Vánoce na splátky? Opatrně

17.12.2019 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Chceme udělat o Vánocích radost, ale máme hluboko do kapsy. Buď zvítězí rozum a uvědomíme si, že zadlužit se, by bylo z hlediska budoucnosti špatné. Anebo budou mít navrch emoce, vždyť nakonec nebudu muset platit hned. To možná u zboží s odloženou platbou opravdu nebudu, ale pak na mě splátky budou pravidelně a nepříjemně dorážet.

Je to asi věc názoru. Pro někoho je nezbytné dárky koupit, i kdyby se měl finančně zruinovat, další si uvědomí, že když peníze nejsou, dárky být prostě nemohou. A jak se tedy rozhodnout? Klíčem by mohlo být pravidlo – pokud věc nebude sloužit déle než po dobu splácení, je zbytečné si ji pořizovat. A dalším rada – módní oděvy, elektronika a například hračky jsou věci pro život skutečně zbytné a nemusíme je mít, i když jsou Vánoce.

Úvěr

Vždyť půjčit si je tak snadné. A je to navíc trend, tvrdil mi jeden zprostředkovatel půjček. Víte, kolik lidí jste udělal nešťastných? Ptal jsem se ho. Zamyslel se. Možná ano, ale o Vánocích byli se svými blízkými šťastní, argumentoval. Jistě tehdy asi šťastní byli, ale na kolik nervů a jiných odložených přání to štěstí přišlo, o tom už nejspíš obchodník neuvažoval.

Nemusíte zaplatit hned vůbec nic, splátky se odloží na období, kdy na ně budete mít. No, kdo by odolal. Jenže ono to tak úplně přesně neplatí. Splátky se musí začít splácet v předem sice odložený, ale pevně dohodnutý termín a jedná se vlastně o vázaný spotřebitelský úvěr. Je to půjčka vázaná výhradně na určitý druh zboží a můžete ji podepsat přímo u obchodníka.

Půjčka na vánoční dárky: rizika úvěru, splácení

Zdroj: Pixabay

Ten vám ale na zboží „nepůjčuje“, to dělá jiný, například banka, nebo úvěrová společnost. Úvěr se dá splatit předčasně, některé společnosti vám ani nepřipočítají za tento úkon peníze navíc, nebo jsou vůči půjčené sumě skutečně drobné. Když si koupíte na splátky zboží z internetu, můžete je do 14 dnů vrátit a tím pádem je zrušena také smlouva o úvěru. Musíte to však sdělit tomu, kdo vám půjčil, nestačí tedy jen zboží vrátit prodejci a počítat s tím, že po vás nikdo nic nebude chtít.

Ale když si zboží pořídíte na vázaný spotřebitelský úvěr v kamenné prodejně, už je vrátit bez důvodu nemůžete. Zde je tedy lepší si vše dobře promyslet.

Nebude to tak lehké

Pokud si budete chtít vzít vázaný spotřebitelský úvěr, počítejte s tím, že to nebude tak lehké. Společnost, která vám půjčuje, totiž musí ze zákona zkontrolovat (a také doložit) vaši schopnost splácet. Co po vás tedy budou chtít? Potvrzení vašich průměrných příjmů, které musí potvrdit zaměstnavatel. Budete si také muset sednout s rodinou (anebo sám) a udělat si podrobný rozbor příjmů a výdajů, tedy domácí ekonomiky. Nezapomeňte na děti, tedy i případné alimenty, nežiji-li s vámi.

Nesmí se samozřejmě také zapomenout na další půjčky a je docela možné, že se v tom případě bude půjčující společnost i pídit po tom, jestli jste spláceli řádně, nebo byly problémy.

Raději vypište správné údaje, protože existuje trestný čin pokusu o úvěrový podvod, který by se na vás mohl vztahovat, pokud byste něco zamlčeli, nebo vyplnili lživě.

Z úhrnu toho všeho by mělo být jasné, jestli jste schopni splácet.

Kdyby se vám přece jen podařilo budoucího věřitele napálit nepravdivými údaji a on vám půjčil, je smlouva o půjčce neplatná. Kdyby se to „provalilo“, pak budete muset úvěr platit sami ze svého.

 

Spotřebiče

Pro Čechy jsou jakýmisi modlami pračky a ledničky, na ty si půjčují nejvíc. Poslední průzkumy ale také napovídají, že lidí, kteří jdou do půjček bez rozmyslu ubývá a pokud si už půjčíme, je nám jasné, že za nesplácení hrozí tvrdé sankce, takže naše platební morálka se lepší. Nicméně o Vánocích jako by mnoho z nás nevidělo a neslyšelo. Počet půjček obvykle narůstá.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY