Stravenkový paušál - skvělý nápad či drahý špás?

30.01.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Stravenkový paušál má od 1. ledna 2021 doplnit již stávající systém stravenek a rozšíří tím možnosti zaměstnavatelů i zaměstnanců. Jak bude fungovat? A co je odlišné oproti stravenkám?

Vláda v rámci daňového balíčku v roce 2021 uvažuje o zavedení stravenkového paušálu, který by rozšířil možnosti zaměstnavatelů poskytovat stravovací benefity (vedle závodního stravování a stravenek).

Přestanou zaměstnanci bez stravenek obědvat?

Stravenky versus stravenkový paušál

Zdroj: Shutterstock

Co je stravenkový paušál?

Stravenkový paušál je systém, který má působit vedle systému stravenek.

Jedná se vlastně o přímé přispívání zaměstnanci na stravu, a to formou peněžních prostředků, ze kterých zaměstnavatel neodvádí sociální a zdravotní pojištění. 

Stejně jako u stravenek, tak i stravenkový paušál bude daňově uznatelný náklad.

Vedle mzdy by tedy zaměstnanec dostával peníze ve formě stravenkového paušálu.

Co jsou stravenky?

Stravenky jsou forma benefitu, který má zaměstnance motivovat ke stravování.

Část hodnoty stravenky hradí zaměstnavatel a část zaměstnanec (ze stokorunové stravenky většinou přispívá zaměstnavatel 55 korun a zaměstnanec 45 korun, zaměstnavatel může platit i více, ale daňově uznatelný náklad činí u stravenek 55 % u hodnoty stravenky). Stravenky jsou daňově uznatelným nákladem.

„Stravenkový paušál je jako daňově osvobozený příjem oddělen od výplaty, přičemž zaměstnanec při stejných nákladech zaměstnavatele získá vyšší čistý příjem. Argument odborů, že by jej zaměstnavatelé započítávali do mezd s cílem snížit si odvody, je nesmyslný. Výše mzdy záleží na dohodě zaměstnavatele a zaměstnance, který by na její snížení musel sám kývnout, k čemuž nemá důvod. A dvojnásob to platí dnes, kdy se firmy potýkají s nedostatkem pracovních sil a musejí o zaměstnance bojovat,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Tip: V jaký obchodních řetězcích berou které stravenky?

Kolik to bude stát státní kasu?

Návrh ministerstva financí na zavedení stravenkového paušálu vyjde dle ministryně financí na 2 miliardy Kč.

Nicméně analýza společnosti Grant Thornton, kterou představila na tiskové konferenci Unie zaměstnavatelských svazů ČR, hovoří o snížení příjmů státního rozpočtu ve výši 21,4 miliard Kč (snížení příjmů o 8,6 miliard korun bude zapříčiněno čerpáním paušálu od firem, které nenabízejí firemní stravování ani stravenky a dalších 10,6 miliard korun bude způsobeno přechodem společností na stravovací paušál ze strany zaměstnavatelů, kteří využívají systému stravenek či jídelního stravování).

Stravenkové společnosti odhadují propad příjmu státního rozpočtu o 7 miliard Kč.

Ale zeptejme se, kde skončí peníze, které ubudou ze státní kasy? Tipujete správně, v kapsách zaměstnanců a firem. Není to tedy vlastně pozitivní zpráva?

Za kolik milionů korun propadnou ročně stravenky?

Stravenky mají omezenou životnost a mnoha zaměstnancům propadnou. Ročně propadnou stravenky v přibližné hodnotě 150 milionů korun. Tyto peníze následně zůstanou firmám, které stravenky vydávají.

Tržby těchto společností přesahují 1,5 miliardy korun a podle ministerstva financí tyto společnosti posílají svým mateřským firmám zisk v přibližné hodnotě 600 milionů korun ročně.

Tip: Co dělat s propadlými stravenkami?

 

Stravenkový paušál - ano, či ne?

Zavedení stravenkového paušálu je jistě krokem dobrým směrem, který mnoha zaměstnancům i zaměstnavatelům umožní zvolit si, kde a jak své peníze použijí a rovněž rozšíří okruh zaměstnanců využívající podporu stravování od zaměstnavatelů, protože i malí podnikatelé si budou moci dovolit dát zaměstnancům benefit na stravování, a to bez zbytečné administrativy.

Na druhé straně stojí obavy odborů, které považují zaměstnance za nemyslící osoby, které se budou odbývat a šetřit na stravě. Ovšem ti, kteří se chtějí odbývat, tak jistě činí i v případě pobírání stravenek.

Na druhou stranu, systém stravenek je již tradiční, ale pro moderní dobu ne příliš dobře uchopitelný, protože lidé by v roce 2021 měli mít jednoduše možnost volby, jak s benefitem na stravování naložit, nehledě na to, že stravenky se snadno ztratí, založí, či se prošvihne jejich platnost.

Posledním hřebíčkem do rakve stravenkovým příznivcům je provize pro společnosti vydávající stravenky, na které tratí zaměstnanec, zaměstnavatel i restauratér.

Příště se podíváme na to, kdo je pro a kdo proti zavedení stravenkového paušálu.

Zdroj: ČTK, Ministerstvo financí ČR

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 25 krát

Články ze sekce: DANĚ