Daňové přiznání k dani z nemovitosti se podává do 31. ledna 2020

15.01.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Nabyli jste v roce 2020 nemovitost? Kterých nemovitostí se daň týká? Do kdy musíte podat daňové přiznání a zaplatit daň?

Lidé, kteří v roce 2019 nabyli nemovitý majetek, musí podat přiznání k dani z nemovitých věcí do 31. ledna 2020. Do konce května pak musí v zákonné lhůtě zaplatit daň z nemovitých věcí za rok 2020.

Kdo musí podat daňové přiznání k dani z nemovitých věci?

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí mají povinnost podat lidé, kteří v roce 2019 nabyli do vlastnictví nemovitost (koupí, darováním či v rámci dědictví), či na svých nemovitostech prováděli větší rekonstrukce, přístavby, přestavby či měnili výměru či charakter nemovitosti.

Daňové přiznání za rok 2020 musí podat ten, kdo je vlastníkem nemovitosti k 1. lednu 2020.

Pokud jste koupili či dostali více nemovitostí, tak ty všechny uvedete do jednoho daňového přiznání (pokud se nachází v jednom kraji).

Jestliže se tyto nemovitosti nachází v odlišných krajích, musíte podat více daňových přiznání, a to v každém kraji zvlášť (nemovitosti ležící v 5 krajích = daňová přiznání v 5 krajích).

Kalkulačka: Kolik budete platit na dani z nemovitostí?

Jestliže jste kupovali nemovitost na přelomu roku, jste vlastníci nemovitosti a 1. ledna 2020 nebyla změna vlastnictví dosud zapsána v katastru nemovitostí (byl podán pouze návrh na změnu), daňové přiznání k dani z nemovitých věci nemusíte odevzdávat do konce ledna, ale lhůtou je konec třetího měsíce následujícího po zapsání, tedy 30. duben 2020.

Kterých nemovitostí se daň z nemovitostí týká?

Daň z nemovitých věcí se skládá ze dvou složek:

  • Daň z pozemků
  • Daň ze staveb a jednotek

Předmětem daně z nemovitých věcí jsou pozemky na území České republiky evidované v katastru nemovitostí, zdanitelné stavby (budovy a inženýrské stavby, které jsou vyjmenovány v příloze Zákona o dani z nemovitých věcí). Peníze vybrané z daně z nemovitých věcí zůstávají v kasách měst a obcí. Obec a města výši daně z nemovitých věcí ovlivňují prostřednictvím místních koeficientů.

Návod: Jak vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitostí

Daňové přiznání k dani z nemovitostí - jednou a dost

Daňové přiznání k dani z nemovitosti za nově nabytou nemovitost podáváte pouze jednou, a to v následujícím roce od jejího nabytí.

Další roky platíte daň, ale daňové přiznání již podávat nemusíte.

Nicméně jestliže rekonstruujete či jinak měníte charakter nemovitosti způsobem, jenž má vliv na výpočet daně z nemovitých věcí, musíte podat daňové přiznání, kde budou tyto změny zaznamenány.

Daň z nemovitostí a její zvyšování v roce 2020

Některá česká města a obce oznámily, že budou zvyšovat místní koeficienty, které zvýši daň z nemovitých věci. V některých městských částech Prahy či Plzně se tedy můžete dočkat zvýšení daně z nemovitých věcí.

Tip: Vyhledejte si váš místní koeficient snadno a rychle

Dotknou se vyšší daně i moravských sklepů? Nejspíše ne, tedy zatím.

Daň z nemovitostí v roce 2020

Zdroj: Shutterstock

Jak a kde daňové přiznání podat?

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává na finanční úřad a můžete jej podat 3 způsoby:

  1. Osobně na příslušném územním pracovišti,
  2. poštou,
  3. elektronicky, pokud máte datovou schránku. Pokud máte datovou schránku, je podání daňového přiznání touto cestou povinné.

Daňové přiznání odevzdáváte na finanční úřad, v jehož obvodu územní působnosti (kraji) nemovitost leží. Pozor tedy, záleží na poloze nemovitosti a ne na vašem trvalém bydlišti.

TipStáhněte si formulář daňového přiznání

Do kdy musíte daň z nemovitých věcí zaplatit?

Daň z nemovitých věcí musí být uhrazena do 31. května 2020.

Pokud daň přesáhne hodnotu 5 000 Kč, tak ji můžete platit ve dvou splátkách. První splátku musíte uhradit do konce května a druhou do konce listopadu. Samozřejmě můžete daň vyšší 5 000 Kč uhradit najednou už v květnu.

Více spoluvlastníků a daňové přiznání k dani z nemovitosti

Jestliže nemovitost, kterou jste nabyli, má více vlastníků, nemusíte podávat x-daňových přiznání. Pokud se domluvíte s ostatními spoluvlastníky, můžete podat jedno daňové přiznání skrze zmocněnce (společného zástupce). Ten může podat daňové přiznání a také zaplatit daň.

Zmocněnec může být zvolen i za část spoluvlastníků.

Poplatek za vklad do katastru se od roku 2020 zvyšuje

Pokud se v roce 2020 chystáte na katastr nemovitostí, tak si připlatíte. Například poplatek za vklad do katastru nemovitosti se zvýšil z 1 000 Kč na 2 000 Kč.

 

Test: Znáte české daně?

Jsou pro vás daně sprosté slovo, nebo si při vyplňování daňového přiznání lebedíte? Otestujte své znalosti.

Jaké jsou aktuální sazby DPH?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ