I na České hory se vyplatí pojistit. Jak?

16.12.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojedete na hory? České nebo zahraniční? Na tom nezáleží. Pojistit se proti úrazu a odpovědnosti se vyplatí i na našem území. Jak je to ale s pojistným plněním při požití alkoholu a je nutné pojistit zvlášť také děti?

Zranění na sjezdovce znamená nejen zkaženou dovolenou, ale mnohdy i statisícové výdaje za léčbu či převoz domů. Nejčastěji potřebují pomoc právě lyžaři a snowboardisté. Podle záchranářů horské služby je riziko vážných úrazů nezanedbatelné. Jen u nás v zimní sezóně 2017/2018 vyjeli k bezmála osmi tisícům zraněných. Mezi nejčastější úrazy patřily poranění kloubů, pohmožděniny a zlomeniny. Odborníci proto nedoporučují vyrážet na hory bez vhodného pojištění.

Co kryje kartička zdravotní pojišťovny v zahraničí?

„Kartička zdravotní pojišťovny sice platí ve všech státech Evropské unie, v Norsku, ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku a na Islandu, ale kryje pouze náklady lékařsky nezbytné zdravotní péče v lékařských zařízeních zapojených do systému státní zdravotní péče. Nekrytou péči stejně jako ošetření v soukromém zařízení si potom musíte zaplatit sami,“ varuje Michal Kozub.

Nemocnici, ve které bude pacient ošetřen, si přitom především ve vážných případech sám nevybírá, takže v soukromém zařízení můžete skončit snadno. Například den pobytu v nemocnici v Itálii, Rakousku či Francii přijde i na 20 tisíc korun. Léčba méně závažných zranění, jako jsou vykloubeniny, stojí i několik desítek tisíc. Vážná zranění – mnohonásobné zlomeniny, poranění páteře a podobně – spolknou z rodinného rozpočtu až statisíce.

Postačí vám na hory pojištění k platební kartě?

Cestovní pojištění k platební kartě kryje velmi omezené množství rizik. Je zde také absence pojištění konkrétního sportu nebo aktivity a nízké limity krytí. Na lyžování a snowboarding tedy určitě není jistotou.

Jak se pojistit na lyžování na horách v ČR a zahraničí

Zdroj: Pixabay

Proč a jak se pojistit při cestě na české hory?

Léčbu v České republice lidem samozřejmě zaplatí zdravotní pojištění. Cestovní pojistka ale navíc obsahuje pojištění odpovědnosti, které lidem kryje záda v případě, že někomu způsobí škodu nebo zranění. Dále je součástí také úrazové pojištění, které funguje v podstatě jako odškodné při úrazu s trvalými následky,“ vysvětluje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Sjednat si cestovní pojištění navíc často zapomínají i lyžaři, kteří míří na Slovensko. V případě problémů totiž počítají s tím, že se jednoduše vrátí zpět do Česka. Ačkoliv jsou Tatry takřka za rohem, převoz sanitkou zpět domů přijde i na několik desítek tisíc korun, zásah horské služby i na statisíce. Bez sjednaného pojištění je budete hradit z vlastní kapsy.

Musíte pojišťovat děti zvlášť?

Ano, musíte. Cestovní pojištění je totiž nepřenositelné. Platí vždy pouze pro konkrétní osoby a každému členu rodiny musí být sjednáno zvlášť, což platí i pro děti. Výhodou však je, že cestovní pojištění pro děti bývá zpravidla levnější než pro dospělého. Zahrnovat by však mělo i pojištění odpovědnost za způsobenou škodu.

Trošku rozdílně pak funguje úrazové pojištění jako produkt, který není součástí pojištění cestovního. Pokud se pojistí dospělý, obvykle má možnost nechat si připojistit i dítě. Částka by se přitom měla navýšit pouze minimálně. Úrazové pojištění lze navíc sjednat i krátkodobě. Připojistit přitom lze i ošetřovné nebo vyplacení bolestného. V případě pojištění na hory, kde chcete lyžovat a snowboardovat, je však nutné projít výluky z pojištění, které se týkají sportů.

 

Jak je to s krytím úrazu po požití alkoholu?

Alkohol a sport k sobě sice nepatří, jaká by to ale byla zimní dovolená bez dobrého svařáku? Pojišťovny ovšem pojistné plnění podmiňují limitem zjištěného alkoholu v krvi. Znamená to, že když si dáte u sjezdovky jedno pivo nebo svařák, už se na pojišťovnu nemůžete spoléhat? 

„Takto striktní to rozhodně není. Podstatné je to, zda měl alkohol na danou nehodu či úraz vliv. To vždy posoudí lékař, který se úrazem bude zabývat. S jednou skleničkou svařáku se tedy většinou nemusíte bát. Rozhodně to ale s alkoholem nepřehánějte,“ radí Michal Kozub, produktový specialista z Direct pojišťovny.

Zdroj: Lesenky


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ