Ceny vody 2020: kubík stojí v průměru 94 korun

20.02.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V lednu zdražila voda ve většině českých měst a obcí. Jde o největší navýšení cen za posledních několik let. Vodné a stočné v některých oblastech stouplo o více než 10 %. Voda v polovině roku ovšem mírně zlevní, a to díky snížení sazby DPH.

Zdražení vodného a stočného zasáhlo větší města i menší obce. Ceny vody narostly v lokalitách, kde vodárenskou infrastrukturu provozují města, ale i v regionech, kde je v držení soukromých společností. Veřejný provozovatel není zárukou levnější vody a naopak, jak se občas mylně traduje,“ říká Tomáš Ondra z portálu Vodárenství.cz. Dodává, že zdražení většina provozovatelů vysvětluje nutností investic do vodárenské infrastruktury.

Aktuální ceny vody v Česku

Vodné a stočné zdražilo od ledna 2020 napříč všemi regiony. Například obyvatelé hlavního města platí o téměř 5 % více než loni. Tisíc litrů vody v Praze stojí 94,01 korun. „Nárůst je rozdělen na část inflační, která pokrývá růst provozních nákladů, a část investiční, která je určena na investice do vodohospodářského majetku,“ uvádí Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací.

V Plzni od prvního ledna zdražilo vodné a stočné téměř o 12 %. Také zde radní zdůvodňují zdražení nutností investic. Kubík vody lidé v západočeské metropoli stáčí za 98,81 korun. Dosud platili 88,38 korun.

Brno zdražilo vodu o 4,77 korun za metr krychlový, což představuje nárůst asi o 6 %. Lidé žijící v jihomoravské metropoli tak nyní platí 84,30 korun za kubík. Za obdobnou cenu lidé stáčí vodu v Ostravě, konkrétně za cenu 84,34 korun.

Na Olomoucku zdražila voda od nového roku o dvě koruny. Vodu v tomto regionu dodává Moravská vodárenská, které lidé platí 87,01 korun za kubík. O necelá 2 % zdražila voda v Hradci Králové, kde lidé platí 101,69 korun za metr krychlový.

Cena vody 2020: kolik stojí kubík, vodné a stočné

Zdroj: Shutterstock

Ceny vody se ještě změní

Letošní rok bude mít ve vodárenství jedno specifikum. Ceny vody se totiž ještě jednou změní, a to díky snížení sazby DPH. „V lednu sice přišlo zdražení, ale v květnu cena klesne, protože stát sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Většina domácností by tak měla platit za vodu méně, výjimku tvoří Praha, která zlevňování neplánuje,“ upřesňuje Tomáš Ondra.

Například v Ostravě klesne cena po snížení DPH z aktuálních 84,34 na 80,71 korun. Snížení ceny už nyní očekávají také domácnosti v Plzni. Od května 2020 se cena po novele zákona sníží o 5 %, takže zdražení pro domácnosti bude od 1. května jen sedmiprocentní,“ dodává náměstek primátora Pavel Šindelář. Podobně klesne v polovině roku cena vody i v dalších regionech.

Zdražuje se kvůli investicím

Většina vodárenských společností odůvodňuje nárůst cen nutností investovat do rozvoje nebo obnovy infrastruktury. V posledních letech do modernizace vodohospodářské infrastruktury a zkvalitnění služeb dodávek pitné vody společnosti investují zhruba deset miliard korun ročně.

Například Praha letos vloží 1,3 miliardy korun do oprav a údržby vodohospodářské infrastruktury a zároveň se připravuje na zásadní investice v následujících letech, kdy chystá například obnovu páteřních vodovodních řadů z Káranské vodárny nebo rekonstrukci vodojemů či Ústřední čistírny odpadních vod a úpravny vody v Podolí.

 

Rostou náklady i požadavky legislativy

Vodárenským společnostem rovněž rostou s ohledem na situaci na trhu práce personální náklady, aby dokázaly udržet experty v oboru. Vzrostly také ceny energií a chemikálií, které činí významnou položku v nákladech pro úpravu pitné vody a odpadní vody.

„Investice si vyžaduje také zpřísňující se česká i evropská legislativa, například chystaná změna v možnosti nakládání s čistírenskými kaly nebo problematika odlehčovacích komor na kanalizační síti a v čistírnách odpadních vod,“ uzavírá Tomáš Ondra.


Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ