Kdy nás čekají další volby?

26.09.2022 | , Finance.cz
Volby


Kdy nás čekají nejbližší volby? Budou opět dvoudenní? Je znám již přesný termín? A do jaké instituce budeme volit? Budou zároveň i senátní volby?

Příštích 10 let nás čekají volby každý rok, tedy zatím kromě roku 2027. Jaké volby nás čekají tento rok a v následujících letech?

Budou volby v roce 2022 poslední, které budou trvat 2 dny?

Jaké volby nás letos čekají?

Zdroj: Shutterstock

Volby v roce 2022 – obecní zastupitelstvo a senátoři

V roce 2022 jsme absolvovali volby do obecních zastupitelstev a ještě řadu z nás čeká tento pátek ve 24 volebních obvodech 2. kolo senátních voleb.

Volby v roce 2023 – Česko hledá prezidenta

V roce 2023 si budeme volit nového prezidenta. Dle preferencí jsou favority generál Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Kartami jistě zamíchá (ne)kandidování Andreje Babiše.

Volby v roce 2024 – kdo si ve vašem kraji ukrojí největší krajíc?

A v roce 2024 nás opět čekají volby do krajských zastupitelstev.

Čekají nás dvoudenní, či jednodenní volby?

Česko je v rámci Evropské unie jedinou zemí, kde probíhají všechny volby ve dvou dnech.

Jedná se především o zažitý relikt minulosti, který chce část politiků změnit. V rámci této změny chtějí rovněž i zvýšit dostupnost a cesty voleb – například elektronické volby (které fungují v mnoha zemích světa) či korespondenční volby.

Ministerstvo vnitra proto chystá novelu, která má volební hlasování zjednodušit a zkrátit na jeden den (od 7:00 do 22:00).

 

V průzkumu Českého rozhlasu se většina respondentů vyjádřila pro jednodenní volby (cca 58 %), zhruba třetině Čechů dvoudenní volby vyhovují.

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 44 krát

Články ze sekce: Volby