Vstupenky jako dárek? Pozor na překupníky

13.12.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Sháníte nevšední vánoční dárek a už si opravdu nevíte rady? Třeba vás napadne někomu darovat vstupenky na koncert. Proč ne. Ale dávejte si pozor na překupníky, kteří mohou prodávat vstupné až několikrát dráž.

Překupníka dnes nemusíte potkat jen před koncertní halou, kde vám nabídne lístky za pár drobných, nebo taky za mnohem víc. Existují i překupníci na webu. Proč nakonec ne, mnoho portálů zprostředkovává zboží on-line.

Výhodou zpravidla je, že nemusíte vstát od počítače a zboží je zpravidla o dost levnější. Jenže u nabídek vstupenek na koncertní (nebo sportovní či zážitkové) akce, zkrátka zábavu, existují překupníci, kteří vám lístky prodají i několikrát dráž. A jdou na to celkem rafinovaně.

Pozor na reklamní nabídky levných vstupenek

Vstupenky na významné

Zdroj: Shutterstock

Za deset sekund nebudou

„Sháněl jsem lístky na rockovou kapelu, koncert se měl uskutečnit už za deset dní. Kamarádi mi tvrdili, že mám pohnout, nebo je neseženu. Tak jsem okamžitě sedl na počítači a klikl na nejbližší nabídku lístků. Nejprve naskočila hláška, že se podívají, jestli jsou lístky k dispozici a vlevo dole byla ikonka s nápisem, že stránku si za poslední hodinu prohlíželo 15 zákazníků. Za půl minuty vyskočil další nápis – Skvělé, lístky jsou k dispozici,“ popisuje Milan, který měl v té době ještě radost, že oblíbenou kapelu velmi pravděpodobně nepropásne.

Pak si začal vybírat místa. Trošku mu to trvalo, a tak mu z portálu na monitor poslal vzkaz, ať si pospíší. Stránku si totiž prohlížejí i další zákazníci a lístků už moc nezbývá. A aby mu to prodavači zábavy dokázali, za chvíli vyskočila zpráva, že zbývá už jen dvacet vstupenek. V mozku za rozžala rudá kontrolka alarmu a Milan začal konat. Okamžitě pro sebe a přítelkyni zakoupil dva lístky a zaplatil skoro 6 tisíc Kč.

Tip: Pozor na společnost Viagogo

Překvapení

Nechal si vstupenky poslat domů. A když přišly, nestačil se divit. Byla na nich totiž zcela jiná cena, o 1 200 Kč nižší, takže dohromady se připravil o 2400 Kč. Kdyby totiž tak nespěchal a nenechal se vystresovat hláškami, že zbývají jen 3 % vstupenek a podobně, mohl se proklikat k pořadateli koncertu a získat vstupenky za regulérní ceny.

Rozdíl mezi nominální cenou a cenou, kterou musel, Milan zaplatit. Společnost vyšší cenu zdůvodnila tím, že třetinu navíc si vzala za zprostředkování a dvě třetiny za rezervaci, a to každé vstupenky.

„To mě dost rozzuřilo. Snažil jsem se s nimi spojit, ale neustále mě nutili, ať se přihlásím mailem a pošlu jim zprávu, vždycky jsem se proklikal jen na stejné stránky. Samozřejmě jsem jim taky napsal, ale nepřišla mi odpověď,“ líčí rozhořčeně mladý muž. Chtěl lístky za tuto pochybnou cenu vrátit, ale netušil, jestli je to vůbec možné.

 

Řešení – chargeback

Podle odborníků měl Milan vlastně štěstí, protože mu taky mohly být dodány zcela falešné vstupenky a na společnosti, která má jistě sídlo v zahraničí, by mohl žádat vrácení peněz dlouho a patrně by se musel obrátit na soud.

Ale řešení pro podobný případ přece jen existuje a jmenuje se chargeback. Podmínkou je, že bylo placeno bankovní kartou. Chargeback pak znamená, že můžete reklamovat platbu kartou u své banky. Na vrácení peněz tímto způsobem ale není nárok automatický, vždy o něm rozhoduje vaše banka.

Tip: Jak nakupovat na webu bezpečně

Nezapomeňte se podívat nejdříve u pořadatele

Abyste se vyhnuli podobným nepříjemnostem při nakupování vstupenek na různé zábavní akce, vždy začněte u pořadatele. Pokud lístky sám neprodává, zcela jistě vám umožní se prokliknout na oficiálního prodejce vstupenek.

Nekupujte lístky u zprostředkovatelů, a pokud to už uděláte, hned kontaktujte svou banku a transakci se snažte zrušit.

Tip: Vlastníci a zisky českých e-shopů

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel