Jaké byty se kupují nejvíce a za kolik?

11.02.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Poptávka po malých bytech se extrémně zvýšila, na což reagují developerské společnosti. V hlavním městě se dokonce zmenšila i průměrná podlahová plocha nejmenších bytů. Jaké byty se však nejčastěji prodávají v Brně a ostatních větších městech republiky?

Průzkum a analýzu připravila společnost M&M Reality Holding, která je podle svých vlastních slov lídrem na realitním trhu. Kromě zprostředkování pronájmu a prodeje nemovitostí se zabývá i dalšími navazujícími službami, jako je financování bydlení, pojištění domu či bytu anebo zajištění dodávky energií. Co však její průzkum prozrazuje o poptávce Čechů a trhu s nemovitostmi?

V Praze a v Brně se jede v malém

Až 70 procent všech nových bytů v pražských a brněnských developerských projektech tvoří byty 2+kk a menší. Také v rámci rekonstrukcí stále častěji dochází k dělení velkých bytů na více menších. V metropoli se navíc zmenšuje i průměrná podlahová plocha nejmenších bytových jednotek. Všechny tyto trendy jsou reakcí na poptávku ze strany potenciálních kupujících.

Jaké byty se prodávají v Ostravě a za kolik?

„V Ostravě zatím pražský a brněnský trend zmenšování prodávaných bytů nesledujeme, což je patrně dáno i vyloženě přemrštěnými cenami ve dvou největších městech. V Ostravě ceny nemovitostí vzrostly až o polovinu mezi lety 2015 a 2018, poté se jejich růst výrazně zpomalil. Klienti zatím, co se velikosti bytu týče, neslevují ze svých nároků,“ přibližuje Jakub Čepica z ostravské pobočky společnosti M&M Reality.

V Ostravě jsou podle něj dlouhodobě nejvíce žádané byty 3+1 o rozloze okolo 70 metrů čtverečních, ideálně v nízké cihlové zástavbě. Pokud jde o další specifikace výběru, lidé, kteří chtějí investovat do vlastního bydlení v Ostravě, hledají především domy s menším počtem obyvatel a mimo sídliště. Přesto se slušně prodávají i byty v panelácích. Průměrná cena malého ostravského bytu se dnes pohybuje okolo 23 tisíc korun za čtvereční metr.

Cena za m2 při prodeji bytu v ČR: jaké byty se prodávají

Zdroj: Shutterstock

Prodej bytů v Plzni a cena za m2

V Plzni, jakožto ve čtvrtém největším městě v zemi, se dle makléřů společnosti M&M Reality nejlépe prodávají dvoupokojové byty. Velikost prodávaných bytů se přitom v posledních letech příliš nezměnila.

„Nejvyhledávanějším bytem v Plzni je stejně jako v uplynulých letech 2+1 v panelovém domě. Žádané jsou i 2+kk v jiných typech domů. Aktuální výstavba bytů se nikterak neliší od té například před pěti lety. Běžné byty 2+kk mají stále mezi 45 až 60 metry čtverečními,“ říká Tomáš Hrouda z plzeňské pobočky společnosti M&M Reality.

Byty v novostavbách se podle něho prodávají za průměrné ceny mezi 50 a 60 tisící korunami za metr čtvereční v závislosti na dostupnosti do centra nebo situování konkrétního bytu v patře.

„Neregistrujeme dělení velkých bytů na menší v rámci starší cihlové zástavby, jako se to děje například v Praze. S ohledem na počet parkovacích míst v centru Plzně, kde se činžovní výstavba s těmito byty nachází, není dělení vlastníkům dovoleno. Museli by totiž zajistit pro rozdělené jednotky parkování,“ dodává Tomáš Hrouda.

Nejpoptávanější byty v Liberci a jejich cena

V Liberci jsou nejvíce žádané panelové byty s dispozicemi 3+1. Nejvíce však podle Jaroslava Samka z liberecké pobočky společnosti M&M Reality zdražovala cena za metr čtvereční u malých bytů. Jde podle něj však o běžný jev. A dále také dodává:

„Zatím nesledujeme, že by klienti ve velké míře prahli po menších bytech. Že je nejžádanější panel, je dáno mimo jiné skutečností, že na libereckém trhu je obecně minimum novostaveb. V rámci všeobecného růstu cen vždy nejvíce podraží metr čtvereční u těch nejmenších jednotek. Aktuálně se průměrná cena bytu 1+kk v Liberci pohybuje okolo 40 tisíc korun za metr čtvereční, u 2+kk je to zhruba 38 tisíc a u 3+kk a větších 35 tisíc korun.“

 

Kolik stojí byty v Olomouci?

Podobný názor má i David Holík z Olomoucké pobočky společnosti M&M Reality: „Velikost bytů jednotlivých dispozic v rámci developerských projektů se v podstatě nemění, roste ale podíl těch menších dispozic v rámci jednotlivých projektů. Za menší byt developeři více utrží.“

O Olomouci je v oblasti realitních trhu všeobecně známo především to, že se zde za posledních několik let realizovalo hodně nových developerských projektů. Mnoho bytů v novostavbách však ještě stále není prodaných.

„Lze předpokládat, že zvláště etapy, které ještě nejsou dokončené, budou mít developeři problém udat. V praxi dávají klienti přednost starším bytům, než aby čekali na dokončení projektu. Olomoucký trh s novostavbami je tedy takzvanou realitní bublinou a je otázkou, kdy splaskne,“ pokračuje David Holík.

Průměrná cena bytu v olomoucké novostavbě se v tuto chvíli pohybuje okolo 55 tisíc korun za čtvereční metr. Klienti společnosti M&M Reality ve městě nejčastěji kupují byty 2+1 až 3+1 ve starší zástavbě. Tyto byty jsou stále levnější než ty v nových developerských projektech. Hlavním kritériem výběru bývá možnost hned v bytě bydlet.


Čtěte také:


Kdy dosáhnete na hypotéku?

Faktorem, který bude banky kromě LTV, DSTI a DTI zajímat, je i vaše bonita. Právě té se budou převážně týkat otázky v našem kvízu. Zde tedy nepůjde ani tak o chyby, jako o co možná největší předpoklady k úspěchu.

Jste v produktivním věku?

Nezapomeňte, že výsledek kvízu je pouze orientační. Banka posuzuje každého klienta individuálně.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ