Kolik stojí deratizace bytu? Rozhoduje druh škůdce i stupeň zamoření

07.02.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Všudypřítomný myší trus, znehodnocené potraviny i překousané kabely. Pokud jste i vy narazili na tyto problémy, můžete si být jistí tím, že se ve vašem bytě zabydleli hlodavci. Vzhledem k tomu, že se tito škůdci velmi rychle množí, není dobré s jejich likvidací příliš otálet. Nejefektivnějším řešením je v tomto případě zásah deratizátora. Pouštět se do hubení na vlastní pěst se totiž nemusí vyplatit. A to jak po zdravotní, tak finanční stránce.

Přítomnost hlodavčí rodinky v bytě nikdy není příjemnou záležitostí. Kromě toho, že škůdci ničí vybavení, páchnou a útočí na vaši spíž, jsou také zdrojem nebezpečných nemocí, které mohou přenést i na člověka. A vzhledem k tomu, že se hlodavci zpravidla velmi rychle množí, jejich likvidaci se nedoporučuje dlouho odkládat.

Jak poznat přítomnost hlodavce v bytě?

Lidská obydlí jsou teplá a nachází se v nich velké množství potravin, není tedy divu, že se hlodavci zabydlují právě v jejich blízkosti. A kromě vlhkých sklepů a garáží se škůdci vyskytují i přímo v lidských bytech. V českých domácnostech proto zcela běžně můžeme narazit například na:

Jejich výskyt lze pak bezpečně poznat podle specifického trusu, nepříjemného zápachu, poničeného vybavení a znehodnocených potravin, které tito škůdci berou útokem. Někteří z nich jsou navíc poměrně hlasití, a tak je obyvatelé bytu mohou poprvé zaregistrovat právě kvůli šramotu, který vydávají.

Neodborná deratizace se nevyplácí

Pokud jste hlodavčí rodinku v bytě zaregistrovali, pravděpodobně hledáte způsob, jak se jí co nejrychleji a nejefektivněji zbavit. Velkou roli při vašem rozhodování jistě hraje také cena. Velká spousta lidí ve snaze ušetřit proto odmítá pomoc specialistů a raději se do boje s hlodavci pouští na vlastní pěst, konkrétně koupí běžně dostupných pastí, jedů a návnad.

Je sice pravda, že za tyto deratizační prostředky zaplatíte méně než za zásah deratizátora, neodborným zacházením ale můžete celou situaci ještě zhoršit. Ve finále se vám tento krok může naopak prodražit. A co hůř, neodborným zacházením s jedy můžete ublížit sobě i svým domácím mazlíčkům.

Cena deratizace bytu – kolik stojí likvidace škůdců?

Zdroj: Shutterstock

S hlodavci zatočí deratizační firma

Nejefektivnější boj s hlodavci nabízí deratizační firmy, jejichž speciálně vyškolení zaměstnanci na rozdíl od laiků bezpečně rozeznají, o jaký druh hlodavce se jedná, a na základě toho jej pak zlikvidují, a to s pomocí pečlivě vybraných a ekologicky bezpečných prostředků. Deratizaci provádějí tyto firmy obvykle dvěma způsoby, a to:

  • Mechanicky, kdy k hubení hlodavců používají speciální odchytové nebo nástrahové pasti.
  • Chemicky, tedy za použití pesticidů, což jsou jedy určené k hubení hlodavců.

Deratizace se však dá provádět i jinými způsoby, více o ní se dočtete například na webové stránce www.deratizace-asd.cz.

Kolik deratizace stojí?

Co se týče ceny odborné deratizace, její výše se odvíjí od stupně zamoření. Obecně lze tedy říct, že platí pravidlo: čím dříve se na deratizační firmu obrátíte, tím méně za likvidaci škůdců zaplatíte. Velkou roli pak samozřejmě hraje i její četnost. Zatímco v některých případech postačí jednorázová deratizace, jindy je nutné zákrok několikrát zopakovat v pravidelných intervalech. Některé firmy rovněž nabízejí nezávaznou konzultaci a kalkulaci služeb zdarma.

Zřejmě nejčastěji deratizátoři vyjíždějí za hlášeným výskytem myší, které kromě zahrad a sklepů velmi rády utíkají také do bytů, kam je žene zima i nedostatek potravin. Výskyt tohoto hlodavce řeší odborníci zpravidla pomocí nástražných pastí, do kterých umístí atraktivní návnadu. Cena této pastičky se obvykle pohybuje kolem 300 korun. V případě odchytu větších hlodavců, například potkanů, je cena zhruba o 200 korun vyšší. Nezapomínejte na to, že je nutné, aby se odborníci následně vypořádali i s uhynulými hlodavci. Za jejich úklid si účtují přibližně 700 korun.

Kromě výše zmíněných hlodavců se lidé často ptají také na to, jaká je cena deratizace štěnic, blech a vos. Tito škůdci skutečně patří mezi nejrozšířenější, proces jejich hubení se však správně označuje jako dezinsekce a je zpravidla prováděn chemickou cestou, tedy za pomoci takzvaných insekticidů. Ty stejně jako prostředky pro likvidaci hlodavců patří pouze do rukou speciálně školených odborníků.

A kolik za dezinsekci zaplatíte? Například hubení štěnic některé profesionální firmy nabízejí již od 1600 korun. Jedná se ale pouze o orientační cenu. V případě, že by se jednalo o opravdu silné zamoření, kdy je zapotřebí proces hubení několikrát zopakovat, může být konečná sazba i několikanásobně vyšší.


Čtěte také:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát