Pro registraci na úřadu práce hovoří 3 praktické argumenty. Co vše je potřeba vzít s sebou?

21.10.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Ztráta zaměstnání patří bezpochyby k jedněm z nejtěžších okamžiků, s jakými se může člověk během svého života setkat. Naštěstí tu jsou způsoby, jak toto tíživé období překonat. Jedním z nich je registrace na úřadu práce, jehož úkolem je pomoci vám nalézt nové místo a za určitých okolností i vyplatit podporu v nezaměstnanosti. Co vše pro to budete muset udělat?

Nejprve ze všeho je potřeba zdůraznit, že registrace na úřadu práce je zcela dobrovolná. Žádný zákon ji nenařizuje, pakliže se vám ovšem v dohledné době nic zajímavého nerýsuje, jedná se o velmi praktické řešení.

Je lepší být na dlažbě, či na úřadu práce?

Úřad práce - registrace a podpora

Zdroj: Shuttestock

Kdo se zaregistruje, ušetří

Ztráta zaměstnání neznamená pouze ztrátu příjmu jako takového, pojí se s ní i další komplikace. Jako například povinnost i nadále odvádět platby zdravotního pojištění, a to ve výši alespoň 1 971 korun měsíčně. Chcete-li se takové situaci vyhnout, pak nemáte příliš na výběr a chtě nechtě musíte na úřad práce skutečně zavítat. Jakmile totiž budete v jeho registru, bude za vás tuto platbu pojišťovnám hradit stát.

Také je potřeba myslet na budoucnost. V jakém smyslu? Z pohledu starobního důchodu, pochopitelně. Na jeho přiznání totiž budete mít nárok až po odpracování určitého počtu let, přičemž doba, kdy jste žádné zaměstnání neměli a ani jej aktivně nevyhledávali, se vám samozřejmě do této mandatorní lhůty započítávat nebude.

A nakonec, nikoliv však v poslední řadě, registrace na úřadu práce pro vás může být výhodná i proto, že na jejím základě vám za splnění určitých okolností bude vyplácena podpora v nezaměstnanosti. Na tuto dávku má registrovaný uchazeč nárok tehdy, jestliže se během uplynulých dvou let podílel díky svému předchozímu zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti na důchodovém pojištění, a to minimálně po dobu 12 měsíců.

Kdy a na jak dlouho získáte podporu v nezaměstnanosti? Co sociální a zdravotní pojištění na úřadu práce? A počítá se doba strávená na úřadě práce na důchod?

 

Délka podpory se liší případ od případu

Jak dlouho bude úřad práce podporu vyplácet, závisí na věku žadatele. Je-li mu méně než 50 let, může počítat nanejvýš s pěti měsíci, pro lidi mezi 50 až 55 roky se lhůta prodlužuje na měsíců osm, zatímco pro všechny ostatní dokonce na 11.

V případě, že vás některý nebo třeba rovnou všechny výše uvedené argumenty k registraci na úřadu práce přesvědčily, ujistěte se, že s sebou máte občanský průkaz a současně také výpověď z pracovního poměru nebo jiný dokument dokládající skutečnost, že v dané firmě již nepracujete (například dohodu o skončení pracovního poměru). Pokud navíc máte k dispozici rovněž potvrzení o zaměstnání (takzvaný zápočtový list) a doklad o výši průměrného výdělku, respektive evidenční list důchodového pojištění, případně potvrzení zaměstnavatele o vyplacení odstupného, budou se všechna tato lejstra hodit jakbysmet.

Na jaký úřad práce se vydáte, je pochopitelně zcela na vás. Čistě z praktického hlediska ovšem bude nejlepší, pokud se bude jednat o ten, který se nachází v místě vašeho trvalého bydliště. Ať už to ale bude jakýkoliv, postup je vždy stejný. Jakmile na úřad přijdete, je potřeba vyplnit dva dokumenty, a sice žádost o zprostředkování zaměstnání a žádost o podporu v nezaměstnanosti. Ty posléze předáte přirazenému pracovníkovi, který s vámi probere, jak postupovat dále.


Jak se vyznáte v rodičovské, mateřské a otcovské?

Jaký máte přehled v dávkách - mateřské, otcovské, rodičovské?

Jaká je délka mateřské dovolené (máte-li nárok)?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DANĚ