Jaké inovace a FinTech vám mohou nabídnout banky?

19.12.2019 | , Finance.cz
Inteligentní bankovnictví


Hledáte účet, který by vám umožňoval nejen správu vašich financí, ale i možnost spoření či investic? Chtěli jste zkusit nakoupit kryptoměny, ale na vlastní pěst jste se toho báli? Dnes to lze i prostřednictvím běžného účtu. Kde a jak?

Čtvrtá průmyslová revoluce se postupně objevuje i ve světě finančnictví. Banky proto musí měnit nabídku svých služeb a umožňovat k nim snazší a lepší přístup, pokud nechtějí o klientelu přijít. S čím se již dnes můžeme na trhu setkat?

Co je to FinTech?

Výraz FinTech je zkratka pro Financial Technology, tedy obor finančních technologií, ve kterém jde o zdokonalování a usnadňování zprostředkování finančních služeb. Typickým příkladem je třeba internetové a mobilní bankovnictví. Dále sem patří také peer to peer půjčky, robo-poradci, crowdfundingové portály, odložené platby, kryptoměny apod. V tomto oboru je také typická spolupráce bankovních společností a startupů.

Jak na FinTech nahlíží Česká národní banka?

Česká republika v oblasti technologických inovací rozhodně není pozadu. Dokazuje to i čin České národní banky. ČNB totiž 1. listopadu 2019 zřídila kontaktní místo pro finanční inovace. Tímto gestem se tak připojila k evropským orgánům dohledu, které podporu podobných inovací již spustily.

Česká národní banka tedy zavádění nových technologií na českém trhu podporuje. Založením kontaktního místa chce dosáhnout pravidelných setkání s FinTech komunitou. Tímto krokem chce také usnadnit komunikaci s účastníky anebo i případnými novými zájemci.

Běžný účet NEO od Expobank CZ umožňuje spoření i investice

Expobank působí na českém trhu od roku 1991. Pod názvem Expobank CZ a.s. však funguje teprve od roku 2014. V roce 2018 jako první přišla s běžným účtem, který propojuje tradiční bankovnictví a svět FinTech. Klientům prostřednictvím účtu a internet bankingu umožňuje využívat služby, které doposud fungovaly pouze odděleně a na FinTech platformách. Češi, kteří jsou v oblasti spoření a hlavně investování spíše národem konzervativců, si tak mohou vyzkoušet nákup bitcoinu, zlata anebo crowdfunding pod záštitou banky.

FinTech a inovace ve financích, v bankovnictví

Zdroj: Shutterstock

Co může NEO účet klientům Expobank nabídnout?

NEO účet lze založit online z počítače anebo mobilu. Vedení účtu, výběry z bankomatů a platby kartou po celém světě jsou zdarma. Chlubit se může také nejvýhodnějším úrokem na trhu, a to ve výši 1,6 % p.a. bez omezení výše vkladu.

Investice do drahých kovů

Prostřednictvím účtu lze obchodovat se zlatem a stříbrem, a to bez poplatků přímo v prostředí internetového bankovnictví. Projekt Zlaté spoření vznikl ve spolupráci s Českou mincovnou. Klienti mohou nakupovat pamětní zlaté a stříbrné mince, medaile, investiční cihly a slitky. Expobank má navíc v rámci Zlatého spoření pro prvních 1 000 klientů připravené uncové stříbrné mince z kolekce Český lev.

Nákup a prodej bitcoinu

Stejně jako nákup zlata a stříbra lze v internetovém bankovnictví běžného účtu NEO uskutečnit i nákup a prodej bitcoinu. Klienti navíc nepotřebují bitcoinovou peněženku ani privátní klíč. V případě potíží se mohou obrátit na zákaznickou podporu, která je provede celou transakcí. Takovou možnost by u FinTech platforem neměli.

Crowdfunding a investice do firem a startupů

Zlato a bitcoiny vás nezaujaly? S NEO účtem lze začít investovat i do rozjíždějících se firem a startupů. Takzvaný crowdfunding spočívá v tom, že jednotlivci přispívají menším finančním obnosem projektu, produktu anebo společnosti, dokud není dosažena cílová částka. Jde tedy o kolektivní financování, které Expobank CZ nabízí ve spolupráci s platformou Fundlift.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 4 krát