Komentář: Jaký vliv má koronavirus na světovou ekonomiku?

14.03.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jaký má koronovirus vlil na aktuální situaci na světových trzích? Došlo ke zvýšení anebo naopak k propadům? Komentář k šíření koronaviru v Evropě připravil Martin Sklenář, analytik Saxo Bank.

Jak reagují trhy na šířící se vliv koronaviru v Evropě?

Světové trhy zareagovaly na koronavirus velmi silně a několik seancí po sobě v předminulém týdnu vykazovalo významné propady, a to až o 15 %. Hlavní indexy v US jako SP500 poklesl o 11,5 %, NASDAQ o 10,5 % a poklesl i DOW, konkrétně o 12,4 %.

Trhy se celkově cítí velmi ohroženě. Evropa a její hlavní index klesl o téměř 4 %. V ČR od minulého víkendu registrujeme první nakažené pacienty a panika mezi lidmi roste přímo raketově. Pražská burza a její index PX50 poklesl za minulý o 10,3 %. To je od léta 2017 nejslabší úroveň.

Vliv koronaviru na světovou ekonomiku: co se změní

Zdroj: Shutterstock

A jak bude na paniku Čechů reagovat ekonomika?

Koronavirus tu je a je třeba počítat s tím, že se počet nakažených bude zvyšovat. To jsou naprosto nepopiratelná fakta. Reakce Čechů na tuto situaci je ale dle mého nepřiměřená a odráží v sobě nesprávné vyhodnocení rizika. A to přes to, že vrcholoví představitelé i odborníci opakovaně prohlašují, že k panice není důvod. Nadměrně předzásobování potravinami je spojené s psychologickým tlakem, který je zdárně podporován místními medii.

V jedné staré indické báji poutník na cestě do města potká v poušti smrtku s kosou. Ptá se jí, kam jde. „Posílá mě Bůh, abych skolila morem 50 tisíc lidí.“ Na cestě z města ji potká zase. „Nestojíš v slově, měla jsi zahubit jen 50 tisíc, ale zahubila jsi 150 tisíc.“ Na to smrt: „Zahubila jsem morem jen 50 tisíc. Těch 100 tisíc jiných umřelo strachy.“

V případě kritického vývoje, tedy pandemie, a dlouhodobému neúspěchu objevení účinné léčby (popř. vakcíny) se situace může signifikantně odrazit v ekonomice, především v podobě neúměrného navyšování cen a zvýšení inflace.

 

O Saxo Bank:

Skupina Saxo Bank (Saxo) je přední fintech specialista zaměřený na multi-asset obchodování a investice, poskytující „Bankovnictví jako službu“ ve velkém. Už více než 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností s cílem demokratizovat investiční a obchodní prostředí.


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU