Půjčili jste si na vánoční dárky? Mohli jste využít i tyto možnosti

11.01.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jestliže jste zrovna neměli na utrácení, Vánoce pro vás mohly být nemalým problémem. Vánoční svátky a konec roku však na nikoho nepočkají. Dluh je řešení nepříjemné. Nedostatek peněz však šlo řešit i kontokorentem nebo kreditní kartou.

Kreditka je řešením, ale i s ní byste měli být velmi opatrní a používat ji tak, aby vás nedostala ještě do větších finančních nesnází. Na kreditní kartu si totiž také vlastně půjčujete a očekává se, že peníze budete muset vrátit.

Budete v mínusu?

Mnozí z nás si o Vánocích na dárky stále půjčují. Mnohdy to může být i tím, že si neudělají vánoční rozpočet. Je to přitom docela jednoduché, protože dobře víme, co na svátky budeme potřebovat. Stačí se tedy udělat soupis potravin, vyčlenit peníze na stromeček, a nakonec sepsat seznam dárků.

Ve chvíli, kdy vám bude jasné, že se dostáváte do červených čísel, přichází čas na vyškrtání věcí, které nejsou nezbytné. Mezi ně patří určitě produkty, které nevydrží ani po dobu, kdy budete splácet peníze, které byste si na ně půjčili. Pokud se i tak dostanete do minusu, projděte si varianty půjček.

Volba půjčky

Nad půjčkou se určitě důkladně zamyslete, rychlé jednání, nebo akceptace první nabídky zapůjčení financí, kterou například na internetu uvidíte, vám nepřinese patrně nic dobrého. Možností je využití přečerpání vašeho běžného účtu, využití kontokorentu. Nebo přijměte nabídku kreditní karty.

Ačkoli se bankovní kartě běžně říká kreditka, je to ve většině případů debetní karta. Vybíráte ze svých peněz, které máte na účtu. Skutečná kreditní karta je „nabitá“ penězi, které ale vaše nejsou. Musíte je vrátit. Je to tedy vlastně půjčka, kterou můžete čerpat do jejího domluveného limitu.

Hlavní rozdíl mezi běžnou platební kartou čili debetní a kreditní je v tom, že debetní kartu vám banka vydá k vašemu běžnému účtu klienta, a vy tak utrácíte své vlastní peníze. Kreditní karta je ale jednou z forem úvěru, peníze patří bance a vy si je od ní až do výše tzv. úvěrového rámce (maximální částky) půjčujete.

Kde si půjčit na vánoční dárky: kontokorent, kreditka

Zdroj: Pixabay

Kreditní karta

Výhodou kreditní karty je tzv. bezúročné období. Jestliže v tomto časovém úseku splatíte peníze, které jste si například u banky vybrali, neplatíte nic navíc. Je to vlastně půjčka gratis. Bezúročné období trvá různou dobu, nejvíce však zpravidla dva měsíce, přičemž se počítá od 1. dne započatého měsíce.

Kreditkou můžete platit hlavně bezhotovostně, za to by vám neměla půjčující (třeba i nebankovní) společnost nic strhávat. Jestliže ale bude na kreditní kartu vybírat peníze z bankomatu, společnost, která vám kreditku vydala, si za to strhne vysoké, i třímístné částky. Navíc se tak ve většině případů připravíte o zmíněné bezúročné období.

Horší to bude, když v daném časovém úseku půjčené finance nevrátíte. Pak se k vám k zapůjčeným financím započítávají úroky, které mohou přesáhnout i 20 %.

 

Přátelé a příbuzní

Možností, kterou odborníci doporučují nejvíce, je půjčka od přátel nebo příbuzných. Jestliže je u vás půjčování peněz spíš ojedinělé, asi nebude problém, aby vám někdo z nich půjčil. Hlavní výhodou samozřejmě je, že nebudete muset platit úroky a s penězi si budete moci nakládat, jak jen chcete.

Takže závěrem lze jen poradit – pokud půjčka, tak si ji důkladně promyslete, protože z vánočních radostí se lehce mohou stát povánoční problémy, které někteří řeší dalšími drobnými půjčkami. A to už krk k dluhovému kolotoči či dluhové pasti, která má jen zřídka dobrý konec.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel