Nemáte čas rozumět financím? Obraťte se na poradce

19.02.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Situace, která je i není příjemná: máme peníze, ale bez investic je čas znehodnocuje. Jenže my sami nemáme čas se finančním investicím věnovat. Existuje jednoduché řešení, své služby nabízí mnoho finančních poradců, stačí si nějakého najít na webu. Ale i tato mince má dvě strany, poradců je dost, ale těch dobrých zase tolik není.

Je to jako skoro v každé profesi: těch průměrných jsou spousty, ale špičkových profesionálů zatraceně málo. A většinou jsou plně vytíženi. Jak je ale máme poznat, když budeme mít tu čest s podobnou profesí poprvé? Zkusme si na tuto otázku odpovědět.

Ptejte se na všechno

Za to, že nemáte čas se naučit orientovat v investování, se nemusíte stydět. Nejste zdaleka sami, kdo hledá odpověď na otázku, kam investovat své peníze, zhodnotit je, a třeba mít finančně zajištěné stáří. Stačí se obrátit na profesionála.

Pokud u vás taková situace nastane, měli byste na ni být připraveni. Nemusíte si kupovat učebnici ekonomiky nebo investování. Stačí si uvědomit, o co vám přesně jde, tedy čeho chcete finančně docílit v horizontu dvou let a například deseti dvaceti let.

Samozřejmě musíte být připraveni na to, že vám velmi pravděpodobně otevře brány do nové problematiky, které moc, nebo dokonce vůbec nerozumíte. V tu chvíli je zcela nejhorší mlčení a pokyvování hlavou na znamení souhlasu. Vy se samozřejmě musíte ptát na vše, co vám není jasné a nechat si to vysvětlit do podrobností a důsledků.

Nezávislý finanční poradce: s čím pomůže, cena, jak vybrat

Zdroj: Shutterstock

Důvěra nutná

Musíte zkrátka mít jasnou představu o tom, co vám poradce nabízí a na kolik vás to vyjde. Pokud se vám zdá, že vás nutí do nějakých nesrozumitelných transakcí nebo vychvaluje nějaký příliš drahý produkt, raději zvolte někoho jiného.

Asi vůbec nejlepší způsob, jak získat dobrého finančního poradce, je poptávání se po známých, kamarádech a přátelích. Pokud důvěřujete jim a oni zase finančnímu odborníkovi, mělo by vše klapnout. Důvěra je v těchto případech nutná, nejde o nic méně, než o vaše peníze a jak na tom finančně budete za několik měsíců a let.

Na první setkání se domluvte například v nějaké kavárně, zkrátka na místě, které nebude ani pro jednu stranu domácím prostředím. Vezměte si s sebou smlouvy o uzavřených finančních produktech, tedy o pojištění, spoření, penzijních fondech, hypotéce, leasingu a podobně. Některé úvěry se dají sloučit, nevýhodné smlouvy zrušit – s tím vším by měl poradce pomoci.

Co očekávat?

Na chování a vystupování poradce hodně záleží a vy byste ho měli pozorně sledovat. Jestliže se představí a pak se začne vychloubat, kolika klientům již pomohl a jaká významná jména a firmy to byly, něco nebude v pořádku. Podobně zbystřete, když začne slibovat, že z vás v krátké době udělá boháče, kteří se obejdou bez zaměstnání. Ono se to možná dobře poslouchá, ale z pohádek už jste vyrostli, a hlavně na ně nemáte přece čas.

Váš odborník na finance by vás měl vyslechnout, případně se na něco doptat. Pokud jde o seriózního člověka, spíš si ještě vše rozmyslí a na další schůzce vám předloží své nápady. Jestliže vám hned napoprvé strčí pod nos smlouvu a bude chtít uhradit nějaké peníze, opět to nebude v pořádku.

Finanční Ferda mravenec

Někteří lidé jsou skuteční všeumělci a chovají se podle hesla pohádkového Ferdy mravence, který byl znám heslem Práce všeho druhu. A tak vám tito šikulové nabídnou nejen finanční poradenství, ale také „výhodnějšího telefonního operátora“, dluhopis firmy, o které jste nikdy neslyšeli, a ještě doporučí změnu distributora energií.

Dobrý finanční poradce se zabývá pouze svým oborem a většinou jej platí banka nebo firma, pro kterou pracuje. Vy byste jim platit neměli, za sjednání smlouvy s vámi totiž dostanou provizi. A pamatujte také, že sjednání konkrétního finančního produktu by měl vyjednat poradce levněji, než kdybyste ho vyjednali vy. Vyžadujte tedy po něm, kolik vám jeho jednání uspořilo peněz.

 

Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: Spotřebitel