího ručitele. Jedná se většinou o některého z rodičů žadatelů o hypotéku.

Se spoluručitelem dosáhnete na hypotéku snadněji a podmínky mohou být rovněž výhodnější. Nicméně odvrácenou stranou je to, že ručení může skončit katastrofou. Nikdy nevíte, co se stane, protože co se týče lásky a peněz, tak se trable u těchto proměnných spíše násobí.

Jestliže máte ochotného tatínka či maminku, jež vám chtějí spoluručit, tak většinou nemůže mít na sebe napsanou již jinou hypotéku. A jestli by chtěl/a v budoucnu žádat o vlastní hypoteční úvěr, tak se budou započítávat vaše splátky jako jeho výdaje při posuzování žádosti o hypotéku.

Při sjednávání hypotéky se neomezte na navštívení jedné banky, či jednoho hypotečního specialisty. Projděte si více nabídek, protože tím můžete ušetřit poměrně slušnou porci vašich financí.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY