Recenze: investování pomocí Rentiéra od Zonky

13.01.2020 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Společnost Zonky spustila novou investiční službu Rentiér, který za vás zhodnotí vaše peníze investicí do stovek nízkorizikových spotřebitelských úvěrů stejně, jako to dělají banky. Sami si jen vyberete počáteční investici, o vše ostatní se za vás postarají. Jak Rentiér funguje? Proč investovat tímto způsobem a můžete si být na Zonky jistí, že jsou vaše peníze v bezpečí?   

Novinku jsme vyzkoušeli za vás a výsledky testování přinášíme v naší recenzi.

Jak funguje Rentiér od Zonky?

Jakmile do programu Rentiér převedete finance, které chcete zhodnotit, začne s nimi pracovat unikátní algoritmus vyvinutý přímo v Zonky. Pod slovem algoritmus si představte dokonale nastavený systém, který je schopný investovat vaše peníze tak, abyste slušně vydělávali a zároveň měli své finance v bezpečí. Na základě algoritmu se totiž vaše peníze rozdělí do stovek až tisíců úvěrů. V nich půjčíte lidem na různě dlouhou dobu s různě vysokým úrokem. Z těchto úvěrů následně inkasujete zhodnocení. Po odečtení vstupních a možných rizikových nákladů tak po čase získáte váš vklad zhodnocený o přibližně 4,4 %.

Zonky Rentiér je investiční nástroj a investice jsou vždy spojené s určitým druhem rizika. Je to cena za příležitost vydělat. Proto ani Zonky nemůže v Rentiérovi garantovat výnos, pracuje ale s rozložením rizik tak, aby byl program pro investora co nejbezpečnější.

Vyplatí se Rentiér od Zonky?

Zonky - logo

Zdroj: Zonky

Zakládáme Rentiéra

Založení Rentiéra je rychlé a snadné. Musíte být plnoletí a mít založený bankovní účet u některé z českých bank. Pokud tuto podmínku splňujete, stačí se jen rozhodnout, kolik chcete do Rentiéra vložit peněz. Nic dalšího řešit nemusíte. 

Poté projdete krátkou registrací, kde vyplníte své identifikační údaje a doložíte dva doklady totožnosti. Celý proces absolvujete kompletně online, rámcovou smlouvu následně podepíšete pomocí SMSky. Na závěr se musíte prokousat poměrně dlouhými obchodními podmínkami Rentiéra, které měly v našem případě 9 stran textu. Služba se tím ovšem nijak neliší od ostatních finančních produktů. Smlouvy zkrátka musí být a nakonec, i v zájmu klienta je poskytnout více informací, než méně. Obchodní podmínky Rentiéra se nám navíc zdály přehledné. Posledním krokem je zaslání částky, kterou chcete investovat. Minimální vklad je 50 000 Kč.


Čtěte také:

Přehled slev u stavebních spořitelen: Vyplatí se vůbec?

Dosáhli by mladí na hypotéku snáz po zmírnění pravidel ČNB?


Peníze vloženy, co dál?

Poté, co vložíte peníze, začne Zonky budovat vaše portfolio. To je nakonec složené z minimálně 490 úvěrů s různým rizikem i zhodnocením. Budování portfolia trvá 10 až 60 dnů, délka závisí na výši vašeho vkladu.

Jaké jsou poplatky u Rentiéra?

Počítejte se vstupními náklady ve výši 1,9 % vkladu a s ročními náklady na správu portfolia 1,51 %. Za práci, kterou pro vás Rentiér odvede, je to rozhodně přijatelná částka. Podrobný přehled poplatků najdete v sazebníku investora.

Také je hned na začátku lepší počítat i s případnými rizikovými náklady, ne všechny půjčky jsou vždy kompletně splaceny. Ovšem vzhledem k tomu, že Rentiér vám vaše portfolio pohledávek složí převážně z nízkorizikových úvěrů (ty rizikovější jsou jsou v menšině) a Zonky má opravdu kvalitně nastavené vymáhání pohledávek, riziko může dosáhnout maximálně 1,41 %.

Co je pro klienta příjemné především v porovnání s termínovanými vklady - Rentiéra můžete kdykoliv po 6 měsících zrušit a celý vklad si vybrat. Zonky vám za výběr nebude nic účtovat.

Kolik si na Rentiérovi vyděláte?

Zonky uvádí předpokládaný dlouhodobý výnos 4,4 %. Jak už jsme ale upozorňovali, je potřeba si do dlouhodobého výnosu promítnout i případný rizikový náklad, se kterým je lepší počítat. 

Všechno přehledně a jasně

Všechny důležité informace jsou snadno dostupné a jasné. Ovládání služby Rentiér je intuitivní a jednoduché. S trochou nadsázky musíme říct, že přehlednost by mohl Rentiér od Zonky vyučovat. Kurzy by pak mohl nabídnout leckterým bankám, jejichž stránky internetového bankovnictví jsou všechno, jen ne přehledné.

Jednoduchý přehled o stavu vaší investice

Přehled o stavu vaší investice

Zdroj: Rentiér

Jak vybrat a znovu vložit peníze?

Je jen na vás, jestli si zvolíte pravidelné měsíční vyplácení renty, nebo necháte Rentiéra, aby vydělané peníze znovu investoval a tím zvyšoval vaše zisky. Pokud se rozhodnete peníze vybrat, můžete kdykoliv po 6 měsících od založení účtu, vždy bez poplatku.

Další vkládání peněz do Rentiéra je jednoduché a po odečtení nákladu ve výši 1,9 % z vložené částky jsou opět investovány. Vložit můžete pomocí bankovního příkazu, QR kódu či převodem z investorské peněženky.

Můžete si snadno zvolit, jak chcete peníze čerpat

Jak vybrat peníze z Rentiéru

Zdroj: Rentiér

Rentiér od Zonky - ano, či ne?

Rentiér od společnosti Zonky je výhodnou alternativou ke klasickým investicím, zejména podílovým fondům nebo termínovaným vkladům. Založení i správa účtu jsou velmi jednoduché. Rentiér nabízí slušné zhodnocení peněz s dobře rozděleným rizikem - naši důvěru si tedy získal.

Zároveň oceňujeme, že se při investování nemusíte o nic starat a svoji investici můžete kdykoliv zkontrolovat. Je samozřejmé, že ani u Rentiéra se nevyhnete vstupním i provozním nákladům. Za pohodlí, které vám služba nabídne, ale poplatky rozhodně stojí a v tomto ohledu byste si nepolepšili ani u finančních produktů konkurence.

Při našem krátkém testování Rentiér jako investiční platforma obstál. Doporučili bychom ho především klientům, kteří si rádi odloží peníze stranou, nechají je vydělávat a o nic víc se nechtějí starat. A to i za cenu vstupních a provozních nákladů. Odměnou je pak solidní zhodnocení financí s nízkou mírou rizika.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 48 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ