Stravenkový paušál versus stravenky: kdo je pro a kdo proti?

31.01.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Jak bude fungovat stravenkový paušál? Dostanete od zaměstnavatele peníze na ruku? Jakého jsou jeho výhody a nevýhody oproti stravenkám?

Stravenky pobírá přibližně 1,5 milionu zaměstnanců. Od roku 2021 by mohli zaměstnavatelé pro své zaměstnance začít uplatňovat tzv. stravenkový paušál. Peníze, které by zaměstnavatel vydal za stravenky pro zaměstnance, by nyní mohl dát zaměstnanci na ruku či poslat na bankovní účet, a to bez odvodů zdravotního a sociálního pojištění. Pro zaměstnavatele by tento zaměstnanecký benefit byl zajímavý také z toho hlediska, že by se stále jednalo o daňově uznatelný náklad.

Přestanou lidé obědvat při stravenkovém paušálu?

Stravenky versus stravenkový paušál

Zdroj: Shutterstock

Výhody a nevýhody stravenkového paušálu oproti stravenkám

Stravenkový paušál pro zaměstnance skýtá řadu výhod - tím hlavním je, že dostanou peníze přímo na ruku a nemusí řešit, kde budou "brát" jejich stravenky.

Pro zaměstnavatele je to také příjemnější - nemusí administrativně řešit nákup stravenek a prostě vyplatí peníze zaměstnanci.

Hlavní nevýhodou je to, že hrozí odliv zaměstnanců stravujících se pravidelně v restauracích.

Odbory rovněž varují před snižováním mezd a odklánění těchto peněz do stravenkového paušálu, což se projeví na nižším výběru zdravotního a sociálního pojištění.

Ovšem v době, kdy je na českém trhu velký nedostatek pracovní síly, se toto riziko zdá být zanedbatelné. Naopak, tento zaměstnanecký benefit mohou využít i malí podnikatelé, kteří stravování zaměstnanců nijak neřešili.

Tip: Co dělat s propadlými stravenkami?

Provize stravenkářských společností mají hodnotu miliard korun a jedná se vlastně pouze o tisknutí "jiné formy peněžních prostředků", tedy z ekonomického hlediska se jedná pouze o drahou komplikaci peněžního systému.

Kdo je pro zavedení stravenkového paušálu?

Pro zavedení stravenkového paušálu jsou koaliční strany. Rovněž i opozice se vyjádřila, že se jedná o krok správným směrem. 

Zavedení stravenkového paušálu má i širokou podporu veřejnosti - většina zaměstnanců i restauratérů se vyjádřila pro zavedení stravenkového paušálu.

Dle výzkumu radiožurnálu by své stravování změnilo přibližně 15 % zaměstnanců, ovšem většina by se stravovala stejně jako doposud.

Tip: Nebojte, stravenky zrušeny nebudou

Restaurace proti stravenkovému paušálu?

Opak je spíše pravdou, většina restaurací vítá zavedení stravenkového paušálu, protože tento benefit využijí i ty restaurace, které stravenky neakceptují (tedy přibližně třetina restaurací).

Za stravenky navíc restaurace odvádí provize stravenkovým společnostem. Podle různých zdrojů tvoří provize vydavatelům stravenek 5 až 7 % (mluví se až o 15 %) hodnoty stravenky.

Asociace hotelů a restaurací ve svém průzkumu uvádí, že až 70 % z těch, kteří stravenky přijímají, nepočítá po zavedení „peněžní alternativy“ stravenek s úbytkem hostů. Ve skutečnosti představují tržby za papírové stravenky jen 15 % celkových tržeb restaurací.

Ůbytek zaměstnanců by na druhé straně mohli vynahradit ušetřené náklady za provize, administrativu a další úkony spojené s akceptací stravenek.

Benefit i pro zaměstnance malých firem?

Malé firmy se většinou chtějí vyhnout administrativě spojené se stravenkami a právě stravenkový paušál jim umožní snadno přispět zaměstnancům na stravu, protože z tohoto benefitu se neodvádí sociální a zdravotní pojištění.

„Řadu malých zaměstnavatelů odrazuje zbytečné papírování a vysoké poplatky, které by museli platit stravenkářským firmám. Pokud budou zaměstnancům poskytovat příspěvek na stravování v penězích, obojímu se vyhnou,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

 

Kdo je proti zavedení stravenkového paušálu?

Proti zavedení stravenkového paušálu jsou samozřejmě stravenkové společnosti, které by tak získaly na kolbišti zaměstnaneckého stravování více než vyrovnaného partnera a tím by přišly o vysoké zisky, které každoročně produkují.

Jelikož se jedná o zahraniční společnosti, tak každoročně odvádí své zisky zahraničním mateřským společnostem (podle ministerstva financí se odvody pohybují kolem 600 milionů korun ročně).

Trh stravenek se dá v současné době nazvat oligopolem, kdy několik velkých firem (Sodexo, Endered, Up, Lidl) prakticky ovládá trh se stravenkami. A to ještě společnost Lidl svým vstupem na trh stlačil provize na nižší hranici.

Čí zájmy hájí odbory?

Odbory jsou proti zavedení stravenkového paušálu.

Odbory, v čele s předsedou ČMKOS Josefem Středulou, se ohání zdravím zaměstnanců, protože pokud zaměstnavatel přestane vydávat stravenky a nahradí je stravenkovým paušálem, tak zaměstnanci přestanou chodit na oběd a budou více nemocní, unavení a jejich pracovní morálka poklesne.

Ale cožpak stravenky zaručují to, že zaměstnanci budou chodit na oběd?

Již nyní lze za stravenky nakupovat v téměř každém větším obchodním řetězci a zaměstnanec bude mít akorát větší možnost volby, kde peníze ze stravenkového paušálu uplatnit.

Odbory následně přešly na taktiku "zlotřilých zaměstnavatelů", kteří sníží mzdy zaměstnancům a pokles nahradí stravenkovým paušálem. Tím se sníží odvody na zdravotním a sociálním pojištění a státní pokladna tím přijde o mnoho miliard.

Nicméně z těchto vyjádření spíše vyplývá to, čí zájmy české odbory hájí. Bohužel zájmy zaměstnanců jdou v tomto směru stranou.

Tip: V jaký obchodních řetězcích berou které stravenky?

Zdroj: ČTK, Ministerstvo financí ČR

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: DANĚ