Kalkulačka neřestí: vypočítejte si, kolik zaplatíte státu za rum, pivo, vodku či cigarety?

12.02.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Alkohol a cigarety - dvě legální neřesti, které dokážou napáchat značné škody na našem zdraví. Na druhé straně jsou z nich odváděny vysoké příjmy do státní kasy. Kolik z ceny krabičky cigaret či sklenice alkoholu odvedete na DPH a spotřební dani?

Vláda se rozhodla od roku 2020 zvýšit spotřební daně u tvrdého alkoholu a cigaret. Toto zvýšení se nedotkne spotřebních daní u piva a vína. Vypočítejte si zdanění vašich neřestí:

Je dobré podporovat státní rozpočet skrze alkohol a cigarety?

Spotřební daň, DPH a zdanění u alkoholu a cigaret

Zdroj: Shuttestock

Spotřební daně a daň z přidané hodnoty (DPH)

Cigarety a alkohol jsou lidské neřesti, které mohou zanechat nevratné stopy na lidském zdraví. Na léčení následků těchto neřestí se v ČR vydají miliardy ročně. Od konzumování těchto látek nás má odradit prevence i jejich vyšší cena, která je způsobena také vysokou mírou zdanění, která například u cigaret může přesáhnout až 90 %.

Cigarety a alkohol podléhají dani z přidané hodnoty (DPH) ve výši 21 %. Dále cigarety, pivo, víno i tvrdý alkohol podléhají spotřební dani, která se stanovuje pro jednotlivé typy produktů odlišně.

Z toho důvodu jsme pro vás připravili kalkulačky, které vypočítají, kolik odvedete na daních z ceny balíčku cigaret, půllitru vína či flašky vodky.

Kalkulačka zdanění piva

Zdanění piva záleží na tom, kolik stupňů má pivo (tedy dle hmotnostního procenta extraktu původní mladiny) a také na velikosti pivovaru. Základní sazba činí 32 Kč za každé celé hmotnostní procento extraktu původní mladiny a podléhají ji veskrze všechny velké pivovary. Dále sazba klesá podle ročního výčepu pivovarů (nejnižší sazba činí 16 Kč).

Jaké je tedy zdanění vašeho oblíbeného piva?

Vypočítejte si, jaké je zdanění u vašeho oblíbeného piva

 

Kalkulačka zdanění vína

Spotřební daň u vína se vztahuje na vinné meziprodukty (například burčák) či na šumivé víno (například sekty). Na tiché víno se vztahuje pouze DPH, spotřební dani tiché víno nepodléhá.

Přestože se o zavedení spotřební daně u tichého vína mluví, tak její zavedení by nejspíše přes vinařskou lobby i veřejnost neprošlo. Navíc její zavedení by bylo náročné i z důvodu zvýšení administrativy u malých vinařů, nákladnosti správy této daně.

Spotřební daň u vína se meziročně nezvýšila a z výše zmíněných důvodů u tichého vína v brzké době nejspíše zavedena nebude.

Vy si můžete vypočítat, jaké je zdanění vašeho oblíbeného sektu či burčáku?

Vypočítejte si, jaké je zdanění u vašeho oblíbeného vína

Kalkulačka zdanění tvrdého alkoholu

Tvrdý alkohol se daní na základě obsahu alkoholu v prodávané lihovině (aktuálně činí sazba 322,50 Kč na litr čistého alkoholu). V minulém roce jste na litr čistého alkoholu odvedli 285 Kč na spotřební dani.

Z litru vodky (40 % alkoholu) tedy odvedete 129 Kč (v roce 2019 byste odvedli 114 Kč).

Zvýšení se rovněž dotklo i alkoholu vypáleného v pěstitelských pálenicích, do roku 2019 činila sazba spotřební daně 143 Kč za litr čistého alkoholu, od roku 2020 tato sazba činí 162 Kč za litr čistého alkoholu.

Kolik odvedete na spotřební dani a DPH u vašeho oblíbeného tvrdého alkoholu v roce 2020?

Vypočítejte si, jaké je zdanění u vašeho oblíbeného tvrdého alkoholu

Kalkulačka zdanění cigaret

Spotřební daň z cigaret v roce 2020 vzrostla, což se na balíčku cigaret projeví zdražením přibližně o 9,1 Kč.

Většinu z ceny balíčku cigaret již tak odvedete státu (záleží na ceně balíčku cigaret - čím nižší cena - tím vyšší relativní zdanění).

Kolik tedy odvedete na daních u vaší oblíbené značky?

Vypočítejte si, jaké je zdanění u vašich oblíbených cigaret


Test: Znáte české daně?

Jsou pro vás daně sprosté slovo, nebo si při vyplňování daňového přiznání lebedíte? Otestujte své znalosti.

Jaké jsou aktuální sazby DPH?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ