Kdy je v roce 2024 MDŽ? Na jaké datum připadá den matek a den otců?

04.03.2024 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Už jste vymysleli, čím na Mezinárodní den žen potěšíte svou partnerku, manželku, maminku, dceru anebo sestru? Pokud ne, měli byste popřemýšlet. Moc času vám nezbývá.

Mezinárodní den žen neboli MDŽ je mezinárodně uznávaný svátek, který ale nelze řadit mezi státní svátky. Nepatří tedy mezi dny pracovního klidu, zaměstnanci nemají volno a obchody zůstávají otevřené podle běžné provozní doby. Přesto se v České republice řadí mezi tzv. významné dny.

Kdy se slaví Den matek a Den otců?

Jak a kdy vznikl MDŽ?

Den žen vyhlásila Americká socialistická strana a původně byl stanoven na poslední neděli v únoru. Poprvé byl slaven 28. února 1909. Jeho počátek však sahá až do roku 1908, kdy došlo v březnu na popud Socialistické strany USA k demonstraci žen. Ty pochodovaly ulicemi New Yorku a žádaly volební, ale i politická a hospodářská práva.

Do Evropy se svátek dostal až o dva roky později, když v roce 1910 německá socialistka Klára Zetkinová prosadila jeho pořádání, a to shodou okolností na první mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionály v Kodani.

V roce 1911 se pak Mezinárodní den žen slavil v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku a Dánsku. Nadále se slavil i v USA, ale v obou případech bez pevného data. K oslavám žen docházelo v únoru nebo březnu. Od roku 1975 se jedná o mezinárodně uznávaný svátek v rámci OSN.

Kdy se slaví MDŽ – Mezinárodní den žen?

Mezinárodní den žen má dnes už pevně stanovené datum. Každoročně se slaví 8. března, což v roce 2024 připadá na pátek, v roce 2025 pak na sobotu.

K ustálení data došlo až po první světové válce. Svůj podíl na tom má demonstrace v Petrohradě, která se konala poslední neděli v únoru. To však jen podle juliánského kalendáře. V gregoriánském kalendáři datum vychází na 8. března.

Kdy je MDŽ, Mezinárodní den žen, svátek žen 2020

Zdroj: Shutterstock

Existuje Mezinárodní den mužů?

Ano, existuje. Mezinárodní den mužů neboli MDM spadá na 19. listopad, což bude letos v úterý. Přestože se u nás tento svátek ještě moc nevryl do povědomí, jinde ve světě se slaví, a to ve více než 60 zemích. Původně se měl podobně jako MDŽ slavit na konci února. Jerome Teelucksingh, zakladatel tradice, však datum svátku přesunul na zmíněný 19. listopad.

Svátek není uznán Organizací spojených národů a v České republice nepatří mezi významné dny.

Tip: Kdy je Mezinárodní den děti (MDD)?

 

Kdy se slaví Den matek a otců?

Den matek

V České republice a na Slovensku se Den matek slaví druhou neděli v květnu. Ta v roce 2024 spadá na 12. května. Mnoho zemí však pro oslavy využívá jiné datum. Např. v Rusku, Bělorusku a některých balkánských státech je slaven stejně jako MDŽ 8. března.

Den otců

Den otců v podstatě vznikl jako odpověď na vytvoření Dne matek v roce 1907. První oslava Dne otců proběhla o rok později během katolické akce v kostele. Za národní svátek v USA byl však prohlášen až Lyndonem Johnsonem v roce 1966. Stejně jako u svátku matek mnoho zemí využívá pro oslavy rozdílná data. V Česku se slaví třetí neděli v červnu, což je i datum vycházející z americké tradice. Letos vychází na 16. června.


Jak se vyznáte v českých státních svátcích?

Kdy je Den české státnosti?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU