Uzavření obchodů o nedělích se řešilo před i během nouzového stavu. Bude zavřeno, či ne?

09.06.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Mnoho osob před nouzovým stavem podporovalo uzavření obchodů v neděli. Na začátku dubna podobný návrh řešili i politici. Jak to tedy s uzavřením obchodů s potravinami o nedělích vypadá v blízké budoucnosti?

„Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě je ve stávající podobě kompromisem. Uvítali bychom rozšíření tohoto zákona na všechny svátky, ale bohužel vzhledem k momentálnímu složení Poslanecké sněmovny a Senátu to nebylo a není možné,“ uvedl v tiskové zprávě před rozšířením koronaviru v Česku Martin Svojš z Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO), která je součástí Českomoravské konfederace odborových svazů.

O zákazu prodeje o státních svátcích pojednává zákon č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Na podzim v roce 2019 byly navíc z tohoto zákazu vyčleněny velkoobchodní prodejny. Obchody musejí být uzavřeny celkem na 7 státních svátků, které vymezuje zákon.

Kdy jsou o svátcích zavřené obchody?

Ze zákona musí být zavřené obchody v tyto dny:

  • 1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok,
  • Velikonoční pondělí,
  • 8. květen – Den vítězství,
  • 28. září – Den české státnosti,
  • 28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu,
  • 25. prosinec – 1. svátek vánoční,
  • 26. prosinec – 2 svátek vánoční.

Na Štědrý den přitom platí zákaz prodeje pouze od 12:00 do 24:00. Obchody tedy mohou mít ráno a dopoledne otevřeno.

Jaké obchody musí mít o svátcích zavřeno?

Ve zmíněné státní svátky musí mít zavřeno všechny obchody, kde velikost prodejny přesahuje 200 metrů čtverečních. Omezení se také vztahuje na zastavárny, provozovny určené k obchodování použitého zboží a na zařízení, která jsou určena ke sběru a výkupu odpadu bez ohledu na velikost prodejny nebo plochy.

Zavřené obchody v neděli a o svátcích 2020

Zdroj: Shutterstock

Nařízení zavřít se pak nevztahuje na:

  • Lékárny,
  • čerpací stanice s palivy a mazivy,
  • prodejny s místem zvýšené koncentrace na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejny ve zdravotnických zařízeních,
  • maloobchody v době, kdy je vyhlášen stav nouze, nebezpečí, ohrožení státu nebo válečný stav.

Nouzový stav v ČR již skončil. V té době si navíc Češi mohli užít hned čtyři státní svátky, a to Velký pátek, Velikonočního pondělí, Svátek práce a Den vítězství. Na dva svátky mělo být a také bylo zavřeno, i přestože byl vyhlášen stav nouze, během kterého se nařízení zákazu prodeje o svátcích dle zákona o prodejní době v maloobchodě nemuselo uplatnit.

Zavřené obchody v neděli

Řáda českých obchodníků před nouzovým stavem přitom podporovala i přísnější variantu zákona o omezení prodeje, která by se týkala uzavření prodejen nejen o všech svátcích, ale i o všech nedělích. „Jednalo by se o částečné narovnání podnikatelského prostředí. Lidé v jiných zaměstnáních také v neděli nepracují. Pokud to jde v jiných evropských zemích, není důvod, proč takový zákon nepřijmout i v Česku,“ uvedl Roman Mazák, předseda Družstva CBA v tiskové zprávě z března, které tento záměr dlouhodobě prosazovalo.

Dříve přitom bylo běžné, že měly obchody v neděli zavřeno. Změna nastala až v době, kdy v 90. letech na český trh vstoupily zahraniční řetězce. Ještě před tím bylo téměř standardem, že měly prodejny potravin o nedělích zavřeno, kvůli řetězcům však musely reagovat, aby nástup této konkurence zachytily.

Uzavření obchodů v neděli a politici

Na začátku dubna 2020 podporovali uzavření obchodů o nedělích i premiér Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Vedly je k tomu zprávy od prodavaček. Podporu pak slibovali i částečnému omezení prodeje potravin v neděli, resp. nebránili by se tomu, že by měly o nedělích obchody s potravinami otevřeno např. pouze dopoledne. Návrh se měl několik dní projednávat, schválen nebyl. Mnozí totiž argumentovali tím, že by takové nařízení omezovalo podnikatele i zákazníky, popř. by mohlo vést k propouštění zaměstnanců.

Teď v červnu, o dva měsíce později, se o uzavření obchodů s potravinami v neděli nijak nedebatuje. S největší pravděpodobností jejich uzavření tedy čekat nemůžeme.

Uzavření prodejen s potravinami o nedělích u našich sousedů

Zákaz nedělního prodeje platí dlouhodobě v Rakousku i Německu, od začátku letošního roku ho pak plošně zavedlo též Polsko. Obchody s potravinami jsou v neděli uzavřené i na sousedním Slovensku.

 
Zdroj: Lesensky.cz

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel