Do čeho Češi nejčastěji spoří a investují

06.12.2019 | , Finance.cz
Inteligentní bankovnictví


Češi jsou v oblasti spoření a investování opatrnější a spíše konzervativnější. Kam ukládají své peníze a jaké investiční nástroje nejčastěji volí?

Investice do nemovitostí

I když ceny nemovitostí neustále rostou, většina Čechů je vidí jako nejlepší nástroj k investici. Zajímavé nejsou jen byty, ale i domy, pozemky a půdy, které mohou v případě pronájmu zajistit investorovi dlouhodobý pasivní příjem. Češi také projevují zájem o realitní investiční fondy.

Na základě zpřísnění podmínek u hypoték ze strany ČNB, kdy první vlna proběhla v první polovině roku 2017 a druhá na podzim 2018, došlo ke zvýšení poptávky po pronájmech. Pořízení vlastního bydlení si totiž mnoho lidí a zejména mladých párů nemůže dovolit.

Mladí také často nemají na to, aby mohli platit nájem u velkého a vícepokojového bytu. Právě proto odborníci tvrdí, že se vyplatí investovat do malometrážních bytů o dispozicích 1+kk, 1+1, 2+kk a 2+1. Jsou to právě 2+1, které jsou nejvíce poptávané u osob, které hledají bydlení, mnoho z nich se však do začátku spokojí i s garsonkou. Takové byty své nájemníky proto vždycky najdou.

Zajímavou zkušeností mohou být pro investory např. i střednědobé nebo krátkodobé nájmy. Těm se sice nejvíce daří ve větších městech, ale výnosnost postupně roste i mimo ně. Zájem o takový druh ubytování mají turisté anebo cizinci, kteří sem přijeli v rámci služební cesty anebo pracovního víza.

Investice do zlata, nákup bitcoinu, crowdfunding u Expobank

Zdroj: Pixabay

Kde Češi nejčastěji spoří?

Hned po investicích do nemovitostí Češi v rámci spoření věří spíše konzervativním a již osvědčeným produktům, jako jsou spořicí účty a stavební spoření. U spořicích účtů navíc v posledních pár měsících stoupají úroky, stavební spoření zase pro změnu láká na výhodný výnos, do kterého je započítána i státní podpora ve výši 2 000 Kč, kterou lze za splnění podmínek čerpat jednou ročně po dobu 6 let. Nejčastěji takto spoří na důchod, pro potřeby dětí nebo vnoučat.

Z hlediska zajištění v důchodu také mnoho Čechů vkládá své finanční prostředky na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření. Při pravidelném spoření určité měsíční částky mohou mít nárok na státní příspěvek v roční výši 2 760 Kč.

Investice do zlata

Čechy nejsou zavrhovány ani takové investiční nástroje, jako jsou akcie, podílové fondy, dluhopisy nebo drahé kovy. Drahé kovy jako je zlato, stříbro nebo platina jsou pak oblíbené zejména proto, že dokážou udržovat hodnotu, odolávají inflaci, lze je i fyzicky vlastnit a v rámci investice jsou akceptovány na celém světě. Nákup zlata je navíc v Evropské unii osvobozen od DPH.

Pokud chcete začít spořit do drahých kovů, prvním krokem bude najít vhodnou společnost. Ta by měla mít dobré recenze, známou historii a dostatečné zázemí na trhu. Pozor byste si měli dát především na padělky a garážové firmy. Začít investovat navíc dnes můžete už i přes svůj bankovní účet.

Investiční nástroje a komodity u Expobank

Zde nabízí zajímavé investiční portfolio např. Expobank. Její běžný účet NEO nabízí jednoduché založení produktu Zlaté spoření, nabízeného klientům díky spolupráci s Českou mincovnou. Při zřízení Zlatého spoření do zlata nebo stříbra za určených podmínek nyní dostanou klienti Expobank bonus ve formě uncové stříbrné investiční mince z edice Český lev, a to v hodnotě 695 Kč. Těm, kteří mají zájem o jednorázové investice, NEO účet nabízí nákup mincí, cihel, medailí a slitků.

Další zajímavou službou v rámci NEO účtu je možnost nákupu a prodeje nejznámější kryptoměny Bitcoin, a to bez potřeby bitcoinové peněženky.

Prostřednictvím NEO účtu od Expobank se lze také připojit k crowdfundingové komunitě a vložit peníze do již rozjetých firem anebo začínajících start-upů. Díky platformě Fundlift můžete investovat po menších částkách, až dokud nedojde k uzavření kampaně.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 9 krát