Budou hokejisté z NHL na olympiádě? Či bude Světový pohár bez Česka?

30.12.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Čeští hokejisté zažívají období bez medaile, ale začíná se blýskat na lepší časy? Budou hokejisté z NHL na olympiádě? A jak bude vypadat Světový pohár a kdy by měl být?

Na vánoční svátky se opět zaradovali nad vítězstvím našich hokejistů v Naganu a následně si uvědomili, že od památného "Turnaje století" uběhla již více než pětina století a z tehdejší sestavy se po kluzišti prohání již jen božský Jaromír Jágr.

Kdy čeští hokejisté zopakují "Nagano"?

Kdy bude olympiáda či Světový pohár?

Zdroj: Shutterstock

Kdy bude příští olympiáda a pojedou na ni čeští hokejisté?

Příští Zimní olympijské hry se odehrají v roce 2022 v Pekingu. Budou probíhat od pátku 4. února 2020 do neděle 20. února 2020.

Problém je ten, že NHL není dosud domluvená s IIHF na účasti svých hokejistů na olympiádě, ale třeba prvního komisaře NHL Garyho Battmana čínské peníze a masivní trh přesvědčí, kdo ví?

Bude na Světovém poháru český tým?

Uvažovalo se o Světovém poháru, který měl proběhnout v únoru 2021. S účasti samostatného českého národního týmu se příliš nepočítalo, protože času na hraní je málo a turnaj by nejspíše byl omezen na šest týmů. A proč fanoušky ošidit o nejlepší hráče ze Švýcarska, Německa, Slovenska či Slovinska?

Když je stačí dát do týmu, jehož kostru mohou tvořit hráči Česka. Ta myšlenka je pro všechny Čechy jistě odpudivá, ale z obchodního hlediska severoamerického trhu dává smysl.

Nicméně Světový pohár v hokeji 2021 se neuskuteční a místo něj bude klasické Utkání hvězd NHL.

Sestava českého národního týmu

V současné době nastupuje v prvních dvou lajnách 6 až 8 útočníků a 5 obránců, další nastupují převážně ve třetích formacích. Jak by tedy vypadala aktuální nejsilnější sestava českého týmu?

Útočné formace

První útočná formace české hokejové by se opírala o dva bostonské medvědy Krejčího s Pastrňákem. O Pastovi se zmiňujeme výše a Krejčí patří mezi nejméně doceněné české útočníky, který dokáže vést hru a vykouzlit nápadité přihrávky, a to hlavně ve vyřazovacích zápasech.

Do první formace se jako těžkotonážní dělník nabízí Ondřel Palát či Dmitrij Jaškin, který se prosazuje v KHL, kde patří k nejlepším útočníkům a na MS v hokeji se jim společně velmi dařilo.

      1. Palát - Krejčí - Pastrňák

Druhá útočná formace by mohla být tvořena mozkem, Jakubem Voráčkem, střelcem Jakubem Vránou a univerzálem Tomášem Hertlem. 

       2. Vrána - Hertl - Voraček

Třetí a čtvrtá útočná trojice by mohla být sázkou na mladší hráče, které by mohl doplnit někdo ze starších harcovníků, typu Vladimíra Sobotky či Michaela Frolíka.

V každém případě by zahrnovala směs talentu a poctivé práce na obou stranách kluziště.

      3. Nečas - Faksa - Simon
      4. Kubalík - Chytil - Kaše

Další hráči Nosek, Sobotka, Kampf, Frolík, Zacha, Chlapík, Radil, Kovář, Hyka

Obranné dvojice

Osu obrany by tvořily útočně ladění obránce Kempný s Hronkem, kteří jsou aktuálně našimi nejvytěžovanějšími obránci, a oba hrají v první obranné dvojici svých týmů.

Další dvě obranné dvojice by byly mixem tvrdosti a útočné vychytralosti.

  1. Kempný - Hronek
  2. Gudas - Šimek
  3. Polák - Hájek

Další hráči jsou Rutta, Zbořil, Mašín.

Z KHL přichází v úvahu ještě Libor Šulák, Vojtěch Mozík, Andrej Šustr, či Jakub Jeřábek

Ještě jedna věc nás může těšit - a to je věk našich hokejistů v NHL, protože většina nedosáhla ani třiceti let (z obrany jen Roman Polák) a v útoku patří ke třicátníkům pouze Krejčí, Voráček, popřípadě Sobotka s Frolíkem. Soupiska tvořená hráčů z NHL vypadá jako dobrý mix mládí, zkušeností a hlavně hráčů, co se nacházejí na vrcholu svých sil.

Brankáři

Čeští brankáři zažívají v NHL opět dobré období, po pár sezónách strádání, kdy Češi neměli žádnou jasnou jedničku, máme hned dvě české jedničky, a to Davida Ritticha v Calgary a Petra Mrázka v Carolině.

K tomu připočítejme ještě dvojku Pavla Francouze z Colorada Avalanche, který patří v brankařských statistikách k tomu nejlepšímu z ligy, a vyjde nám silná trojka, ze které je radost si vybírat.

Evropští brankáři jsou na tom také víceméně dobře a na šanci čekají i mladí čeští brankáři působící na farmách či ve Skandinávii.

Zdá se tedy, že o české brankoviště bude i do budoucna dobře postaráno.

Mistrovství světa v ledním hokeji 2020

Mistrovství světa v ledním hokeji 2020 se uskuteční ve Švýcarsku (v Curychu a Lausanne), a to od pátku 8. května do neděle 24. května

Tip: Kdo byl na MS v hokeji nejlépe placeným Čechem?

Jaká je budoucnost českého hokeje?

Český hokej má předpoklady pro to, aby byl úspěšný – solidní návštěvnosti na nejvyšší hokejové lize, kvalitní televizní přenosy (díky Roberte Zárubo!), přízeň veřejnosti, i dlouhou tradici.

Pár let již chybí velký úspěch z akce typu mistrovství světa (o olympiádě a světovém poháru nemluvě).

Dalším problémem stále zůstává juniorská soutěž, která má hodně mužstev a v kategoriích hraje veskrze vše, co má nohy a umí bruslit (mnohdy stačí dopředu). Nemůžeme se vymlouvat na malý národ (stačí se podívat na Švédsko či Finsko) či na nízkou (Rusko) či vysokou (USA, Kanada) životní úroveň, protože v hokejovém prostředí peníze jsou (jedná se o nesledovanější sport v Česku).

Neustále se ovšem oháníme koncepcí, která ovšem nejde příliš vidět, protože aktuálně náš nejlepší hráč (David Pastrňák) si cestičku vyšlapal přes Švédsko. Na závěr nám nezbývá než doufat, že se právě na nějakém zamrzlém plácku prohání nový Jágr, Hašek, či Pastrňák s novou hokejkou od Ježíška.

Tip: Který sport je v Česku sportem číslo 1?

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel