Jaká je v roce 2020 daňově nejvýhodnější stravenka?

22.01.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Jste zaměstnanec, který dostává stravenky anebo naopak zaměstnavatel, který by chtěl svým pracovníkům zařídit příspěvek na stravování? Která stravenka pro vás bude daňově nejvýhodnější?

Hodnota nejvýhodnější stravenky meziročně vzrostla o 8 Kč, což potvrzují údaje za poslední roky. Cena průměrného oběda podle společnosti Sodexo dosahuje 127 Kč, a hodnota daňově nejvýhodnější stravenky tak víceméně kopíruje reálnou situaci na trhu.

Musí zaměstnavatel poskytovat stravenky?

Zaměstnavatel dle zákoníku práce není povinen zaměstnanci poskytnout stravenky nebo příspěvek na stravování. Stravenka tedy na rozdíl od stravného, které je součástí cestovních náhrad, není nárokovou složkou. Jde pouze o zaměstnanecký benefit, což platí i pro závodní stravování. Přesto stravenky podléhají úpravě v zákoníku práce, ale i v zákoně o dani z příjmu.

Zaměstnavatel tedy z pohledu zákona nemusí přispívat na stravu zaměstnanců. Je pro něj však povinnost poskytnout jim přestávku na jídlo a oddych o minimální délce 30 minut, během které se až na výjimečné případy nemusejí zdržovat na pracovišti. Za tuto přestávku nepřísluší mzda, plat ani náhrada mzdy.

Kdy má zaměstnanec nárok na stravenku?

Pokud se zaměstnavatel rozhodne poskytovat stravenky na základě vnitřního předpisu nebo dohody v kolektivní smlouvě, zaměstnanci vzniká nárok na stravenku za každý pracovní den, během kterého jeho směna trvala déle než 3 hodiny. Do nároku se nezapočítává práce přesčas.

Daňově nejvýhodnější stravenka 2020: uznatelné náklady, daně

Zdroj: Shutterstock

Co lze hradit stravenkou?

Stravenkou mohou pracovníci zaplatit jídlo v restauraci, ale i nákup potravin v obchodě, v kterém berou poukázky. Nelze jimi hradit alkohol, tabákové výrobky a drogistické zboží.

Příspěvek na stravné: daně a pojištění

45 % z hodnoty stravenky je hrazeno ze mzdy zaměstnance, zbylých 55 % platí zaměstnavatel. Z příspěvků na stravenku ze strany zaměstnance i zaměstnavatele není hrazeno sociální ani zdravotní pojištění. Nepodléhá ani dani z příjmu. Pro zaměstnavatele je však tento benefit daňově uznatelný náklad. Jde tedy o výdaj podnikatele, který si jeho prostřednictvím může snížit daňový základ, a tím i daňovou povinnost.

Jaká je daňově nejvýhodnější stravenka v roce 2020?

Ministerstvo práce a sociálních věcí od 1. ledna 2020 zvýšilo hodnotu stravného na pracovních cestách na 103 Kč na den, což je určující pro výpočet daňově uznatelné výše příspěvku na stravování. Nejvýhodnější hodnota stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele tak vzrostla na 131 Kč.

Výše odečitatelné položky se vypočítává jako 70 % z hodnoty stravného na pracovních cestách. Ta byla MPSV pro rok 2020 ukotvena na hodnotu 103 Kč denně. „Zaměstnancům se stravenka vyplatí víc než příspěvek ke mzdě, který by musel být zdaněn,“ říká Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenky ze společnosti Sodexo Benefity.

Nový rok je pro mnoho zaměstnavatelů vhodnou příležitostí pro zvýšení příspěvku na stravovací benefity. „Situace na trhu s benefity zaměstnavatele nutí neustále nabídku rozšiřovat. A jedním z nejžádanějších benefitů jsou právě stravenky – někteří zaměstnavatelé jdou proto ještě dál a poskytují stravenky i ve vyšší než daňově nejvýhodnější hodnotě. Čím dál populárnější jsou elektronické stravenkové karty, které využívá téměř polovina našich klientů,“ dodává Jan Matoušek.

Hodnota stravenky v roce 2020

Horní hranice sazby stravného pro státní správu

(pracovní cesta v délce 5-12 hodin)

103,00 Kč

Maximální daňově uznatelná výše příspěvku zaměstnavatele na stravování (70 % stravného)

72,10 Kč

Daňově optimální hodnota stravenky pro daný rok

(55 % hodnoty hradí zaměstnavatel, 45 % hradí zaměstnanec)

131,09 Kč


Zdroj: Sodexo

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 7 krát