Půjčka, nebo leasing? Tradiční dilema těch, kteří přemýšlejí o koupi auta

03.05.2021 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Způsobů, jak financovat pořízení (nového) vozidla, je vícero. Nejčastěji však lidé řeší to, jestli si mají na jeho koupi vzít spotřebitelský úvěr v bance, nebo si ho pořídit na leasing. Co mohou obě tyto varianty nabídnout?

Na samotný úvod je potřeba zdůraznit, v čem spočívá hlavní rozdíl mezi oběma výše zmíněnými způsoby financování. Je jím skutečnost, kdo daný automobil v průběhu splácení vlastní. U bankovního úvěru je to osoba, která si vozidlo koupila, v případě leasingu je to přirozeně leasingová společnost. Od toho se pak odvíjejí další práva a povinnosti.

U leasingu nepřipadají žádné úpravy vozu v úvahu

Pokud je auto financováno půjčkou, může jej majitel prodat někomu jinému nebo si jej přizpůsobit k obrazu svému. Jestliže se ale jedná o leasing, musí si na takovéto choutky nechat zajít chuť. Minimálně dočasně, ovšem pouze tehdy, pakliže si zvolil takzvaný finanční leasing. Na jeho základě totiž po předem stanovené době přejde vůz z vlastnictví leasingové společnosti na osobu, která si jej pořídila. U leasingu operativního nicméně zůstane majetkem dané firmy.

Pokud je auto financováno úvěrem, pak má jeho majitel k dispozici rovněž velký technický průkaz. V případě druhé varianty si jej ovšem u sebe ponechá „leasingovka“.

Půjčka na auto vs. finanční a operativní leasing: srovnání

Zdroj: Shutterstock

Servis na účet leasingové firmy

Jednou z hlavních výhod leasingu – a to v případě obou jeho typů – je skutečnost, že do jednotlivých splátek jsou zahrnuty i platby povinného ručení a havarijního pojištění. Na druhou stranu tím tak dotyčný přichází o možnost uplatnit vlastní bonusy, které u dané pojišťovny již stihl nasbírat. Samotné pojištění je nicméně zpravidla levnější, jelikož leasingová společnost dosáhne na výhodnější sazby než běžný zákazník.

Zároveň se klient může spolehnout i na to, že když se s autem něco stane, tak většinu běžných servisních oprav uhradí leasingová společnosti. Pokud ale zakoupil vůz na úvěr, půjdou náklady na opravu z jeho vlastní kapsy. V rámci operativního leasingu se může naopak jako nevýhoda jevit maximální možný počet najetých kilometrů ročně, jenž si některé společnosti stanovují.

 

Získat půjčku bývá komplikovanější, zato levnější

Na co je však potřeba dát si obzvláště velký pozor, je včasné splácení leasingových splátek. Pokud je totiž klient nehradí tak, jak má, bude mu auto jednoduše odebráno. V případě úvěru po něm bude banka vymáhat „pouze“ peníze. A co se celkové doby splácení týče, tak zatímco u bankovní půjčky její délka závisí výhradně na domluvě obou stran, u finančního leasingu platí jistá omezení. V takovém případě je totiž nutné počítat s tím, že smlouvu většinou nelze podepsat na dobu kratší než tři roky.

Sjednání úvěru v bance je o něco komplikovanější, než jak tomu je u leasingu. To z toho důvodu, že banka každého svého klienta, respektive jeho schopnost včas splácet závazky poměrně detailně zkoumá. Na druhou stranu ale bývá tento způsob financování přeci jen o něco levnější. Výhodou finančního leasingu, kterou naopak ocení především podnikatelé, je zase možnost odečíst si jeho jednotlivé splátky z daní.

Určit jednoznačně, která z výše popsaných variant je tou nejvýhodnější, může být poměrně ošemetné. Jak už to tak bývá, všechny mají svá pro i proti. Záleží tedy na prioritách každého spotřebitele, zda zvolí raději bankovní půjčku, nebo jeden z obou druhů leasingů. V neposlední řadě se pochopitelně nabízí rovněž možnost si nákup vozidla financovat čistě z vlastních ušetřených peněz.


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 142 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY