Nové ceny elektřiny 2020. Státem regulovaná položka zdražuje o 1,3 %

06.01.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Více než polovinu z ceny elektřiny tvoří regulovaná položka. Její výši každý rok na sklonku listopadu zveřejňuje Energetický regulační úřad. Příští rok mírně poroste, stejně jako obchodní složka. Lidé si podle své spotřeby připlatí desítky až stovky korun.

Podle nového cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dochází u elektřiny pro domácnosti v regulované části ke zdražení v průměru o 1,3 procenta . Jak budou vypadat konečné ceny pro zákazníky, bude ale jasné až v průběhu prosince. V tu dobu totiž dodavatelé uveřejní ceníky za dodávku energií na rok 2020, ve kterých také zohlední zvýšenou regulovanou cenu.

Zdražuje se kvůli investicím

Jak ERÚ uvedl, průměrné nárůsty regulovaných složek cen energií pro rok 2020 se pohybují pod úrovní inflace. Především u elektřiny by tak regulovaná složka ceny měla zmírnit dopady očekávaného růstu neregulované složky, kterou stanovují dodavatelé prostřednictvím svých ceníků.

Regulovaná položka zdražuje především kvůli investicím do přenosové soustavy a distribučních soustav. Její značnou část totiž tvoří poplatky za distribuci a přenos energie. Významnou roli hrají také rostoucí ceny silové elektřiny, které se odrážejí zejména v nákladech na krytí ztrát. Naopak zlevnila ta část, která jde na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

Nové ceny elektřiny a zdražení energií 2020

Zdroj: Shutterstock

Nárůst elektřiny o 5 procent

Do celkové ceny elektřiny promlouvá z necelé poloviny také obchodní složka. Ta je v kompetenci dodavatelů. Někteří z nich už své nové ceníky zveřejnili, jiní vyčkávají a učiní tak v průběhu prosince. Kolik si domácnosti za elektřinu v roce 2020 připlatí, bude záležet na jejich spotřebě. U domácností v bytě by to mohly být desítky korun ročně, u domácností, které elektřinou vytápí nebo ji používají na pohon tepelného čerpadla mohou náklady vzrůst o stovky korun.

„Dodavatelé do svých ceníků promítají vývoj cen energií na burzách, kde nyní cena elektřiny klesá. Odhaduji, že její cena pro koncového zákazníka celkově vzroste zhruba o 5 procent, konstatuje Tomáš Suchý, analytiky portálu Ušetřeno.cz, a dodává: „Další vývoj cen energií v budoucnu je velmi obtížné odhadnout. Lze očekávat, že na cenu bude mít mimo jiné vliv plánované odstavení jaderných elektráren v sousedním Německu.“

Podle Jiřího Gavora, analytika společnosti ENA, budou úpravy cen dodavatelů u elektřiny různorodé. „Zejména odběry pro běžnou spotřebu, které byly již zdraženy loni, mohou zůstat i na stejné ceně. U topných tarifů, které byly dosud z konkurenčních důvodů spíše chráněny, se už letos zdražení projeví nárůstem i nad 5 procent. V některých případech proto půjde až o tisíce korun navíc,“ dodává.

Zdražení elektřiny je pomalejší

„Ačkoliv regulovaná složka ceny elektřiny meziročně vzroste, průměrné tempo růstu bude výrazně pomalejší, než jakým rostou ceny v celé ekonomice. Oproti loňskému cenovému rozhodnutí se například průměrný nárůst regulované složky pro domácnosti podařilo snížit téměř o jeden procentní bod,“ popisuje změny Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ. Navíc nárůst cen, jak uvádí ERÚ, je nižší než průměrná cenová hladina v České republice. Inflace se drží nad 2 procenty.

Naopak mzdy a důchody meziročně stoupají o 7 procent, tedy několikanásobně rychleji než tyto výdaje za energetickou infrastrukturu. Až svoje ceny aktualizují dodavatelé, tedy prodejci samotné energie, vzhledem k burzovním trendům může elektřina od Nového roku 2020 celkově zdražit právě o 7 %, zatímco plyn může stagnovat nebo zlevnit ,“ uzavírá Petr Woff z portálu KupníSíla.cz.

 

Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ