Kdy vám o Vánocích dorazí balíček?

10.12.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nakupování vánočních dárků je v plném proudu. Čím dál více lidí nakupuje dárky přes internet. Kdy můžete čekat jejich doručení? A jak dlouho trvá celý proces a kdy k vám balík dorazí? Lze jej nějak pojistit?

Za jak dlouho se doručí balík?

Doručení je závislé od zvolené služby. V průměru by před Vánoci mělo trvat 1 až 3 dny. Záleží odkud kam balík putuje, ale standardní trasa bývá odesílatel-lokální depo-hlavní hub-lokální depo-příjemce. Jiná situace však nastává, pokud zboží, které jste si objednali, není skladem. Na odeslání si budete muset počkat, než bude naskladněno.

Celý proces přepravy začíná u odesilatele, kde se zásilka naloží a následně projde přes hlavní třídící HUB a přes doručovací depo, kde se naloží na dané auto. Nakonec se doručí buď přímo příjemci nebo do výdejny.

Dají se zásilky nějak pojistit?

Balíky lze pojistit proti ztrátě nebo poškození, záleží však vždy na daném dopravci. Existují dva typy pojištění - ze zákona dané CMR, to by měl poskytovat každý dopravce a připojištění na plnou hodnotu. To už dopravce poskytovat nemusí, ale v dnešní době je to standard.

Pokud by došlo ke ztrátě nebo poškození, bude mít odesilatel nebo příjemce možnost plnění od pojišťovny. V případě, že zásilka připojištěná není, může dojít ke komplikacím při plnění částky za poškozené zboží.

Co je CMR?

CMR neboli Convention Marchandise Routière je úmluva, která byla uzavřena 19. května 1956 v Ženevě. Pojednává o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční dopravě.

Přeprava zásilky v ČR, ze zahraničí: pojištění, clo, DPH

Zdroj: Shutterstock

Jak se pojišťují zásilky a balíky pro přepravu

Nízkohodnotové zásilky jsou dnes většinou automaticky připojišťovány. Doplňkové pojištění se hodí u cenných a křehkých zásilek. Často to bývá elektronika. Investice do připojištění je většinou oproti možnému riziku dost nízká. Proto se nevyplácí v takových situacích šetřit, jelikož následky pak mohou být daleko horší. 

Kdy se u zásilek platí DPH a clo?

Od cla a daně z přidané hodnoty jsou osvobozeny všechny zásilky ze zemí EU a dále pak i ty, které mají osobní povahu, čili dárky. Zásilky ze zemí, které nepatří do EU, podléhají celnímu řízení. Ty balíčky, které splňují podmínky pro osvobození od DPH a cla, jsou propuštěny do oběhu a vydány do další přepravy.

DPH

Pokud objednáváte zásilku ze zemí mimo EU, např. na asijských e-shopech, DPH budete povinni zaplatit, pokud hodnota zboží přesáhne 22 euro. Daň z přidané hodnoty zde bude tvořit 21 % z ceny zboží. Dále také budete muset uhradit poplatek za zastoupení a zpracování poštou nebo kurýrní společností.

Clo

Kromě DPH můžete u balíků ze zemí mimo EU platit i clo. To se vás bude týkat, pokud zásilka přesáhne hodnotu 150 euro. Výše cla se podle webu Celní správy odvíjí podle sazebního zařazení zboží. Každé zboží má na základě typu přiřazen číselný kód. Vyměřené clo musíte zaplatit, i kdyby se jednalo jen o pár korun.

Ještě do 30. dubna 2016 vám přitom mohlo být prominuto do částky 10 euro.

Lze změnit termín nebo čas doručení u zásilek?

Ano, lze. Většina dopravních společností umožňuje změnit čas nebo termín doručení v interním systému, který naleznete na jejich webových stránkách. To samé platí i u České pošty, která doručuje v jednom ze tří časových pásem.

Časová pásma u České pošty:

  • od 8 do 14 hodin,
  • od 13 do 19 hodin,
  • od 18 do 21 hodin.

Poslední možnost, čili večerní doručení, funguje na přání zákazníka.

Časová pásma jsou postupně zaváděna ve všech krajských městech. Patří sem Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Pardubice, Ústí nad Labem, Zlín, Liberec, České Budějovice a Hradec Králové.

Zdroj: Der Kurier
 

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel